30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024

Scurte ştiri

Soprana Angela Gheorghiu promovează Festivalul de Teatru Tânăr „Ideo Ideis“
Angela Gheorghiu s-a implicat în promovarea celei de-a patra ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr „Ideo Ideis“, al cărui preşedinte este Marcel Iureş. Soprana a reuşit să obţină sprijinul simbolic al actorului britanic Jeremy Irons, care le-a transmis un mesaj de încurajare tinerilor actori. „Ideo Ideis“ se va desfăşura în perioada 16-21 august, la Alexandria, şi va avea un buget diminuat, suportat în proporţie de 50% de sponsori. Trupe de teatru din Bucureşti, Botoşani, Craiova, Sinaia, Sibiu şi Timişoara vor participa la cele trei zile de seminarii, urmate de alte trei zile de spectacole, care se vor încheia cu gala de premiere. La evenimentul cu circuit închis „Cinemateca Târzie“, aflat în structura festivalului încă de la prima ediţie, vor lua parte şi profesionişti din lumea filmului românesc, care vor discuta împreună cu spectatorii fiecare dintre producţiile urmărite. Pe 19 august va fi pus în scenă spectacolul „Măscăriciul“, avându-i în distribuţie pe Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs.

Şapte filme vor reprezenta România la Sarajevo
Şapte filme vor reprezenta România la Festivalul Internaţional de Film, care se va desfăşura la Sarajevo până pe 20 august. Printre producţiile româneşti care vor fi prezentate în capitala Bosniei se numără „Poliţist, adjectiv“, „Amintiri din epoca de aur“, „Felicia, înainte de toate“ şi „Cea mai fericită fată din lume“. Pelicula „Amintiri din Epoca de Aur“ va deschide Festivalul de la Sarajevo, în cadrul secţiunii Open Air. „Poliţist, adjectiv“, regizat de Corneliu Porumboiu, a fost înscris la secţiunea InFocus, la fel ca şi producţia „Cea mai fericită fată din lume“, în regia lui Radu Jude, iar „Felicia, înainte de toate“ va fi prezentat în cadrul competiţiei oficiale, la secţiunea Feature, şi va concura pentru premiul „Heart of Sarajevo“, în valoare de 25.000 de euro. În cadrul festivalului vor mai fi prezentate documentarul „Constantin şi Elena“ şi scurtmetrajele „O familie“ şi „Renovare“.

Pelicula „Poliţist, adjectiv“ a fost vândută în 11 ţări
Filmul „Poliţist, adjectiv“, regizat de Corneliu Porumboiu, a fost vândut spre difuzare în 11 state. Ţările în care va rula pelicula sunt Franţa, Elveţia, Olanda, Serbia, Grecia, Argentina, Belgia, Luxemburg, Brazilia, Columbia şi Suedia. Potrivit reprezentanţilor producătorilor, agentul de vânzări al filmului poartă în prezent negocieri pentru alegerea unui distribuitor şi pentru Statele Unite ale Americii. Cu Dragoş Bucur în rolul unui poliţist cu probleme de conştiinţă, pelicula a câştigat premiul juriului şi premiul FIPRESCI la categoria „Un Certain Regard“ a Festivalului Internaţional Cannes 2009. Săptămâna trecută, producţia lui Corneliu Porumboiu a fost votată de critici să reprezinte România şi la Oscar 2010.

Imagini secrete descoperite pe două tablouri de la Muzeul Brukenthal
Restauratorii Muzeului Brukenthal din Sibiu au descoperit pe două tablouri în ulei două imagini ascunse, care ar data din secolele XVI-XVII. Prima descoperire este reprezentarea scenei „Cina din Emaus“, în care femeile mironosiţe erau la mormântul lui Iisus, după Înviere. Aceasta a fost descoperită în timp ce specialiştii încercau să restaureze un tablou în ulei pe pânză din secolele XVI-XVII, care înfăţişa o bucătăreasă. „Îndepărtarea stratului de culoare din registrul superior ne-a dezvăluit, în zona centrală a tabloului, într-un plan îndepărtat, reprezentarea scenei“, a declarat Ioan Muntean, unul dintre restauratori.
Cea de-a doua descoperire a fost făcută în timpul restaurării tabloului „Portret de bărbat blond“, realizat în ulei pe lemn. În acest caz, s-a descoperit în colţul din stânga sus al imaginii un blazon al unei familii de bancheri şi anul în care tabloul a fost realizat, 1569.

„Copilăria lui Icar“ de Alexandru Iordăchescu, în competiţie la Montreal

„Copilăria lui Icar“, ultimul film al lui Guillaume Depardieu şi, totodată, debutul în lungmetraj al lui Alexandru Iordăchescu, a fost selectat în competiţia World Film Festival of Montreal, care are loc în perioada 25 august – 7 septembrie. Pelicula lui Iordăchescu va fi prezentată la secţiunea First Films World Competition.
„Copilăria lui Icar“ prezintă povestea lui Jonathan Vogel, care suferă un accident grav şi este supus unui tratament de regenerare a piciorului. Lungmetrajul, o coproducţie România-Elveţia-Franţa, în regia lui Alexandru Iordăchescu, care semnează şi scenariul, alături de Marcel Beaulieu, a fost finanţat de CNC cu 780.000 de lei, la concursul de proiecte din 2007. Guillaume Depardieu, fiul lui Gerard Depardieu, a murit în octombrie, anul trecut, la vârsta de 38 de ani. În ultimele săptămâni de viaţă a filmat în România pentru producţia „Copilăria lui Icar“, iar în această perioadă s-a îmbolnăvit din cauza unui virus.
Grupaj de ştiri realizat de Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS