14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSportCampioana Ana Maria Brânză: „Craiova rămâne casa mea“

Campioana Ana Maria Brânză: „Craiova rămâne casa mea“

Născută la Bucureşti, spadasina Ana Maria Brânză, vicecampioană olimpică la Beijing, declară cu mândrie că la Craiova, oraşul în care a venit în urmă cu 14 ani să practice scrima, se simte ca acasă. „Sunt mulţi oameni dragi mie la Craiova, care m-au ajutat în viaţă“, spune lidera clasamentului mondial individual.

Fetele de aur ale scrimei româneşti, Loredana Dinu, Anca Măroiu, Ana Maria Brânză şi Simona Gherman, se vor antrena săptămâna aceasta în Bănie, în sala de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, sub comanda antrenorului emerit Dan Podeanu.
Pentru craiovencele Loredana Dinu şi Anca Măroiu, acest stagiu de pregătire reprezintă un prilej să-şi revadă familiile, dar şi Ana Maria Brânză se bucură de fiecare dată când ajunge la Craiova. Bucureşteanca de 27 de ani, care în clasa a opta s-a mutat cu şcoala în Bănie, scria zilele trecute pe un site de socializare – „mă întorc acasă… Craiova“.
După antrenamentul fizic de ieri-dimineaţă, Ana a explicat că are mulţi prieteni în Craiova şi că oriunde se simte mai iubită şi apreciată decât în oraşul natal, Bucureşti.
„Mă bucur că m-am întors acasă. Pentru mine, Craiova tot casa mea rămâne. Chiar când am ajuns am intrat în Hotelul Militar, care cinci ani a fost casa mea. Oriunde ajung mă simt mai bine decât la Bucureşti. Craiova mi-a fost casă atâta timp. Sunt foarte mulţi oameni dragi mie aici şi chiar m-au primit cu braţele deschise, de fiecare dată. Am programul încărcat până sâmbătă, când mă voi întoarce la Bucureşti. Sper să mă întâlnesc cu toată lumea. De dimineaţă m-am întâlnit cu fosta dirigintă din liceu, cu profesoara de istorie, de geografie. Văd oameni care m-au ajutat în viaţă“, spune spadasina care a absolvit Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, apoi FEFS Craiova. De altfel, în curtea liceului, din anul 2008, când Ana a ieşit vicecampioană olimpică la Beijing, una dintre alei poartă numele ei.

A început numărătoarea inversă din 2008

Cu mai puţin de 100 de zile înainte de debutul celei mai importante competiţii sportive, Jocurile Olimpice de la Londra (27 iulie – 12 august), Ana, care ocupă locul 1 în clasamentul individual mondial, spune că pentru ea numărătoarea inversă a început încă din 2008: „Pentru mine, de acum patru ani a început numărătoarea inversă. Abia acum putem spune că am intrat pe ultima sută de metri. Până acum am avut timp să ne mai corectăm, să mai punem la punct unele detalii. Până la Londra mai avem de participat la competiţiile din cadrul Cupei Mondiale, unde trebuie să obţinem rezultate bune ca să ne păstrăm poziţia în clasament pentru a avea un culoar bun la Londra, mai este şi Campionatul European, unde avem de apărat un titlu“.
Deşi are un program încărcat, Ana Maria Brânză îşi găseşte timp să se implice şi în activităţi sociale. „Avem obiceiul prost de a ne plânge că nu se face nimic în ţară, dar niciodată nu luăm atitudine. Am reuşit cu ajutorul câtorva prieteni să găsesc câteva sponsorizări pentru copiii care practică scrimă. Mă bucur că mai există astfel de oameni. Sunt oameni care ne-au ajutat şi pe noi, la rândul nostru, şi într-un fel mă simt răspunzătoare pentru acest lucru şi sper ca după Jocurile Olimpice de la Londra să am mai mult timp să mă implic în aşa ceva“, spune spadasina.

În mai trag la Rio
şi Havana

Delegaţia tricoloră, din care fac parte cele patru campioane mondiale, dar şi Simona Deac, va sta în Bănie până sâmbătă, iar pe 2 mai va pleca spre Brazilia, urmând ca două zile mai târziu să ia startul la o etapă din cadrul Cupei Mondiale, la Rio de Janeiro. Tot în luna mai, dar pe 19, fetele vor mai concura în America, la Havana (Cuba). „Înainte de Paşte am făcut un stagiu de pregătire la Constanţa, o pregătire mai dură, în care am pus accent pe cea fizică. Suntem în grafic cu pregătirea, luna aceasta avem două concursuri în America, apoi vin Europenele de la Legnano. Avem ca sparring parteneri spadasinii craioveni, dar şi de la Steaua Bucureşti“, a spus antrenorul campioanelor mondiale, Dan Podeanu.

Loredana Dinu: Vrem medalie, dar încercăm să nu punem presiune pe noi

Mutată de ceva vreme în Capitală, Loredana Dinu, singura reprezentantă a unui club craiovean, CS Universitatea, abia aştepta stagiul de pregătire de acasă. „După câteva luni în care am stat în Bucureşti revin acasă şi mă bucur. Avem cu cine să ne pregătim, deci unde poate fi mai bine ca aici? În perspectiva Jocurilor Olimpice ştiu că toată lumea vrea o medalie de la noi, dar încercăm să nu punem presiune. Vom face tot ce ţine de noi la Jocurile Olimpice, tot ce este uman posibil, dar mai contează şi ce zi prindem, să fie una norocoasă. Sperăm să aducem multă bucurie“, a spus Loredana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS