12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGloria trecutului, exemplu pentru prezent

Gloria trecutului, exemplu pentru prezent

La eveniment au participat mulţi dintre protagoniştii ultimului event al Ştiinţei, dar şi alte personalităţi ale sportului oltean.

Sala mare a Primăriei Craiova a fost ieri plină cu ocazia lansării cărţii „Fenomenul Universitatea ’91“, prin care ziaristul sportiv Ion Jianu evocă ultima mare performanţă a Ştiinţei şi, totodată, a unei echipe din provincie, eventul reuşit în sezonul 1990/1991. Cartea, apărută în anul în care se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea Clubului Sportiv Studenţesc Craiova, este dedicată şi memoriei lui Petre Deselnicu, aflat la acea vreme în conducerea clubului.
La evenimentul moderat de Cristian Ţopescu au luat parte o serie de personalităţi ale sportului oltean, în frunte cu protagoniştii cărţii, care au amintit încă o dată celor prezenţi acele momente de glorie ale Universităţii Craiova. Înainte de întoarcerea în timp, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria fostului antrenor al Craiovei Maxima, Constantin Oţet, de la a cărui trecere în nefiinţă s-au împlinit ieri nouă ani.

Cîrţu: A fost rezultatul unei munci de trei ani

Primul care a vorbit a fost antrenorul Universităţii ’91, Sorin Cîrţu. „Eventul din 1991 reprezintă un eveniment care mi-a marcat întreaga carieră de antrenor şi cu care poţi să te mândreşti de-a lungul anilor. A fost însă rezultatul unei munci de trei ani, iar meritul este în egală măsură şi al jucătorilor“, a afirmat Cîrţu. Acesta a mai menţionat că un rol important l-a avut şi conducerea de atunci. „Am făcut o echipă bună cu toţii şi am avut şi o strategie bine pusă la punct“, a precizat „Sorinaccio“, care, după lansare, s-a grăbit să ajungă la Mioveni pentru a conduce al doilea antrenament al actualei sale echipe, Dacia.
Jucătorii care au adus gloria Craiovei şi-au amintit şi ei cu plăcere de acele vremuri. „La vârsta la care alţii se lăsau de fotbal, eu am ajuns căpitan al acestei echipe şi am prins cu naţionala un Campionat Mondial (Italia ’90 – n.r.). Sunt mândru că am făcut parte din echipa Universităţii Craiova“, a afirmat Adrian Popescu. „Este frustrant pentru un fotbalist să ajungă la final de carieră şi să nu aibă în palmares măcar un trofeu sau o prezenţă la echipa naţională. Noi suntem mândri cu ceea ce am realizat pentru acest oraş“, a precizat şi Pavel Badea.

Marcel Popescu: Titlul din ’91 nu a fost un miracol

Preşedintele ultimei echipe campioane din provincie, Marcel Popescu, susţine că performaţa de atunci a Ştiinţei nu a venit întâmplător, ci a fost rodul unei munci colective şi a unei politici manageriale foarte bune. „Titlul din 1991 nu a fost un miracol, ci o continuare a ceea ce s-a făcut în timp, cu o politică managerială bună. Şi acum, când merg prin Europa, îmi dau seama că, după atâţia ani, Craiova a rămas o echipă cunoscută. Îmi doresc ca Ştiinţa să fie din nou ceea ce a fost atunci, să redevină o formaţie care an de an să se bată la titlu“, a afirmat Popescu.
Impresarul craiovean care a format practic actualul lider al Ligii I, CFR Cluj, prin jucătorii aduşi, nu a oferit şi un pronostic în legătură cu primul meci oficial al Universităţii din 2008, cel din Gruia, rezumându-se să facă un mic joc de cuvinte: „După 17 ani a apărut o carte care evocă ultima campioană a provinciei şi tot după 17 ani titlul va ajunge în provincie“.
Concluzia a venit de la Corneliu Andrei Stroe, mentorul Craiovei Maxima: „Este păcat că astăzi trăim numai din amintiri şi din istorie. Ar trebui să vedem ce facem de acum încolo, nu ce a fost până acum“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII