22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMaratonistele luptă cu kilometrii şi cu timpul

Maratonistele luptă cu kilometrii şi cu timpul

Componentele clubului CS Pandurii, Elena Moagă, Georgiana Dragotoiu şi Izabela Românaş, şi-au propus să recucerească la Târgu Jiu titlul naţional la maraton, dar, mai ales, să oprească acul cronometrului în mai puţin de trei ore.

Deşi Constantina Diţă Tomescu şi Lidia Şimon, cele două oltence care vor reprezenta România la Olimpiada de la Beijing în proba de maraton, sunt la finalul carierei, acest lucru nu îngrijorează. Antrenorul emerit Ion Bură a recomandat deja două sportive de perspectivă, Elena Moagă şi Georgiana Dragotoiu fiind considerate schimbul de mâine al României în cea mai aspră probă atletică, maratonul (42,195 km). Componente ale clubului CS Pandurii, Moagă şi Dragotoiu va trebui să-şi apere duminică titlul naţional la maraton, câştigat anul trecut tot la Târgu Jiu, şi trebuie să obţină timpi superiori ediţiei precedente. „Sper ca echipa CS Pandurii, campioană anul trecut atât în proba de tineret, cât şi în proba de senioare, formată din Elena Moagă, Georgiana Dragotoiu şi Izabela Românaş, să confirme şi să scoată rezultate bune. În ciuda faptului că şi alte cluburi din Bucureşti, Galaţi şi-au întărit echipele cu sportivi făcând duble legitimări. Unii şi-au adus sportivi şi din Republica Moldova. O să avem concurenţă, dar trebuie să obţinem rezultate, pentru că ne-am pregătit bine“, a spus antrenorul emerit Ion Bură.

Bură cere timpi sub trei ore

Traseul amenajat pe bulevardul Ecaterina Teodoroiu nu este tocmai unul propice obţinerii de rezultate competitive, deoarece se aleargă într-un circuit de cinci kilometri, dar Ion Bură speră ca ambele fete să realizeze un timp sub trei ore.
„Traseul este destul de bun, dar pentru că sunt opt ture nu ar fi chiar indicat pentru concursurile internaţionale. Un traseu cursiv ar fi fost mult mai bun. Performanţele care ar putea fi obţinute de către fete pe acest traseu ar fi sub trei ore şi, dacă anul trecut numai Dragotoiu a obţinut un timp sub trei ore, sper ca anul acesta toate să coboare sub acest prag de trei ore şi să obţină rezultate bune şi pe plan internaţional, nu neapărat maratoanele de la Boston, Chicago, New York, etc.“, a declarat Bură. Acesta a afirmat că elevele sale, Elena Moagă şi Georgiana Dragotoiu, ar trebui să beneficieze de mai multă atenţie din partea FRA, fiind schimbul de mâine în maratonul feminin românesc.
„Sperăm ca anul viitor măcar două sportive să fie de talie internaţională. Elena Moagă a reuşit să confirme în acest an la Balcaniada de cros, unde a ieşit campioană cu echipa României, singura echipă care a obţinut medalie balcanică. Anul viitor aşteptăm să mergem la o pregătire pe plan internaţional şi pentru a înlocui echipa României destul de îmbătrânită, multe dintre ele urmând să renunţe la activitate, ajungând la o vârstă care nu le permite să continue“, a precizat Ion Bură.

Sorin Matei are încredere în maratoniştii olteni

Preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Sorin Matei, a spus că forul pe care-l conduce sprijină sportivii de performanţă din zona Olteniei, mai ales că există o tradiţie pentru alergările lungi. „Sunt foarte mulţi atleţi în vederile lotului naţional. Aveţi aici antrenori deosebiţi şi l-aş menţiona în special pe domnul Ion Bură. Întotdeauna a avut grupe bune, începând de la copii şi până la seniori. Rezultatele vorbesc. Crosul e o probă destul de importantă având şi Campionate Europene. Vizavi de maraton, clubul din Târgu Jiu a avut şi dat mari maratoniste, dar, din păcate, băieţi nu prea a avut. Am încredere în talentele din această zonă legat de aceste probe, semifond, fond şi mare fond, şi aş organiza crosurile şi concursurile de maraton numai aici“, a punctat Sorin Matei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS