25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSportChelsea are viaţă grea cu turcii

Chelsea are viaţă grea cu turcii

Fenerbahce are şansa să ajungă în semifinalele Ligii Campionilor dacă nu pierde pe „Stamford Bridge“. Elevii lui Zico pornesc cu un avantaj minim din tur, când s-au impus cu 2-1.

Chelsea va avea o misiune dificilă în această seară, pe „Stamford Bridge“, în faţa lui Fenerbahce Istanbul, cu toate că, după tragerea la sorţi a meciurilor din sferturile Ligii Campionilor, părea să fie cea mai norocoasă echipă. Englezii au pierdut cu 2-1 partida tur jucată la Istanbul şi au nevoie de o victorie la un gol diferenţă pentru a ajunge în antepenultimul act.
Gruparea condusă acum de pe bancă de Avram Grant se poate baza pe faptul că nu a pierdut pe teren propriu de 26 de luni. În această perioadă, „albaştrii“ au disputat zece partide, câştigând şapte şi terminând la egalitate trei.
Şi pe „Stamford Bridge“ au venit nume mari ale fotbalului european. În schimb, oamenii lui Zico se află pentru prima dată la un pas de semifinalele competiţiei, fază pe care nu au atins-o niciodată în istoria clubului. În precedenta dublă disputată în Liga Campionilor, cea din optimi, cu FC Sevilla, turcii au obţinut tot o victorie la limită pe teren propriu, 3-2, şi au ajuns în sferturi după o evoluţie bună în jocul retur din Spania, încheiat după loviturile de departajare.

Au întors rezultatul de multe ori

Jucătorilor lui Chelsea li s-a întâmplat de zece ori să piardă o primă manşă dintr-o competiţie europeană.
De şase ori, englezii au reuşit să se califice, iar unii dintre adversarii pe care au reuşit să-i elimine au fost mult mai titraţi decât turcii de la Fenerbahce.
Cel mai bun exemplu este dubla întâlnire cu FC Barcelona din optimile ediţiei 2004/2005 a Ligii Campionilor. Chelsea a pierdut atunci turul cu 2-1, pe „Nou Camp“, şi s-a impus cu 4-2 în faţa propriilor fani, ajungând în sferturile de finală.
În acest sezon european, Chelsea nu a pierdut nici o confruntare acasă. Englezii au învins pe Schalke 04 şi pe Olympiakos şi au remizat cu Rosenborg şi Valencia.
Turcii nu au câştigat în actuala stagiune decât o singură partidă, în turul al treilea al preliminariilor, 2-0 pe terenul belgienilor de la Anderlecht Bruxelles. Au urmat două egaluri, cu ŢSKA Moscova şi PSV Eindhoven, şi două înfrângeri, cu Inter Milano şi FC Sevilla.

Palmares slab la meciurile din Anglia

În Anglia, Fenerbahce a jucat şase partide şi nu a reuşit să obţină decât o victorie. Dintre celelalte confruntări, una s-a încheiat la egalitate, iar de patru ori turcii au fost învinşi. Doar trei goluri au marcat turcii pe tărâm englezesc şi au fost nevoiţi să scoată mingea din propria poartă de 13 ori.
În ultima deplasare în Anglia, Fenerbahce a fost învinsă, cu 1-0, de Newcastle United în faza grupelor Cupei UEFA, ediţia 2006/2007. În Liga Campionilor, ultimul meci a fost un dezastru, „Fener“ fiind demolată la Manchester cu un incredibil 6-2 în faza grupelor din sezonul 2004/2005.
Ultimul succes al turcilor în Anglia a fost consemnat în octombrie 1996, tot la Manchester, „galben-albaştrii“ impunându-se atunci cu 1-0 în grupele Champions League, graţie unui autogol al lui Elvir Bolic.
În această seară, sârbul Kezman de la oaspeţi va fi adversar cu foştii coechipieri de la Chelsea, el jucând la gruparea de pe „Stamford Bridge“ în stagiunea 2004/2005.
Doar patru goluri a înscris Kezman pentru „albaştri“, transferul său de la Eindhoven, pentru 6,5 milioane de euro, fiind considerat un eşec.
De partea cealaltă, Nicolas Anelka o va înfrunta pe Fenerbahce, după ce, din ianuarie 2005 până în august 2006, a purtat tricoul acestei formaţii.
Astă-seară se dispută şi manşa a doua a întâlnirii dintre Liverpool şi Arsenal, în tur cele două echipe terminând la egalitate, 1-1.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS