14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Protest

Către FC Universitatea Craiova
În atenţia d-lui Adrian Mititelu, Preşedintele Consiliului Director

Domnule Preşedinte,

În calitatea noastră de organizaţie ce activează pentru promovarea dreptului la liberă exprimare şi a dreptului la liberă informare, am luat la cunoştinţă cu îngrijorare situaţia în care se află jurnaliştii cotidianului Gazeta de Sud, cărora conducerea clubului le interzice accesul la masa presei şi pe terenul de joc. Libertatea de exprimare este un drept constituţional garantat, iar ziariştii au dreptul de a-şi exprima opinii asupra unor situaţii, chiar dacă aceste opinii pot deranja anumite persoane sau organizaţii.
Vă amintim că dreptul la liberă exprimare este garantat de art. 30 din Constituţia României („Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile“), de art. 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului („Orice persoană are dreptul la liberă exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere“), dar şi de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Interzicerea accesului jurnaliştilor de la Gazeta de Sud este o formă de cenzură prin care este pedepsită simpla exprimare a unor opinii. Din păcate, principalii prejudiciaţi de această măsură sunt suporterii echipei şi cititorii ziarului, care vor fi astfel lipsiţi de informaţii relevante privind activităţile clubului, încălcându-li-se dreptul fundamental la libera informare.
Agenţia de Monitorizare a Presei cere clubului FC Universitatea Craiova să revină urgent asupra acestei decizii şi să acorde reprezentanţilor presei respectul cuvenit.

Mircea Toma,
Director Executiv, Agenţia de Monitorizare a Presei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII