22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAsalt final pentru Europa

Asalt final pentru Europa

Universitatea – FC Vaslui
Stadion „Ion Oblemenco“, astăzi, ora 20.00 (GSP TV).

Formaţii probabile:


Universitatea: 
Bornescu – Dănănae, D. Stoica, V. Găman, Rose – Prepeliţă, Dilevski, Şoavă – Wobay, M. Costea, Fl. Costea. Antrenor: Jerry Gane.
FC Vaslui: Kuciak – Buhuş, Zubar, Farkas, Hugo Luz – Burdujan, Ljubinkovici, Ghencev, Bălace – Wesley, Temwanjera. Antrenor: Cristian Dulca.
Vor arbitra: Andrea de Marco – Massimo Biasutto, Alessandro Lion.

Craiova fotbalistică trăieşte la intensitate maximă lupta Ştiinţei cu moldovenii de la FC Vaslui pentru un loc în Europa League, un egal fiind suficient oltenilor pentru accederea în Europa, dar aceştia nu acceptă jumătăţi de măsură.

Craiova a ajuns la momentul cel mai important al sezonului, calificarea în Liga Europa, noua denumire a Cupei UEFA, competiţie la care Universitatea a participat ultima dată în 2000. Partida cu FC Vaslui este capitală, întreaga Oltenie aşteptând cu sufletul la gură disputa cu echipa grânarului Moldovei, Adrian Porumboiu, care şi-a anunţat prezenţa la meci. Echipa-fanion a oltenilor are nevoie doar de un punct, în timp ce oaspeţilor le trebuie trei puncte pentru a se califica, fapt care, la prima vedere, face mai uşor meciul pentru gazde. Este însă o presiune fantastică, suporterii mai vechi ai Ştiinţei amintin-
du-şi de un moment aproape identic petrecut în ultima etapă de campionat din 1973. Pentru a câştiga campionatul, Craiova avea nevoie doar de un egal în meciul cu UTA, la Arad, dar Ştiinţa a pierdut, 0-1, în faţa unei echipe modeste şi astfel titlul a ajuns în „Ştefan cel Mare“. Atunci au fost  maşinaţiuni ale celor de la Dinamo, nu mai intrăm însă în amănunte.
Datele problemei sunt schimbate acum. Jucăm acasă, pe un „Ion Oblemenco“ care se anunţă incendiar, fanii Universităţii pregătind un adevărat regal, astfel încât vasluienii să tremure încă de la intrarea în tunelul spre legendarul stadion din Bănie. Presiunea publicului din Craiova este arhicunoscută, dar nu este suficientă pentru a câştiga un meci.
Gazdele au lotul valid, antrenorul interimar Jerry Gane putând alinia unsprezecele de bază. Singura problemă ar fi aceea a oboselii pe care au acumulat-o cei opt selecţionaţi în deplasările din Lituania, respectiv Feroe. Oaspeţii au sosit aseară, cu avionul, în Bănie, după ce ieri-dimineaţă au efectuat un antrenament în Vaslui.

Pavel Badea: Ar fi o greşeală dacă Ştiinţa ar juca la egal

„Este un meci cât un sezon! Ştiinţa este foarte aproape de reuşită, respectiv realizarea obiectivului pe care şi l-a propus la început de sezon, calificarea în cupele europene. Mulţi am considerat acest obiectiv îndrăzneţ, dar este foarte aproape de realizare. Meciul cu FC Vaslui va fi dificil, miza fiind uriaşă. Nu trebuie să credem că, dacă jucăm acasă sau avem nevoie doar de un egal, calificarea este ca şi rezolvată. Ar fi o greşeală dacă Universitatea ar juca la egal. Faţă de FC Vaslui, Craiova este o echipă cu mare tradiţie, care are în spate un public extraordinar. Sângele de oltean este rapid şi nu acceptă jumătăţile de măsură. Cu alte cuvinte, acasă trebuie să jucăm pentru a învinge. Ştiinţa merită să joace în cupele europene!“, a spus Pavel Badea, care astăzi îşi aniversează ziua de naştere (42 de ani).
Ştiinţa revine acasă după un eşec destul de surprinzător, 1-2, în Ghencea, eşec care a dat naştere unor speculaţii şi ironizări, motiv pentru care în această seară jucătorii se vor simţi datori faţă de fani. Iar singura soluţie este o victorie sau un egal cu FC Vaslui.
În cazul situării Universităţii pe locul cinci, clubul din Bănie ar încasa 2,6 milioane de euro din drepturile TV. Conform calculelor hârtiei, Craiova s-ar putea califica în Europa League şi în cazul unei înfrângeri cu FC Vaslui, cu condiţia ca Steaua să piardă la Urziceni, iar Rapid să nu învingă pe Poli Iaşi. Totodată, dacă echipa CFR Cluj va pierde, în deplasare, la Gaz Metan Mediaş, iar noi învingem, Ştiinţa se va clasa pe locul IV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

58 COMENTARII