13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportA treia victorie pentru Raikkonen

A treia victorie pentru Raikkonen

Pilotul finlandez al echipei Ferarri s-a impus la Silverstone şi s-a apropiat la 18 puncte de liderul Hamilton.

Pilotul finlandez Kimi Raikkonen a reuşit duminică, la Silverstone, a doua victorie consecutivă şi a treia din acest sezon, devansându-i pe Alonso, Hamilton şi Massa, toţi trei cu câte două etape adjudecate, într-un clasament neoficial al Marilor Premii câştigate în ediţia 2007 a CM de Formula 1.
După ce a învins în prima etapă a sezonului, Raikkonen a avut evoluţii dezamăgitoare, fiind mai mereu întrecut de coechipierul său de la Ferrari, Felipe Massa, dar şi de piloţii McLaren-Mercedes. Începând cu etapa trecută, Marele Premiu al Franţei, Raikkonen a revenit în prim-plan şi a reuşit două victorii consecutive, ridicând la trei numărul Grand Prix-urilor câştigate în acest sezon.
În clasamentul piloţilor, Raikkonen a acumulat 52 de puncte şi a trecut peste coechipierul său, Felippe Massa, care are 51. Alonso, cu 58 de puncte, a redus cu două puncte diferenţa faţă de liderul Hamilton (70 de puncte). La constructori, nici o schimbare la vârf, atât Ferrari, cât şi McLaren-Mercedes acumulând la Silverstone câte 14 puncte. McLaren conduce cu 128 de puncte, iar scuderia este pe doi, având cu 25 de puncte mai puţin.
Următoarea cursă, Marele Premiu al Europei, va avea loc pe 22 iulie, pe circuitul de la Nurburgring (Germania).

Tactica opririlor la boxe a fost decisivă

Raikkonen s-a impus în cursa de la Silverstone, după ce a făcut o cursă tactică impecabilă. Ca de obicei, pe primele patru poziţii ale grilei s-au înşirat maşinile McLaren şi Ferrari, în ordinea Hamilton, Raikkonen, Alonso, Massa, dar nu aceasta a fost ierarhia în care s-a plecat în cursă, deoarece, după turul de încălzire, brazilianul de la Ferrari a oprit motorul înainte de start. Astfel, s-a plecat într-un nou tur de încălzire, iar Massa a luat startul de la standuri.
Hamilton a plecat în cursă cu puţină benzină, însă, cu toate acestea, nu a reuşit să se distanţeze la mai mult de o secundă de Raikkonen şi la două-trei secunde de Alonso. Mai mult, din turul 14, Hamilton a început să fie „atacat“ de Raikkonen, iar prima intrare la boxe avea să aducă şi schimbarea ierarhiei. Hamilton a intrat primul, în turul 16, şi a comis o eroare încercând să plece până să se termine realimentarea, dar din fericire pentru el nu s-a întâmplat nimic foarte grav şi a putut reveni pe circuit. Două tururi mai târziu, Kimi a intrat şi a schimbat în 9,1 secunde, ieşind pe pistă în faţa lui Hamilton. Alonso a mai rulat două tururi, a intrat şi a realimentat foarte puţin, reuşind un schimb de 6,3 secunde, care l-a adus în poziţia de lider. Campionul mondial en-titre s-a distanţat uşor de Raikkonen, însă nu a făcut-o decisiv, iar faptul că a pus puţină benzină avea să-l coste. Spaniolul a intrat primul la boxe pentru a doua realimentare, în turul 37, ieşind apoi în plin trafic. Raikkonen a mai avut benzină pentru şase tururi, a tras tare fiind avantajat de pista liberă, a recuperat diferenţa faţă de Alonso, a schimbat în doar 6,6 secunde şi a revenit pe circuit cu peste trei secunde în faţa spaniolului. Apoi, în cele 16 tururi rămase, Alonso nu a mai putut reface diferenţa, iar Kimi a câştigat fără probleme.

Ierarhiile CM de Formula 1

Clasamentul Marelui Premiu al Marii Britanii: 1. Kimi Raikkonen (Finlanda / Ferrari); 2. Fernando Alonso (Spania / McLaren-Mercedes); 3. Lewis Hamilton (Marea Britanie / McLaren-Mercedes); 4. Robert Kubica (Polonia / BMW Sauber); 5. Felipe Massa (Brazilia / Ferrari); 6. Nick Heidfeld (Germania / BMW Sauber); 7. Heikki Kovalainen (Finlanda / Renault); 8. Giancarlo Fisichella (Italia / Renault); 9. Rubens Barrichello (Brazilia / Honda); 10. Jenson Button (Marea Britanie / Honda); 11. David Coulthard (Marea Britanie / Red Bull); 12. Nico Rosberg (Germania / Williams); 13. Alexander Wurz (Austria / Williams); 14. Takuma Sato (Japonia / Super Aguri); 15. Christijan Albers (Olanda / Spyker).
Clasamentul general al piloţilor: 1. Lewis Hamilton (Marea Britanie) 70 de puncte; 2. Fernando Alonso (Spania) 58; 3. Kimi Raikkonen (Finlanda) 52; 4. Felipe Massa (Brazilia) 51; 5. Nick Heidfeld (Germania) 33; 6. Robert Kubica (Polonia) 22; 7. Giancarlo Fisichella (Italia) 17; 8. Heikki Kovalainen (Finlanda) 14; 9. Alexander Wurz (Austria) 8; 10. Jarno Trulli (Italia) 7; 11. Nico Rosberg (Germania) 5; 12. David Coulthard (Marea Britanie) 4; 13. Takuma Sato (Japonia) 4; 14. Mark Webber (Australia) 2; 15. Ralf Schumacher (Germania) 2; 16. Jenson Button (Marea Britanie) 1; 17. Sebastian Vettel (Germania) 1.
Clasamentul general al constructorilor: 1. McLaren-Mercedes 128 de puncte; 2. Ferrari 103; 3. BMW Sauber 56; 4. Renault 31; 5. Williams 13; 6. Toyota 9; 7. Red Bull 6; 8. Super Aguri 4; 9. Honda 1.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS