Sunt mari iubitori de sport, au un tonus bun şi ambiţia de a fi mai buni. Vorbim despre atleţii veterani, care nu sunt puţini la număr în Craiova şi care respectă blazonul Clubului Sportiv Municipal (CSM), venind de la toate concursurile încărcaţi de medalii.
Chiar dacă au vârste cuprinse între 35 şi 80 de ani, atleţii veterani se simt ca la 20 de ani. Mulţi practică sportul de la vârste fragede. La start, în concurs sau pe podiumul de premiere sunt la fel de gălăgioşi ca la concursurile de copii. Mişcarea, efortul le dau vioiciune, bună dispoziţie şi dragostea de viaţă, care mai rar se întâlnesc la cei care nu fac sport. Pretutindeni întâlneşti zâmbet şi voie bună. Dar reuniunile lor nu sunt simple petreceri. Atleţii veterani care iau startul în competiţii de anvergură (Campionate Naţionale, Balcanice, Europene, Mondiale) muncesc mult pentru a câştiga medalii. Antrenamentele sunt epuziante, chiar dacă nu în acelaşi ritm ca în prima tinereţe.
Medicul înlocuieşte antrenorul
Cel mai mare ajutor pentru ei nu este antrenorul, ci medicul. „Antrenamentele sunt diferite faţă de cele făcute de juniori şi seniori. Trebuie să avem o colaborare foarte bună cu medicul, pentru că de la o vârstă apar problemele. Prea puţini au posibilitatea de a se antrena sub îndrumarea unui antrenor, pentru că nu ne permitem să-i plătim“, a explicat Adrian Neagu, de 54 de ani, atlet legitimat la CSM Craiova, de profesie arhitect. Fără a se lăuda, Neagu a povestit că în ţară nu are rivali pe măsură în probele de 60 m, 100 m, 200 m şi săritura în lungime: „Am câştigat şi câştig tot ce se poate în ţară, lupt doar să dobor recorduri. Acum mă pregătesc pentru concursurile internaţionale, pentru a-mi îmbunătăţi performanţele“.
Vânători de recorduri
Adi Neagu deţine recordul naţional în probele mai sus enumerate, iar la săritura în lungime are al treilea timp mondial al momentului. Pentru că fair-play-ul şi respectul sunt caracteristici ale întrecerilor atletice rezervate sportivilor peste 35 de ani, Adrian Neagu a ţinut să puncteze faptul că performanţele sale sunt minore pe lângă cele înregistrate de colegii săi mai vârstnici: „Cei mai valoroşi sunt Constantin Bobei (76 de ani), recordman balcanic la aruncări, Angela Minculescu (70 de ani), şi ea recordmană balcanică la aruncări, Mariana Lenghel (50 de ani) – locul trei la aruncarea ciocanului greu la Europenele din 2006 şi multimplă medaliată în ţară, soţii Liviu şi Tatiana Boboc (ambii concurează la categoria 60 de ani la aruncări), Marian Ilie (40 de ani), campion balcanic la 100 m şi lungime. Şi îmi cer scuze dacă am omis pe cineva“. Perioada următoare este încărcată pentru atleţii veterani craioveni: la sfârşitul acestei luni sunt programate Campionatele Naţionale de la Bucureşti, între 4 şi 15 septembrie va avea loc Campionatul Mondial din Italia, iar pe 23 septembrie sunt programate Campionatele Balcanice, în Slovenia.
Pasiune întreţinută cu banii din pensii
Atleţii veterani sunt conduşi de o comisie proprie în cadrul Federaţiei Române de Atletism, iar concursurile pentru această categorie de vârstă se organizează în ţara noastră din 1990. Deocamdată, federaţia şi cluburile unde sportivii sunt legitimaţi le oferă sprijin logistic, le pun la dispoziţie fax, telefon, bazele sportive pentru antrenamente, le trimit fişe de înscrieri la competiţii internaţionale. În privinţa banilor, toate costurile legate de deplasări la concursuri, echipament sportiv, medicaţie sunt suportate de sportivi. Mulţi nu se plâng pentru că le place mult ceea ce fac şi îşi permit să dea din pensiile lor. Este adevărat că la competiţiile internaţionale prea puţini merg, din cauza costurilor mari. În Occident, competiţiile atletice de veterani sunt foarte bine promovate. Se spune că englezii sunt cei mai bogaţi sportivi veterani, având case mari, cu piscine, şi cele mai bune condiţii de antrenament.