17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Românii, plătiţi la negru

Aproape 60 la sută dintre românii care lucrează în construcţii, în Italia şi Spania, sunt angajaţi fără forme legale, a declarat ieri ministrul muncii, Paul Păcuraru, la prezentarea raportului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), privind ocuparea informală în România. Potrivit unui studiu privind imigranţii din Italia, prezentat recent de ministerul italian de interne, dintre cei aproape un milion de români care trăiesc în Peninsulă, doar 196.000 lucrează cu forme legale.

47,4 la sută dintre românii din Italia sunt angajaţi în industrie. Aproximativ un sfert dintre aceştia lucrează în domeniul construcţiilor, majoritatea fiind bărbaţi. Ei ocupă, de obicei, posturi de zidari, şoferi de camion, magazineri, tâmplari, dulgheri sau muncitori necalificaţi. Femeile lucrează în special ca menajere, ospătăriţe şi în salubrizare. În Spania, lucrează cu forme legale aproximativ 800.000 de români, potrivit autorităţilor de la Madrid. Românii primesc cele mai mari salarii pentru munca în transporturi, construcţii şi industrie, unde se câştigă între 870 şi 1.600 de euro. Alberto Navarro, ministrul spaniol pentru Europa, a declarat, în februarie, pentru NewsIn, că moratoriul privind accesul românilor pe piaţa locală a muncii va fi ridicat la sfârşitul anului 2008, Spania arătându-se mulţumită de fenomenul migraţiei, care aduce prosperitate economiei iberice.

NewsIn

 

Mai puţini porci

Efectivele de porcine au scăzut cu aproximativ 13% la 1 aprilie 2008, faţă de aceeaşi dată a anului precedent, cele mai mari scăderi înregistrându-se la purceii sub 20 kg, informează un comunicat de presă emis ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit datelor INS, numărul total al porcinelor era, la 1 aprilie 2008, de 5.089.507, comparativ cu 5.868.570, număr înregistrat la 1 aprilie anul trecut. „Pe grupe de greutate, efectivele de porcine au înregistrat scăderi la purceii sub 20 kg şi cei între 20 şi 50 kg cu 18,6%, respectiv cu 11,6%. După destinaţia economică, efectivele de porcine la îngrăşat au scăzut cu 11,1%, iar porcinele pentru reproducţie, cu 16,6%“, se arată în comunicat.

NewsIn

 

Parlamentul firmelor

O delegaţie formată din 33 de antreprenori români, reprezentând sectorul financiar, al construcţiilor, imobiliar, industria lemnului, feroasă şi hotelieră va participa la inaugurarea „Parlamentului European al Întreprinderilor“ (EPE), pe 14 octombrie, la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), la data amintită, 751 de antreprenori din cele 27 de state membre ale UE se vor aduna în hemiciclul Parlamentului European pentru a dezbate probleme specifice legate de afaceri, „întocmai ca membrii de drept ai Parlamentului European“, 24 de antreprenori din 18 ţări nemembre UE fiind, de asemenea, oaspeţi ai evenimentului. Conform CCIR, scopul declarat al evenimentului este de a încuraja o abordare mai prietenoasă a afacerilor în procesul de decizie al Uniunii Europene.

NewsIn

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS