16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSorin Matei anunţă revigorarea atletismului

Sorin Matei anunţă revigorarea atletismului

FRA şi-a expus planul prin care vrea să atingă performanţe notabile în viitor.

Federaţia Română de Atletism (FRA) a anunţat demararea unui proiect pentru dezvoltarea acestui sport în ţara noastră, în care va investi în acest an 3,5 milioane de euro din fonduri proprii, pentru susţinerea sportivilor şi a antrenorilor, pentru competiţii, pentru imaginea instituţiei şi pentru infrastructură. Forul mai sus amintit va aloca pentru premierea atleţilor şi a antrenorilor un buget de zece ori mai mare decât în 2007. În premieră pentru atletismul românesc, sportivii care vor atinge în competiţiile naţionale baremele fixate pentru fiecare probă vor fi premiaţi, la fel şi antrenorii lor. Premiile vor porni de la 250 de lei, la juniori, iar plafonul total al premiilor acordate în campionatele naţionale şi Distrigaz Sud Athletics Tour (circuit de Grand Prix-uri naţionale) este de 160.000 de euro. La acestea se adaugă stagiile de pregătire pe care FRA le oferă antrenorilor în centrele europene, cât şi susţinerea cantonamentelor de iarnă în ţări cu climă caldă. „Cred că suntem singura federaţie care îşi va premia sportivii pentru realizarea unui record personal“, a punctat preşedintele FRA, Sorin Matei (fost preşedinte al CSM Craiova).

Iniţiativă salutară

Aşa cum era de aşteptat, proiectul prezentat de preşedintele FRA, Sorin Matei, a ajuns pe masa preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Belu. Acesta a salutat iniţiativa FRA, dar a avertizat că premierile ar trebui să aibă la bază performanţe reale. „Efortul FRA este de trezire la realitate, de apropiere de standardele internaţionale, ceea ce este lăudabil. Totuşi, premierile cred că ar trebui să se facă pe baza unor performanţe reale, privite în context internaţional, pentru că, dacă suntem la şase metri de recordul mondial, nu ştiu ce motivaţie ar putea oferi sportivului un astfel de premiu“, a afirmat Belu.
De asemenea, FRA urmează să dezvolte două competiţii puternice, pe care, în termen de cinci ani, să le transforme în Grand Prix-uri internaţionale, întrucât, acum, România nu are nici o competiţie de acest nivel. În acest sens, forul român a dublat bugetul alocat Campionatelor Internaţionale de Atletism, cea mai amplă competiţie outdoor a ţării. În plus, după o absenţă de 22 de ani, FRA a readus în calendarul său cel mai vechi concurs naţional indoor – „Cupa de Cristal“, care va debuta astăzi, la Sala de Atletism „Maior Coravu“. Altă iniţiativă a FRA este campania „Lotul naţional de suporteri“, prin care se va încerca atragerea spectatorilor pe stadioanele de atletism.
În ceea ce priveşte îmbunătăţirea infrastructurii, cu o investiţie de aproape trei milioane de euro, FRA va continua lucrul la contruirea Complexului Sportiv „Iolanda Balaş“, a cărui finalizare este programată la sfârşitul lui 2009. În an olimpic, FRA are ca obiectiv obţinerea cel puţin a unei medalii la Beijing.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS