12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Căruţele, motiv de demitere la Rutieră

Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, a afirmat ieri că şeful Poliţiei Rutiere va fi schimbat din funcţie dacă pe drumurile europene vor continua să circule căruţele. Dumitru susţine că, la întâlnirea cu autorităţile centrale de săptămâna trecută, prefecţilor din toată ţara li s-a atras atenţia asupra faptului că pe drumurile europene circulă căruţe, fapt care determină delegaţiile străine care vin în vizită să circule cu girofarul pornit. În replică la afirmaţiile făcute ieri de prefect, comisarul Stelian Nicolăescu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj, a declarat că circulaţia căruţelor pe drumurile naţionale, deşi interzisă de lege, este imposibil de evitat, în condiţiile în care în toată ţara nu există nici un drum lateral pe care să poată circula vehiculele cu tracţiune animală. „Despre căruţele care circulă pe drumurile naţionale, aceasta este situaţia în toată ţara, nu neapărat la noi, în Dolj. Căruţele nu au pe unde circula pentru că nu există nici un drum lateral în ţară. Administratorul şoselei este responsabil cu realizarea unor astfel de căi, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale sau primăriile“, a spus Nicolăescu.

Cristina BÎŢU

11 milioane de euro pentru proiecte transfrontaliere

Uniunea Europeană a alocat, la începutul anului 2008, aproape 11 milioane de euro pentru 35 de proiecte transfrontaliere din zonele riverane Dunării din judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş. Odată cu organizaţiile nonguvernamentale din România au primit bani şi mai multe districte din Serbia. ONG-urile din judeţul Mehedinţi au depus, în acest an, prin Programul de Vecinătate România-Serbia, 35 de proiecte Phare pentru obţinerea unor finanţări nerambursabile. „Suma alocată de Uniunea Europeană pentru entităţi nonguvernamentale şi administrative din judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş se ridică la 9.001.000 de euro, iar pentru cele din districtele sârbeşti Borski, Branicevski, Banatul de nord, Banatul de sud şi Banatul central, de 1.400.000 de euro“, a precizat Anca Lolescu, directoarea executivă a Biroului regional pentru cooperare transfrontalieră Timişoara. Fondurile europene sunt acordate pentru prima oară în ultimii patru ani. Pe 23 ianuarie 2007 s-au depus multe proiecte – 105 de către potenţiali beneficiari ai fondurilor europene din România şi 123 din Serbia-, dar numai 35 au primit acordul şi bani Uniuni Europene.

Alin Ghiciulescu

45 de absenţi la proba de matematică

Candidaţii care au participat la cea de-a doua probă a sesiunii speciale a testelor naţionale, cea de matematică, au avut de rezolvat varianta cu numărul 81. Pentru susţinerea acestui examen în sesiunea specială s-au înscris 416 elevi vâlceni, dar 45 dintre aceştia au hotărât să nu se mai prezinte la examen. Candidaţii mai au de susţinut astăzi proba la Istoria Românilor sau Geografia României (test scris). Pe 9 februarie sunt programate prima afişare a rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 – 20.00), iar rezolvarea acestora este prevăzută pentru 10 februarie. Rezultatele finale vor fi afişate luni, 11 februarie. Evaluarea rezultatelor se face cu note de la zece la unu, respectându-se cu stricteţe baremele de evaluare şi de notare transmise de Comisia Naţională. Nota minimă de promovare la fiecare dintre probe este cinci. Un candidat este considerat promovat dacă obţine cel puţin nota cinci la fiecare test. Media generală se calculează ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la cele trei teste naţionale.

Iuliana ROŞCA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS