25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSportCozma, înjunghiat mortal

Cozma, înjunghiat mortal

Pivotul naţionalei de handbal a fost înjunghiat în inimă sâmbătă noapte într-un club din Ungaria, de câteva persoane de etnie romă, decesul lui „Păsărilă“ fiind înregistrat la două ore de la incident.

Dramă în handbalul românesc. Sportivul Marian Cozma a fost înjunghiat mortal sâmbătă seară, într-o discotecă din Ungaria, unde pivotul român se afla pentru a sărbători naşterea copilului coechipierului său de la echipa maghiară Vezsprem, Gergo Ivancsik. „Am fost sunat de cineva şi mi s-a spus că a murit. Sunt copleşit de tristeţe. Când am aflat, m-am gândit la cei 26 de ani pe care îi avea Marian Cozma, la faptul că moartea îi ia pe oamenii buni şi îi lasă pe cei răi, m-am gândit la cei 2,10 metri pe care îi avea şi la potenţialul său. Viitorul handbalului românesc se baza pe Cozma. Am vorbit cu tatăl său, am pus la punct nişte detalii privind înmormântarea, dar altceva nu avem ce să facem, viaţa nu putem să i-o dăm înapoi“, a afirmat preşedintele FRH, Cristian Gaţu.
„El a fost toată viaţa vesel şi la fel era şi aseară (sâmbătă – n.r.), când am vorbit ultima dată cu el. Vă spun cu mâna pe inima asta îndurerată că Marian rămânea la Veszprem, pentru că avea un patron care iubea sportivii la fel ca pe copiii lui. Voiam să câştige Liga Campionilor, să meargă la Olimpiadă, ăsta era visul lui, că de aia a plecat aici. A plecat la mai bine şi uite unde s-a ajuns. Să ştie nemernicii ăia că nu mi-au omorât copilul, pe mine m-au omorât. Să dea Dumnezeu să păţească şi nemernicii ăia ce am păţit şi eu“, a spus, printre lacrimi, Petre Cozma, tatăl handbalistului.
Marian Cozma ar fi împlinit 27 de ani pe 8 septembrie. Era cunoscut în lumea handbalului sub numele de „Păsărilă“, datorită înălţimii sale impresionante – 2,10 metri.

Înjunghiat de un grup de romi

Conform celor prezenţi în clubul maghiar în momentul producerii incidentului, Marian Cozma şi coechipierii săi, Gergo Ivancsik, Ivan Pesic, Zarko Sesum şi Carlos Perez, au intrat în conflict cu un grup de romi. S-a iscat un scandal în urma căruia jucătorul iberic Carlos Perez a fost rănit, iar Marian Cozma a decedat după două ore de manevre în care s-a încercat resuscitarea sa. Poliţia din Ungaria a demarat o anchetă pentru a elucida împrejurările în care s-a produs incidentul. Ministerul Administraţiei şi Internelor a emis ieri un comunicat în care anunţa că va sprijini cu informaţii autorităţile maghiare care anchetează acest caz.
Hunyadfalvy Akos, preşedintele clubului MKB Veszprem, a declarat că încă nu-i vine să credă cele întâmplate: „Jucătorii erau pe ringul de dans, până când un grup de romi a avut ceva de împărţit cu partenera de dans a lui Cozma. El, Pesic şi Sesum au ripostat, fiind înjunghiaţi de membrii acelui grup. Dacă Sesum a suferit o fractură craniană şi este în comă, iar Pesic a fost înjunghiat în rinichi, Cozma a decedat în urma unei lovituri în inimă. E o tragedie“. Fanii formaţiei Veszprem s-au strâns ieri-dimineaţă în locul unde a fost înjunghiat mortal handbalistul Marian Cozma, pentru a-şi arăta susţinerea după decesul românului. „Atacatorii au venit puşi pe scandal. Acei romi s-au uitat urât la ei de când au venit în club. Când a mers la toaletă, a început bătaia. Au vrut să îl scoată afară, dar nu au reuşit, iar pe nişte scări înguste  unul dintre ei l-a înjunghiat. Au fost vreo şapte handbalişti, dar unii dintre ei au plecat acasă înainte să se întâmple incidentul. Nu au fost decât patru-cinci atacatori. A fost o cameră de luat vederi în faţa clubului. În cel mult două zile cred că o să fie găsiţi vinovaţii. Îmi pare enorm de rău pentru ce s-a întâmplat“, a spus Valentin Ghionea, care evoluează şi el în Ungaria, la Pick Szeged.
Marian Cozma nu este, din păcate, la primul incident de acest fel. În 2005, când juca la Dinamo, handbalistul a fost bătut şi înjunghiat de opt persoane şi s-a ales cu o plagă în apropierea coloanei vertebrale, lungă de opt centimetri şi adâncă de trei. În mod miraculos, la doar câteva luni, a revenit pe teren.

Lumea din handbalul românesc îl plânge
pe „Păsărilă“

Toată suflarea handbalistică din România a primit cu durere în suflet vestea dispariţiei lui Marian Cozma. „Nu l-am avut elev, dar era unul dintre cei mai mari pivoţi ai lumii. E o mare nenorocire! Băiatul acesta avea un mare potenţial, era un handbalist de viitor. Sunt şocat, nu-mi vine să cred. Când am auzit vestea, parcă mi-a dat cineva cu ceva în cap. Am tot sperat să fie o glumă proastă, dar nu a fost deloc aşa“, a afirmat fostul selecţioner Vasile Stângă. Fostul campion mondial Ştefan Birtalan a povestit cum a primit vestea: „M-a sunat un prieten şi mi-a spus, plângea la telefon. Era un băiat bun, un jucător talentat, avea tot viitorul în faţă“.
Şi pentru colegii de la naţională vestea a căzut ca un trăsnet: „Mi-e greu şi acum să cred că Marian nu mai e printre noi. El nu era genul de om care stârneşte scandaluri, ci mai degrabă le aplana. Era un băiat bun, foarte blând“, a spus Sorin Bârza. „Ca om, este o mare pierdere, un mare şoc pentru noi toţi. Şi ca handbalist era un jucător foarte bun, tânăr şi echipa naţională avea mare nevoie de el în următorii ani“, a punctat Rudi Stănescu. „Sunt şocat. La cum îl cunosc eu, cred că s-a băgat să aplaneze conflictul. În 2005 tot un rom l-a înjughiat, a venit pe furiş şi i-a înfipt cuţitul în spate. Nici nu am curaj să-l sun pe Rareş Jurcă, era prietenul lui cel mai bun, erau ca fraţii“, a spus George Buricea. „Nu pot să cred că i s-a întâmplat aşa ceva. A fost un om extraordinar“, a spus Viorel Mazilu. „Marian nu era omul care să caute scandalul. El era vesel, nu sărea la bătaie, nu era violent. Căuta mereu să ne distreze, făcea glume, făcea totul ca să ne binedispună. Iar dacă cineva avea nevoie de ceva, el era primul care ajuta“, a mărturisit Toma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII