17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportGermania, în finală

Germania, în finală

Germania – Turcia 3-2
Stadion „St. Jakob-Park“
, Basel, spectatori: 40.000.
Au marcat: Schweinsteiger ’26, Klose ’79, Lahm ’90 / Ugur Boral ’22, Semih Şenturk ’86.
Germania: Lehmann – Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm – Hitzlsperger, Rolfes (Frings ’46) – Schweinsteiger, Ballack, Podolski – Klose (Jansen ’90+2). Antrenor: J. Low.  
Turcia: Ruştu Recber – Sabri Sarioglu, Mehmet Topal, Gokhan Zan, Hakan Balta – Aurelio – Kazim Kazim (Metim ’90+2), Hamit Altintop, Ayhan Akman (Erdinc ’81), Ugul Boral (Karadeniz ’84) – Semih Şenturk. Antrenor: F. Terim.
Au arbitrat: Massimo Busacca – Matthias Arnet, Stephane Cuhat (toţi din Elveţia).

Nemţii au jucat mai puţin spectaculos decât Turcia, dar, în cele din urmă, şi-au adjudecat victoria şi, implicit, un loc în finala de la Viena. 

Un gol marcat de Philipp Lahm în minutul 90 al partidei cu Turcia a trimis-o pe Germania în finala Campionatului European, programată duminică, la Viena. Nemţii s-au impus cu 3-2 în faţa echipei lui Fatih Terim, la capătul unui meci în care turcii au jucat foarte bine, dar au fost lipsiţi de noroc. Portarul Ruştu, înlocuitorul lui Volkan Demirel, suspendat pentru două partide, a fost veriga slabă a „otomanilor“, el greşind la golul al doilea al Germaniei. Goalkeeper-ul lui Beşiktaş a avut şi alte intervenţii nesigure şi nici portarul învingătoarei, Jens Lehmann, nu a prins o zi grozavă. De mai multe ori în timpul partidei, transmisia TV a fost întreruptă din cauza unei furtuni puternice, care a afectat sediul de transmisii din Viena, meciul putând fi urmărit în acele momente doar de spectatorii aflaţi în tribunele stadionului „St. Jakob-Park“ din Basel.

Turcia a început tare

Deşi nu a putut beneficia de aportul mai multor jucători titulari, suspendaţi sau accidentaţi, echipa lui Fatih Terim a început în atac meciul cu Germania, surprinzându-şi adversara. Kazim Kazim i-a dat primele emoţii lui Lehmann în minutul 7, cu un şut de la peste 20 de metri. Acelaşi jucător a expediat mingea în transversală câteva minute mai târziu. Tot de la Kazim Kazim a pornit şi golul prin care turcii au deschis scorul în minutul 25. Mijlocaşul a trimis din cădere un lob care a lovit bara transversală a porţii lui Lehmann, mingea a ajuns la Ugur Boral, aflat în apropiere, iar acesta a trimis printre picioarele portarului german.
Nemţii nu şi-au pierdut moralul în urma primirii acestui gol şi au reuşit egalarea patru minute mai târziu, când turcii au pierdut uşor o minge la centrul terenului, Podolski a centrat perfect pentru Bastian Schweinsteiger, care a deviat spectaculos cu exteriorul în poarta lui Ruştu.
Jens Lehmann a fost la un pas să comită o greşeală gravă în minutul 31, la o lovitură liberă executată de Hamit Altintop, de la 40 de metri, când a plecat spre colţul opus traiectoriei mingii, dar a revenit şi a respins. Nemţii au replicat prin Podolski, care, după o cursă de 30 de metri, a preferat să şuteze din unghi în locul unei pase către Klose, mingea trecând peste poartă.

Prudenţă în repriza a doua

În partea a doua a întâlnirii, cele două echipe au jucat mai prudent, ocaziile la cele două porţi au fost mai puţine, dar până la urmă s-au înscris trei goluri. Până în minutul 73 nu s-a consemnat nici o fază periculoasă pentru vreuna dintre porţi. Hitzlsperger şi-a încercat atunci norocul cu un şut din afara careului, care a trecut razant cu bara porţii lui Ruştu. Cinci minute mai târziu, goalkeeper-ul turc avea să gafeze lamentabil la o centrare înaltă în careu, iar Miroslav Klose a profitat şi a marcat cu o lovitură de cap.
Ca şi la partida cu Croaţia, Ruştu a fost salvat de colegii săi, care au egalat în minutul 86, prin Semih Şenturk, care l-a păcălit pe Lehmann cu un şut din unghi la colţul scurt, după o centrare a lui Sabri. Meciul se îndrepta spre prelungiri şi toată lumea credea că avem de-a face cu încă o partidă în care turcii sunt de neînvins graţie forcingului din finalul meciului. De data aceasta, s-a întâmplat exact invers, pentru că Germania a trecut din nou în avantaj în minutul 90, prin micuţul fundaş Lahm, care l-a învins pe Ruştu după ce a destabilizat flancul drept al apărării turce şi a făcut ca tabela să arate 3-2.
Germania nu mai ajunsese în finala unui Campionat European de 12 ani, de la ediţia găzduită în 1996, nemţii câştigând atunci trofeul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS