22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Mutu, fenomenul

Catania a plecat de la Florenţa învinsă de Adrian Mutu, acesta marcând golul prin care echipa lui s-a impus cu 2-1. Reuşita „Briliantului“ a fost de excepţie şi a atras laudele presei italiene.

Cel mai bun jucător român al momentului, Adrian Mutu, a dovedit încă o dată că nu întâmplător suporterii Fiorentinei l-au poreclit „Fenomenul“. În etapa a 23-a a campionatului Italiei, Mutu a „comis-o“ din nou, înscriind un supergol, care a adus şi trei puncte echipei din Florenţa în întâlnirea cu sicilienii de la Catania. Scorul final a fost 2-1, iar reuşita românului a fost de excepţie, numărul 10 de la Fiorentina înscriind cu un şut senzaţional de la 22 de metri, după ce a depăşit un adversar.
După ce la mijlocul săptămânii trecute îl ridicase în slăvi pe Mutu, după golul marcat în poarta lui Rosenborg, în şaisprezecimile Cupei UEFA, presa sportivă din Peninsulă a apreciat din nou ieri evoluţia românului. „Tot el, Adrian Mutu, fenomenul. Şi ieri, ca întotdeauna, el şi-a arătat clasa. Golul său poate fi folosit în reclamele care promovează fotbalul. Până atunci, oricum, făcuse multe: pase inventive, driblinguri, verticalizări“, a scris site-ul violanews.it.
Alţii l-au comparat cu celebrul Roberto Baggio şi, conform unei statistici realizate de un site cu profil sportiv din Florenţa, firenzeviola.it, Mutu îl depăşeşte pe „Il Codino“ la capitolul eficacitate în tricoul grupării de pe „Artemio Franchi“. „Baggio a jucat pentru Fiorentina 94 de meciuri, înscriind 39 de goluri, şi a avut o medie de un gol la fiecare 2,5 partide. În schimb, Mutu a adunat 53 de prezenţe în tricoul Fiorentinei şi a marcat de 30 de ori, adică o dată la 1,76 meciuri disputate. Românul a punctat de 13 ori cu dreptul, de trei ori cu stângul, de şapte ori cu capul şi tot de şapte ori din penalti“, a scris site-ul respectiv.

Sicilienii îl acuză de lipsă de fairplay

Mutu nu dice lipsă nici de critici în Italia. Aproape după fiecare meci în care românul îi bate de unul singur pe adversari, jucătorii sau oficialii echipei învinse au să-i reproşeze ceva lui Mutu. După meciul câştigat cu 2-1 în faţa Cataniei, sicilienii l-au acuzat de lipsă de fairplay, pentru că în finalul întâlnirii românul a făcut câteva driblinguri pentru a-i distra pe suporteri. „Mutu este un mare campion, dar este un om mic. Se vorbeşte mult de fairplay în această perioadă, dar noi suntem încă în lumea a treia în această privinţă pentru că mai există şi astfel de jucători care doresc să provoace adversarul“, a spus căpitanul Cataniei, Dvaide Baiocco, despre Mutu.
Românul s-a apărat şi i-a replicat adversarului său de pe teren. „Poate că jucătorii de la Catania nu prea au înghiţit driblingurile mele, dar acesta este fotbalul. Şi, oricum, pe parcursul meciului, eu am fost insultat de mai multe ori. Eu îmi respect mereu adversarii, dar când am mingea la picior fac ce vreau eu. Probabil ei erau în acel moment mai nervoşi din cauza faptului că erau pe punctul de a pierde meciul decât din cauza driblingurilor mele“, a spus Mutu.

Codrea şi Radu, integralişti

Mutu nu a fost singurul român care a jucat în etapa a 23-a a campionatului Italiei. Paul Codrea a fost titular în partida pe care Siena a terminat-o la egalitate pe teren propriu, scor 0-0, cu fosta sa formaţie, AC Torino. Internaţionalul român a rămas pe teren până la sfârşitul meciului şi a fost notat cu 6 de agenţia Datasport, care a caracterizat astfel evoluţia sa: „Pus să joace ca de obicei în faţa apărării, Codrea a fost util din punct de vedere tactic, chiar dacă a participat destul de puţin la construcţie“. Acesta a fost al 19-lea meci jucat de Codrea în actuala ediţie a campionatului Italiei, în 16 dintre ele fiind titular. După remiza din meciul cu Torino, Siena ocupă locul al 17-lea în clasament şi va continua lupta pentru evitarea retrogradării.
Ştefan Radu a fost, la rândul lui, integralist în partida pe care Lazio a câştigat-o pe „Olimpico“ din Roma cu 3-0 în faţa Atalantei, aceasta fiind a doua partidă pe care fundaşul a disputat-o în Serie A. Radu a primit şi un cartonaş galben în repriza a doua. Lazio a urcat pe locul al 12-lea după această victorie. Sâmbătă seară, Chivu a fost şi el titular la Inter în meciul cu Livorno (2-0) şi a dat o pasă de gol.

Campionatul Italiei

Rezultatele din etapa a 23-a: Lazio – Atalanta 3-0, Siena – Torino 0-0, Genoa – Sampdoria 0-1, Napoli – Empoli 1-3, Palermo – Cagliari 2-1, Reggina – Udinese 1-3, Juventus Torino – AS Roma 1-0, FC Parma – AC Milan 0-0, Inter Milano – Livorno 2-0.
Clasament: 1. Inter 59 de puncte; 2. AS Roma 48; 3. Juventus 47; 4. Fiorentina 41; 5. Milan 38; 6. Udinese 36; 7. Sampdoria 34; 8. Palermo 31; 9. Atalanta 30; 10. Genoa 29; 11. Napoli 27; 12. Lazio 26; 13. Torino 25; 14. Catania 23; 15. Livorno 23; 16. Empoli 22; 17. Siena 21; 18. Parma 21; 19. Reggina 18; 20. Cagliari 15.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU