12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăSportColţescu: Este greu să-i mulţumeşti pe toţi

Colţescu: Este greu să-i mulţumeşti pe toţi

Craioveanul Sebastian Colţescu a vorbit, pentru GdS, despre viaţa de arbitru, despre părţile pozitive şi negative ale acesteia

Aproape toată lumea iubeşte fotbalul, din acest motiv i se şi spune sportul rege. Fiecare echipă are suporterii săi, mulţi sau puţini, şi pentru că orgoliile sunt mari şi nelipsite, aceştia se implică emoţional şi se manifestă în stilul propriu. Se bucură când favoriţii sunt pe val şi suferă din plin când lucrurile merg prost. Atunci când echipa de suflet pierde, fanii simt nevoia de cele mai multe ori să-şi „verse“ nervii pe arbitri, considerându-i principalii vinovaţi de eşecul favoriţilor, motiv pentru care nu ezită să-i ponegrească.
Unul dintre cei mai apreciaţi arbitri români ai momentului, craioveanul Sebastian Colţescu, a avut bunăvoinţa şi a explicat ce înseamnă meseria de arbitru, dezvăluindu-ne că „antidotul“ pentru injuriile din tribune este pasiunea. „Este foarte grea meseria de arbitru, însă în acelaşi timp foarte frumoasă, iar când faci cu pasiune ceva în viaţă sigur vei reuşi! Tatăl meu m-a îndrumat să urmez cursurile şcolii de arbitri şi nu regret nici un moment“, îşi începe povestea Sebastian Colţescu, explicând de ce „fluieraşii“ nu sunt aplaudaţi şi apreciaţi niciodată de suporteri, indiferent de rezultatul meciului: „Noi chiar suntem oamenii în negru, figurativ vorbind, negrul fiind culoarea tradiţională a echipamentului de arbitru. Este greu în această activitate să-i mulţumeşti pe toţi, însă cel mai important este ca după un meci să pleci de la stadion cu conştiinţa împăcată că ai făcut tot ce a depins de tine pe terenul de joc“.
„Sebi“ a răspuns succint atunci când a fost întrebat care este partea frumoasă a arbitrajului, iar din răspunsul său a reieşit că iubeşte foarte mult această meserie. „Totul este frumos când mergi la un meci în afara celor 90 de minute de arbitraj, asta ca o glumă… Este foarte important că reuşeşti să cunoşti foarte mulţi oameni noi… Îţi faci foarte mulţi prieteni, călătoreşti foarte mult, socializezi și asta este cel mai important“.

„Fuga-i ruşinoasă, dar e sănătoasă“

Sebastian Colţescu îşi aduce aminte şi de lucruri mai puţin plăcute, petrecute la începutul carierei, incidente prin care au trecut majoritatea arbitrilor. „Există o vorbă printre arbitri: dacă nu iei niciodată bătaie la un meci înseamnă că nu te-ai călit ca arbitru… Lăsând gluma la o parte, au fost cazuri când am fost bătut la meciuri. Îmi aduc aminte că la un meci la Malu Mare, nu mai ştiu exact când, undeva în jurul anului 2000, am arătat trei cartonaşe roşii în 20 de secunde, după care a urmat o fugăreală pe terenul de joc. Noroc că stau bine la viteză… Cred că în acel moment îl făceam să tremure şi pe Usain Bolt de teamă că-i bat recordul mondial. Vorba aia: fuga-i ruşinoasă, dar e sănătoasă. Am fugit într-o casă de lângă teren, aşa am scăpat“, rememorează Colţescu.
Arbitrul craiovean susţine că nu a primit propuneri de „blat“ pe când a fluierat în ligile inferioare şi că a fost greu urcuşul pe prima scenă. „Nu a fost cazul de aşa ceva… Probabil că felul meu de a fi, comportamentul meu din teren şi mai ales din afara terenului i-au determinat pe oamenii din lumea fotbalului să mă respecte şi să păstreze o distanţă faţă de mine. A fost foarte greu urcuşul, însă şi mai greu a fost să mă menţin acolo. Dacă ai valoare, rezişti oriunde şi acest aspect este foarte important în orice activitate“, a punctat Sebastian Colţescu, încurajând apariţia femeilor în arbitraj: „În toate domeniile, femeile au început să aibă un rol foarte important. Referitor strict la fotbal, este normal ca atâta timp cât există fotbal feminin, să existe şi femei-arbitru“.

„Nici un arbitru din Liga I nu-şi va «rotunji»  venitul“

„Fluieraşul“ Sebastian Colţescu este convins că toţi colegii săi din Liga I au principii sănătoase şi că nu vor deveni coruptibili, chiar dacă baremul de arbitraj s-a diminuat simţitor. „Cred că este o decizie temporară, numai pentru acest retur. Oricum, garantez că nici un arbitru din Liga I nu-şi va «rotunji»  venitul“, a punctat „centralul“ craiovean, nedorind să comenteze propunerea unor conducători din Liga I de a aduce arbitri străini la unele meciuri „cheie“.
Sebastian Colţescu şi-a propus să se implice şi în fotbalul judeţean, fiind ales în cadrul şedinţei Adunării Generale de pe 25 februarie 2012 în funcţia de secretar general la AJF Dolj, for care va fi condus de alt arbitru important al Olteniei, Silviu Bogdan. „Cred că va fi o îmbinare perfectă, pentru că tot în fotbal lucrez. O să încerc să aduc un suflu nou, european, în fotbalul doljean, însă până atunci, şi aici mă refer la jobul de la AJF, mai este mult de muncă“, a încheiat Sebastian Colţescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS