17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAtletele române au scris istorie la Europenele de la Ostrava

Atletele române au scris istorie la Europenele de la Ostrava

Esthera Petre şi Bianca Perie au uimit asistenţa de la CE de tineret, câştigând aurul la săritura în înălţime, respectiv la aruncarea ciocanului, cu doborârea recordului

Atleta Esthera Petre a câştigat medalia de aur în proba de săritură în înălţime, la Campionatele Europene de tineret de la Ostrava (Cehia). Sportiva noastră a intrat în concurs direct la 1,80 metri, trecând fără probleme, din prima încercare, la fel ca la 1,84 metri. Următoarele două încercări, la 1,87 şi 1,90 metri, au fost reuşite la fel de uşor de sportiva noastră, care s-a menţinut în primele patru locuri ale finalei. La 1,92 metri, Esthera Petre a trecut din a doua încercare, reuşind apoi cea mai bună performanţă a carierei, din prima încercare, la 1,94 metri, cu care şi-a asigurat prezenţa pe podium. Lupta pentru aur s-a dat cu Oksana Okuneva (Ucraina) şi Burcu Ayhan (Turcia), ambele cu aceeaşi performanţă. Ştacheta a fost ridicată la 1,96 metri, Esthera a ratat primele două încercări, dar a reuşit s-o treacă în ultima, cea mai bună performanţă din carieră aducându-i medalia de aur. Okuneva şi Ayhan au cucerit medalia de argint, respectiv bronz (ambele cu 1,94 metri).
Sportiva clubului Olimpia Bucureşti (antrenor Kemal Guner), care s-a impus în Cehia cu cel mai bun rezultat din cariera sa, 1,98 m, nou record al campionatelor, a egalat performanţa veche de 12 ani a rusoaicei Svetlana Lapina.

Perie a doborât recordul la aruncarea ciocanului

Bianca Perie a câştigat medalia de aur în proba de aruncare a ciocanului, cu o performanţă de 71,59 metri, doborând recordul competiţiei, la CE de tineret, de la Ostrava. Sportiva noastră a debutat excelent în concurs, cu o aruncare de 67,83 metri, care a propulsat-o pe locul doi, după britanica Sophie Hitchon (67,95 metri). A doua aruncare a Biancăi a fost şi cea mai bună a sezonului, pentru sportiva de 21 de ani, cu performanţa de 70,57 metri devenind lidera finalei. A urmat o încercare de 69,38 metri, pentru ca „lovitura“ atletei din România să vină la a patra încercare, când a reuşit să lanseze la 71,59 metri, un nou „personal best“ cu care a doborât recordul probei la Europene, deţinut din 2005, de rusoaica Yekaterina Khoroshikh (71,51 metri). Ultimele două aruncări ale Biancăi Perie au măsurat 69,60, respectiv 68,61 metri.
Bianca Perie a câştigat medalia de aur, podiumul fiind completat de Joanna Fiodorow (Polonia, 70,06 metri) şi Sophie Hitchon (Marea Britanie, 69,59 metri).
Cu acest titlu continental de tineret, Bianca Perie şi-a adjudecat al şaselea titlu major internaţional din carieră, sportiva originară din Roman reuşind până la 21 de ani două medalii de aur la Jocurile Mondiale de tineret, două titluri de campioană mondială de junioare şi un titlu de campioană europeană. De asemenea, anul trecut, la CE de seniori de la Barcelona, Bianca Perie, antrenată de Lucian Cucoş, la SC Bacău, s-a clasat pe un promiţător loc patru.
Cu o zi înaintea încheierii competiţiei, sportivii români au reuşit un bilanţ provizoriu excepţional: trei medalii de aur, prin Andreea Ogrăzeanu (100 m), Bianca Perie (aruncarea ciocanului) şi Esthera Petre (săritura în înălţime) şi una de argint, prin Carmen Toma (triplusalt).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS