19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSportVictor Piţurcă: Nu mă interesează Ştiinţa

Victor Piţurcă: Nu mă interesează Ştiinţa

Fostul selecţioner, 53 de ani împliniţi astăzi, a afirmat că zvonurile privind o eventuală numire a sa ca antrenor la Craiova sau la o echipă din Qatar sunt doar speculaţii.

 

Originar din Orodel – Dolj, Victor Piţurcă a debutat în Divizia A sub culorile alb-albastre ale Ştiinţei, într-un meci de campionat din ediţia 1975/1976, Universitatea – FC Argeş 4-0 (19 noiembrie 1975). Anterior debutului în prima ligă, Piţurcă a făcut „ucenicie" în fotbal la echipele de tineret ale Ştiinţei (1970-1974) şi în Divizia B, la Dinamo Slatina (1974-1975). După două sezoane petrecute la Craiova în Divizia A, fostul selecţioner al României a mai jucat în Oltenia sa natală la Pandurii Târgu Jiu (1977-1978, Divizia B), Drobeta Turnu Severin (1978-1979, Divizia B), apoi la Scorniceşti (1979-1983, Divizia A). Gloria în fotbalul mare românesc şi european a cunoscut-o la Steaua, unde a jucat şase sezoane (1983-1989), perioadă în care a fost campion în cinci ediţii şi câştigător al Cupei României în trei sezoane, iar în Europa – câştigător al Cupei Campionilor Europeni (1986) şi al Supercupei Europei (1987). Şi-a încheiat cariera de fotbalist în Franţa, la Lens (1990).

Revenit în ţară, a debutat în antrenorat tot la Steaua, unde a câştigat un prim trofeu, Cupa României, în 1992. În 1995, a dus prima sa dragoste, Universitatea Craiova, pe locul II în campionat, iar în vara aceluiaşi an i s-a încredinţat reprezentativa de tineret, pe care „Piţi" a calificat-o în premieră la turneul final al CE din 1998. Ascensiunea a continuat, Piţurcă fiind numit selecţioner al naţionalei mari, pe care a calificat-o, fără înfrângere, la Euro 2000. A fost însă îndepărtat din funcţia de selecţioner după un conflict cu unii tricolori, a revenit în Ghencea şi în 2001 a câştigat campionatul cu Steaua. Din decembrie 2004, a fost reînvestit ca selecţioner al naţionalei mari şi peste aproape patru ani a calificat România, după o „secetă" de mulţi ani, la un turneu final al CE (2008).

În campania de calificare pentru CM din 2010 din Africa de Sud, naţionala României a obţinut până acum rezultate modeste şi slabe, compromiţându-şi şansele de calificare, motiv pentru care „Piţi" a fost obligat în primăvara acestui an să renunţe la funcţia de selecţioner.

Ieri, în exclusivitate pentru GdS, Victor Piţurcă a răspuns la câteva întrebări.

– Ce faceţi acum, încotro o luaţi? Spre Qatar, Craiova sau unde?

– Voi veni doar în vizită la Craiova. De acolo mi se trag rădăcinile, nu?

– Speculaţiile şi presupunerile că aţi putea accepta o colaborare cu Universitatea Craiova au vreun sâmbure de adevăr?

– Nu, sunt doar speculaţii.

 

Voi antrena doar în străinătate

 

– Dar varianta Qatar?

– Poveşti de adormit copiii! Am în prezent legături cu multe echipe, am oferte. Ca să mă decid, trebuie să fie una care să-mi convină şi numai din vară. Exclus însă din România, doar din afară.

– Înţeleg că nu s-au încheiat problemele cu contractul cu federaţia. Mai sunt chestiuni de natură juridică de rezolvat cu FRF?

– Problemele se vor rezolva când voi anunţa oficial că s-au terminat.

– Au apărut în presă unele afirmaţii ca şi cum v-ar fi aparţinut, prin care pretindeaţi o anumită sumă pentru a renunţa la contractul cu FRF. Care este adevărul?

– Adevărul nu-l voi divulga în presă.

– „La Mulţi Ani!" pentru ziua dumneavoastră de mâine (astăzi Piţurcă împlineşte 53 de ani – n.r.). Unde v-o sărbătoriţi? La Orodel, Craiova sau Bucureşti?

– Mulţumesc pentru urări. Voi fi în Bucureşti. Probabil că voi merge la derbiul Steaua – Dinamo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII