27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportTurcia a surprins şi a învins

Turcia a surprins şi a învins

Croaţia – Turcia 2-4
(după loviturile de departajare)
Stadion „Ernst Happel“, Viena, spectatori: 53.000.
Au marcat: Klasnic ‘119 / Semih ‘120.
Au înscris la loviturile de departajare: Srna / Turan, Semih, Altintop.
Croaţia: Pletikosa – Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic – Srna, Modric, N. Kovac, Rakitic – Kranjcar (Petric ’65), Olic (Klasnic ’98). Antrenor: Slaven Bilic.
Turcia: Ruştu – Hamit Altintop, Gokhan Zan, Emre Aşik, Hakan Balta – Mehmet Topal (Semih ’76) – Sabri, Tuncay Sanli, Arda Turan – Kazim Kazim (Ugur Boral ’61), Nihat (Gokdeniz ‘117). Antrenor: Fatih Terim.
Cartonaşe galbene: Tuncay Sanli, Arda Turan, Ugur Boral, Emre Aşik.
Au arbitrat: Roberto Rosetti – Alessandro Griselli, Paolo Calcagno (toţi din Italia).

Trupa lui Fatih Terim a egalat Croaţia în ultimele secunde ale prelungirilor, câştigând apoi la loteria loviturilor de departajare şi calificându-se în semifinalele competiţiei, unde va întâlni Germania. 

Pe arena „Ernst Happel“ din Viena s-au înfruntat vineri seară Croaţia şi Turcia, reprezentative care, prin calificarea în sferturile de finală ale acestui turneu final, au reuşit să îşi egaleze cea mai bună performanţă la un Campionat European. Croaţia ajunsese în sferturi în ediţia din 1996, în timp ce turcii se calificaseră în 2000. Aceasta a fost a doua întâlnire dintre cele două naţionale la un turneu final de Campionat European, după ce pe 11 iunie 1996 Croaţia a învins Turcia cu 1-0, la Nottingham, într-un joc din cadrul Grupei D. Turcii şi-au luat revanşa vineri şi au învins Croaţia, cu 4-2, după executarea loviturilor de departajare, calificându-se astfel în semifinalele Euro 2008.
Cu o echipă decimată de accidentări şi suspendări, Turcia a reuşit să „împingă“ meciul în prelungiri, sperând să ajungă la loviturile de departajare. Croaţii au deschis scorul cu un minut înainte de finalul prelungirilor, când Ruştu a ieşit greşit pe partea stângă, Modric a fost mai rapid, a preluat mingea, a centrat în careu, iar Klasnic a înscris cu o lovitură de cap din şase metri. După numai câteva secunde, Turcia a reuşit să egaleze prin Semih, chiar în momentul în care arbitrul se pregătea să fluiere finalul întâlnirii, după ce a fost lansat de portarul Ruştu.
La loviturile de departajare, croatul Srna a marcat, în timp ce coechipierii săi Modric, Rakitic şi Petric au ratat, turcii punctând prin Turan, Semih şi Altintop.
În semifinale, naţionala Turciei va juca împotriva Germaniei, la Basel, pe arena „St. Jakob Park“. Partida se va disputa pe 25 iunie, de la ora 21.45. „Împăratul“ Terim nu-i va putea utiliza în acest meci pe Arda Turan, Emre Aşik şi Tuncay Sanli, care sunt suspendaţi pentru cumul de cartonaşe galbene, în timp ce portarul Volkan, eliminat în ultima partidă din grupă, cu Cehia, va asista la joc din tribune, el fiind suspendat două runde. Va reveni, în schimb, brazilianul naturalizat Mehmet Aurelio.

Terim, extaziat de performanţa echipei sale

Selecţionerul Fatih Terim era în al nouălea cer după succesul de vineri al echipei sale, el declarând că performanţa realizată de reprezentativa Turciei este unică în istoria turneelor finale.
„Ce facem noi este un lucru unic în istoria Campionatului European. Am devenit o mare echipă. Turcii pot fi mândri de noi, noi putem fi mândri de ei“, a spus Terim.
În schimb, antrenorul croaţilor, Slaven Bilic, nu a putut să îşi ascundă dezamăgirea pentru ratarea calificării, dar a avut puterea să laude jocul prestat de ambele formaţii în ultima parte a meciului.
„Aş vrea să felicit ambele echipe pentru această extraordinară partidă. Acest meci a arătat de ce fotbalul este cel mai popular sport din lume. Jucătorii mei au realizat o performanţă eroică şi am numai cuvinte de laudă pentru fiecare dintre ei. Penaltiurile sunt o loterie, jucătorii mei au fost încrezători când au şutat, dar, din păcate, nu am avut noroc“, a afirmat Bilic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS