12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăSportCirc mare în „Marele circ“

Circ mare în „Marele circ“

Ediţia 2010 a Formulei 1 mai are mult până începe, dar este deja una dintre cele mai tensionate din istoria competiţiei, conflictul dintre FOTA şi FIA părând fără sfârşit.

Campionatul Mondial de Formula 1 a fost „aruncat“ în haos după ce Asociaţia Echipelor de Formula 1 (FOTA) a anunţat că va înfiinţa o competiţie rivală începând cu anul viitor. Opt echipe din „Marele circ“ au luat această decizie în urma eşuării negocierilor cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA), Max Mosley, asupra controversatului plan de limitare a bugetelor anuale. „Echipele au refuzat să modifice cerinţele originale de participare la CM de Formula 1 din 2010. A devenit un lucru limpede că ele nu pot continua să compromită valorile fundamentale ale sportului şi au decis să nu participe la CM din 2010“, au spus echipele într-un comunicat, în care se preciza că „nu am avut altă alternativă decât să începem pregătirile pentru un nou campionat“. „În mod sigur nu vom accepta ce propune FIA, iar situaţia se va rezolva într-un fel sau altul. Fie concurăm în F1 după cum vrem noi, fie vom pune bazele altei competiţii. Forul internaţional trebuie să aleagă“, a declarat preşedintele FOTA şi al Ferrari, Luca di Montezemolo, deranjat că FIA a publicat lista cu echipele înscrise în sezonul viitor, unde au fost trecute arbitrar toate participantele din 2009.
Singurele echipe care au plecat capul în faţa FIA au fost Williams şi Force India, fiind copiate de cele trei noi scuderii: Campos, US F1 şi Manor. Max Mosley a anunţat că sunt multe echipe care vor să le înlocuiască pe cele care refuză să se înscrie necondiţionat, deşi una dintre ele, Lola, şi-a retras deja cererea de înscriere.

FIA este dezamăgită

FIA a emis la rândul său un comunicat în care afirmă că nu este surprinsă de faptul că opt echipe dintre cele zece au ameninţat că se vor retrage din campionat şi îşi vor face o competiţie proprie începând de anul viitor. „FIA este dezamăgită, dar nu surprinsă de faptul că FOTA nu a reuşit să ajungă la un compromis pentru binele sportului. Este clar că au existat reprezentanţi din cadrul FOTA care au vrut să se ajungă la acest deznodământ şi au refuzat negocierile. FIA nu poate permite FOTA să dicteze regulile“, se arată în comunicatul FIA, care trebuia să anunţe vineri lista echipelor pentru sezonul 2010, dar a amânat decizia până sâmbătă. În plus, conducerea Formulei 1 a propus echipelor o ultimă ofertă, pentru semnarea unei înscrieri definitive pentru CM 2010, sub ameninţarea excluderii din competiţie, fiind vizate în primul rând cinci formaţii: Brawn GP, BMW-Sauber, McLaren-Mercedes, Renault şi Toyota. Într-o scrisoare adresată de FIA acestor cinci echipe, preşedintele Max Mosley reaminteşte că înscrierea în CM 2010 se face fără condiţii.
Până la rezolvarea cazului „FOTA – FIA“, Formula 1 va programa duminică, de la ora 15.00 (TVR 1), etapa a şaptea, mai exact MP al Marii Britanii (Silverstone).

O femeie pentru F1
Elveţianca Natacha Gachnang ar putea deveni a şasea femeie-pilot din istoria Formulei 1. Potrivit cotidianului spaniol Marca, elveţianca urmează să dea un test pentru Campos Grand Prix, echipă patronată de Adrian Campos, care este înscrisă pentru sezonul 2010 al CM. Gachnang concurează în prezent în competiţii de F2, în această săptămână urmând să participe la o cursă la Brno. „Am vorbit cu Adrian Campos despre un test. Este o posibilitate. Are încredere în calităţile mele de pilot după ce am colaborat în campionatul Spaniei de F3. Mulţi oameni îmi spun că este imposibil, dar vreau să le demonstrez că nu au dreptate“, a afirmat Natacha Gachnang. De-a lungul istoriei, în Formula 1 au mai concurat Maria Teresa de Filippis (Italia), Lella Lombardi (Italia), Divina Galica (Marea Britanie), Desire Wilson (Africa de Sud) şi Giovanna Amati (Italia).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS