23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMihaela Neacşu are biletulul pentru Beijing

Mihaela Neacşu are biletulul pentru Beijing

Croaioveanca Mihaela Neacşu a obţinut dreptul de a participa la cea mai importantă competiţie sportivă din lume. Antrenoarea ei, Cristieana Matei, revine la JO după ce a concurat la ediţia din 1984.

Atleta craioveană Mihaela Neacşu (foto), de la Clubul Sportiv Municipal (CSM), şi-a asigurat din timp participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing (China) din 2008. Mihaela şi-a îndeplinit „standardul A“ în proba de 800 de metri (1:59’80) încă din luna februarie, la un Grand Prix de sală, desfăşurat la Atena (Grecia). Sportiva de 28 de ani a vorbit despre cursa în care a obţinut dreptul de a participa la cea mai importantă competiţie de pe glob: „A fost o cursă foarte frumoasă. Primii 300 de metri a condus o atletă din Bulgaria şi ritmul a fost foarte alert, apoi, pe ultima sută de metri, am atacat şi am câştigat“.
Mihaela este antrenată de Cristieana Matei, medaliată cu bronz la Olimpiada din 1984 (SUA). Soţia actualului preşedinte al Federaţiei Române de Atletism, Sorin Matei, a avut un rol important în evoluţa Mihaelei. „În 2000, când am venit la dumneai, am luat-o de la zero. Făcusem pauză doi ani din cauza unei accidentări. Doamna Cristieana mi-a dat încredere în mine. În plus, reprezintă un model de profesionalism şi de căsnicie reuşită“, şi-a lăudat Mihaela antrenoarea.
Alergătoarea craioveană a mărturisit că nu a fost niciodată disperată să obţină baremul necesar participării la JO: „Scopul meu era să fac curse cât mai bune. Ştiam că pentru calificare la Olimpiadă trebuie să obţin sub două minute, dar nu ştiam sigur care e baremul“.

Participare incertă la Mondiale

În afară de Grand-Prixul de la Atena, Mihaela Neacşu nu a luat startul în prea multe concursuri anul acesta. Din cauza unuei accidentări, alergătoarea craioveană a ratat Internaţionalele României şi nu va lua startul nici la finala Campionatului Naţional de seniori. „Într-adevăr, în afară de Grand-Prix-urile de la Atena şi Dakar nu am mai avut anul acesta concursuri, pentru că am făcut ruptură musculară la ambele picioare. Sper să mă vindec pentru că mi-aş dori să iau startul la Campionatul Mondial de la Osaka, din luna august. Asta depinde de cei de la federaţie, dacă vor consideră că este oportună participarea mea acolo“, a explicat atleta.
O dată baremul realizat, Mihaela poate sta relaxată, indiferent că va concura la Osaka sau nu. Tot ce trebuie să mai facă până în Olimpiadă este să participe la câteva concursuri pentru a confirma rezultatul de la Atena.

Soţul ratase la câteva secunde JO de la Atena

Calificarea Mihaelei la Olimpiadă a produs mare bucurie în familia Neacşu. Soţul sportivei, Marian, multiplu campion naţional, a fost cel mai fericit, mai ales că în urmă cu patru ani a fost la un pas de a se califica şi el la Jocurile Olimpice de la Atena, în proba de 400 metri garduri. Marian avea performanţa de 51 de secunde şi 34 de sutimi, dar pentru calificare la Atena trebuia să scoată 49 de secunde. După acea ratare, Mihaela şi-a sprijinit soţul să depăşească dificilul moment. „Ne-am încurajat reciproc în momentele grele. Ambii am trecut prin pase mai proaste, cauzate de accidentări sau de rezultate mai puţin scontate“, povesteşte Mihaela. Soţii Neacşu sunt antrenori la LPS „Petrache Trişcu“, având grupe de copii la atletism. Pentru a o ajuta pe Mihaela, Marian şi-a pus anul trecut pantofii de alergat în cui. „Uneori regret, cred că aş mai fi avut un cuvânt de spus în atletismul românesc, dar am luat decizia pentru a-mi ajuta soţia. Acum o susţin pe ea la concursuri şi mă ocup şi de micuţii atleţi. Una dintre fete, Raluca Dumitru, a obţinut, recent, medalie de bronz la Jocurile Mării Negre din Turcia“, a declarat soţul Mihaelei. Până la 27 de ani, când a renunţat să mai participe la concursuri, Marian Neacşu a obţinut două titluri de vicecampion balcanic, o medalie de bronz la aceeaşi competiţie, aur la Internaţionalele României şi multiple titluri de campion naţional la toate categoriile de vârstă.

Alţi trei olteni merg la JO

Puţini atleţi şi-au mai îndeplinit baremul („standardul A“) pentru Olimpiada de la Beijing. Printre ei şi trei olteni: severineanca Ancuţa Bobocel (3000 m obstacole), vâlceanca Ionela Târlea (400 m) şi Mircea Bogdan, atlet craiovean aflat în SUA la studii. Ceilalţi atleţi calificaţi deja la JO sunt Marian Oprea (triplusalt), Nicoleta Grasu (disc) şi Angela Moroşanu (400 metri garduri).

Carte de vizită

Mihaela Neacşu
Data naşterii: 3 mai 1979, Craiova.
Legitimată la CSM Craiova, antrenor Cristieana Matei.
Proba: 800 metri
Performanţe notabile: locul cinci la Campionatul Mondial de juniori (1998), triplă campioană balcanică (1997), în probele de 400 m,  ştafeta de 4×400 m şi 800 m, multiplă campioană naţională la juniori, tineret şi seniori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS