36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportStare de şoc la McLaren

Stare de şoc la McLaren

Consiliul Mondial al FIA a sancţionat drastic echipa McLaren-Mercedes pentru spionaj, şocându-i pe oficialii team-ului britanico-german, care nu mai are nici un punct în clasamentul constructorilor.

Speranţele echipei McLaren-Mercedes de a câştiga titlul la constructori în acest an s-au risipit la sfârşitul acestei săptămâni. Consiliul Mondial al Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA) a sancţionat scuderia britanico-germană cu retragerea tuturor punctelor adunate în acest sezon şi o cu amendă record, de 100 de milioane de dolari, în urma scandalului de spionaj declanşat de Ferrari. Ca urmare a deciziei FIA, echipa McLaren, care acumulase în acest sezon 166 de puncte în cele 13 etape desfăşurate până în prezent, este scoasă din lupta pentru titlul mondial, lider în clasament devenind Ferrari. Singurul lucru cu care se pot consola cei de la McLaren este faptul că ambii piloţi ai lor, Fernando Alonso şi Lewis Hamilton, au scăpat de sancţiuni, păstrându-şi punctele în ierarhia driverilor.
Decizia din această săptămână a Consiliului Mondial al Federaţiei Internaţionale de Automobilism a venit în urma unei şedinţe purtate pe parcursul a peste 12 ore la Paris şi a modificat hotărârea luată de acelaşi for pe 26 iulie, când Consiliul Mondial al FIA decisese să nu impună sancţiuni echipei McLaren, nici în plan sportiv, nici pecuniar, deşi se confirmase că reprezentanţii de la McLaren au intrat în posesia unor documente confidenţiale aparţinând echipei Ferrari.

„Nu meritam asta“

Patronul echipei McLaren-Mercedes, Ron Dennis (foto), a declarat că team-ul britanic nu merita o astfel de sancţiune. „Participând la audierile Consiliului Mondial al FIA, nu meritam să fim astfel sancţionaţi“, a precizat Ron Dennis într-un comunicat dat publicităţii la Spa-Francorchamps, unde va avea loc astăzi Marele Premiu de Formula 1 al Belgiei. „Nu am negat niciodată informaţiile provenite de la Ferrari, potrivit cărora unul dintre angajaţii noştri deţinea informaţii despre reglajele de la maşinile italiene. Întrebarea adevărată era: «Aceste informaţii au fost utilizate de McLaren?». Acest lucru nu a fost în nici un caz demonstrat“, a spus patronul echipei McLaren-Mercedes.
Şi vicepreşedintele Mercedes Motorsport, Norbert Haug, s-a declarat şocat de sancţiunea impusă de Consiliul Mondial al Federaţiei Internaţionale de Automobilism împotriva echipei McLaren. „Această decizie este un şoc pentru noi toţi cei de la echipă, dar şi pentru cei din afara echipei, aşa după cum arată reacţiile publicului şi cele apărute în media“, a declarat Haug. Oficialul a menţionat că McLaren va continua să lupte, folosind toate mijloacele juridice aflate la dispoziţie.
În urma acestei decizii, echipa Ferrari se află în fruntea clasamentului constructorilor, cu 143 de puncte, fiind urmată de BMW-Sauber (86 de puncte) şi de Renault (38 de puncte).

Satisfacţie la Ferrari

Aşa cum era de aşteptat, echipa de Formula 1 Ferrari a fost mulţumită de decizia luată de Consiliul Mondial al FIA. Scuderia cu sediul la Maranello şi-a exprimat, prin intermediul unui comunicat, satisfacţia la aflarea veştii. Iată textul integral al comunicatului: „Ferrari a luat la cunoştinţă decizia FIA de a sancţiona Vodafone McLaren-Mercedes pentru încălcarea articolului 151c din International Sporting Code. În lumina noilor dovezi, faptele şi comportamentul de o natură extrem de gravă care aduc un prejudiciu important interesului sportului au fost demonstrate încă o dată. Suntem satisfăcuţi că adevărul a ieşit acum la lumină“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS