21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSportBellu aşteaptă încrezător Jocurile Olimpice

Bellu aşteaptă încrezător Jocurile Olimpice

Cele cinci medalii, două de aur, două de argint şi una de bronz, obţinute de echipa feminină de gimnastică a României în cadrul CE de la Clermont-Ferrand, l-au determinat pe şeful ANS să privească pozitiv viitoarea „bătălie“ de la Beijing.

Fostul antrenor-coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastică al României, actualul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Octavian Bellu, nu a rămas indiferent faţă de rezultatele obţinute de gimnastele române la CE din Franţa. Acesta a afirmat că toate cele cinci medalii obţinute de sportivele noastre la Clermont-Ferrand reprezintă un rezultat promiţător, menit să le dea curaj în perspectiva JO de la Beijing.
„Când vii cu două medalii de aur, două de argint şi una de bronz de la CE, eu zic că este bine şi, mai ales, este un semn bun pentru JO. Câştigul cel mai mare este cel la capitolul încredere în gimnaste, în antrenori, în federaţie, în sistemul care, iată, reîncepe să aibă efecte pozitive. Gimnastica românească nu a ieşit din sfera de interes nici un moment, pentru că şi la Europenele trecute Sandra Izbaşa a luat tot aur la sol, am luat locul doi pe echipe, a mai luat şi Nistor locul doi la paralele şi la bârnă, deci am fost în zona medaliilor cam tot timpul, chiar dacă nu au fost atâtea de aur cu câte eram obişnuiţi. Trebuie să ne reobişnuim cu ideea că avem o echipă capabilă să ne dea speranţe pentru JO“, a spus şeful ANS.
„La Beijing va fi un examen greu pentru toată lumea. Acolo este alt concurs unde întâlneşti echipe mult mai puternice decât la Europene. Mă gândesc la China, Statele Unite şi altele. Nu putem neglija nici echipa Rusiei, pentru că are totuşi un potenţial recunoscut. Am încredere că gimnastica românească va reuşi şi la Beijing un rezultat cu totul deosebit“, a completat Bellu.

Vor medalii şi la Beijing

Revenită în ţară luni seară, delegaţia României a fost primită aşa cum se cuvenea de reprezentanţii mass-media, oficialii federaţiei de gimnastică şi familiile sportivelor.
Gimnasta Sandra Izbaşa a afirmat că echipa României, campioană europeană la Clermont-Ferrand, poate obţine medalia de aur şi la JO, chiar dacă la Beijing va fi o competiţie mai dificilă. „A fost un start pentru noi la aceste CE şi eu zic că, dacă ne ţinem de treabă şi avem sănătate, putem să urcăm pe treapta cea mai înaltă a podiumului. Am redevenit campioană europeană la sol. Am muncit, mi-am dorit foarte mult medalia de aur, atât cu echipa, cât şi la sol. Până la urmă, am obţinut medalia de aur pe echipe, aur la sol şi argint la bârnă. Nu pot să spun că la JO avem podiumul asigurat, fiindcă sunt foarte multe echipe bune care îşi doresc aurul olimpic, dar noi nu o să le lăsăm“, a spus Izbaşa. Cealaltă medaliată în Franţa, Steliana Nistor, s-a arătat încrezătoare în forţele sale şi a spus că este nerăbdătoare să participe la Olimpiada de vară: „Nu vreau să mă opresc aici. CE au reprezentat o competiţie foarte importantă şi mă bucur că am obţinut asemenea rezultate. Despre JO nu ştiu ce să spun, pentru că nu am fost niciodată acolo, dar abia aştept să particip“. Anamaria Tămîrjan, câştigătoarea medaliei de bronz, a spus că nu se aştepta să obţină un rezultat atât de bun la sol: „Am muncit mult, am avut încredere în mine, dar, sincer, nu credeam că voi prinde podiumul. Acest lucru mi-a dat încredere şi sper să fac o figură frumoasă şi la Olimpiada de vară“.

Forminte vrea şi alte succese

Antrenorul lotului feminin de gimnastică, Nicolae Forminte, este de părere că succesele din Franţa le-au încurajat pe gimnaste în perspectiva JO de la Beijing. „Mă bucur pentru fete că au reuşit această performanţă. În mod sigur, la Olimpiadă va fi cu totul altceva. Nu putem promite nimic, dar ne vom antrena pentru a veni din China cu rezultate bune“, a spus Forminte, care speră în recuperarea rapidă a Ceraselei Pătraşcu, accidentată înainte de finala pe echipe.
La junioare, România a câştigat trei medalii: aur prin Ana Porgras, argint prin Amelia Racea, la bârnă, şi bronz, tot prin Amelia Racea, la sol.
Gimnastele din lotul naţional al României au fost decorate ieri, la ora 13.00, la Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, apoi au fost primite de preşedintele ANS, Octavian Bellu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS