14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăSportSuporterii defilează în Capitală

Suporterii defilează în Capitală

Chiar dacă în timpul meciurilor sunt în tabere adverse, suporterii celor mai importante cluburi de fotbal din ţară îşi vor da astăzi mâna pentru a protesta împotriva proiectului de lege privind prevenirea şi combaterea violenţei în sport. Mitingul a fost organizat de galeriile echipelor bucureştene Steaua şi Dinamo, iar la el vor lua parte, pe lângă cei aproximativ 50 de suporteri din Craiova, şi fani din Arad, Timişoara, Iaşi, Oradea, Ploieşti sau Cluj. Marşul va începe la ora 11.00 şi se va derula pe traseul Calea Victoriei – Izvor, suporterii urmând să picheteze şi sediul Camerei Deputaţilor, unde şeful LPF Mitică Dragomir, iniţiatorul acestui proiect, îşi desfăşoară activitatea de parlamentar.
Ultraşii doresc modificarea respectivului proiect de lege, considerând aberante unele articole, cum ar fi cel prin care se interzice folosirea torţelor în stadioane (faptă sancţionată cu închisoarea între unu şi patru ani), cel care prevede o amendă de 200 de lei pentru ocuparea altui loc decât cel înscris pe bilet sau cel care elimină steagurile din peisajul tribunelor, considerate obiecte contondente. În plus, toţi cei care vor încălca respectiva lege vor avea accesul interzis pe stadioane, pe perioade cuprinse între trei luni şi trei ani, vor fi urmăriţi penal şi amendaţi cu sume între 500 şi 1.500 de lei.

Protest şi din partea AMP

Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), organizaţie neguvernamentală ce are ca scop protecţia drepturilor omului, a emis ieri un comunicat prin care protestează, la rândul ei, împotriva unor prevederi ale acestui proiect de lege. AMP recunoaşte necesitatea unei astfel de legi, dar respinge unele prevederi care aduc atingeri grave unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. „Considerăm inacceptabilă prezenţa art. 18, alin. g, care sancţionează scandările care «denigrează sau defăimează imaginea oficialilor, a societăţii de securitate privată ori a forţelor de ordine sau a reprezentanţilor acestora». Alt articol ce aduce grave atingeri libertăţii de exprimare este art. 18, alin. b, care interzice afişarea de bannere, steaguri ori alte inscripţii care conţin «texte sau imagini ce denigrează ori defăimează imaginea participanţilor la competiţiile sau jocurile sportive, inclusiv a spectatorilor»“, se arată în comunicatul AMP.
Organizaţia afirmă că interzicerea afişării unor bannere sau a scandărilor nu va contribui la dispariţia violenţelor fizice de pe stadioane şi din preajma lor. „Nu înţelegem raţiunea ce a stat la baza acestor propuneri ce limitează drastic libertatea de exprimare şi nici modul în care interzicerea afişării unor astfel de bannere, a fluturării steagurilor şi interzicerea unor scandări vor contribui la dispariţia violenţelor fizice de pe stadioane şi din preajma lor. Prin aceste măsuri inutile, autorităţile din fotbal şi forţele de ordine atentează grav la dreptul la liberă exprimare fără nici o altă motivaţie decât aceea de a pune pumnul în gura celor care vor să le critice activitatea“, se mai arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII