16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCampioana din 1974 a fost uitata in Craiova!

Campioana din 1974 a fost uitata in Craiova!

„Motoreta Mobra“ spune ca primul titlu al oltenilor a deschis drumul Universitatii Craiova spre performantele din deceniile urmatoare.


Universitatea Craiova (initial Stiinta) a asteptat 16 ani de la momentul infiintarii (1948) ca sa promoveze in Divizia A (1964), apoi a trebuit sa astepte zece ani pâna la cucerirea primului titlu national (1974). Cuplul de antrenori de atunci, Constantin Cernaianu – Constantin Otet, a avut un lot in care, alaturi de consacratii Oblemenco, Marcu, Taralunga, Deselnicu, Strimbeanu si Boc, apareau doi fotbalisti care aveau sa fie simbolurile „Craiovei Maxima“ din deceniul urmator, Ilie Balaci si Costica Stefanescu. In acel campionat, 1973/1974, chiar in ultima etapa, in meciul decisiv de la Ploiesti, Petrolul – Universitatea 0-0, a debutat si Negrila, care avea sa devina peste ani cel mai bun fundas dreapta din România. Formatia campioana din 1974: Florin Oprea, Paul Manta – Victor Niculescu, Dragu Badin, Petre Deselnicu, Ion Velea, Cornel Berneanu, Alexandru Boc, Nicolae Negrila, Mircea Chivu, Lucian Strimbeanu, Nicolae Ivan, Ilie Balaci, Ion Constantinescu, Costica Stefanescu, Iulian Balan, Ion Nita, Ion Oblemenco, Teodor Taralunga, Dumitru Marcu, Constantin Pana, Ion Stancescu, Ioan Kiss.


„In 1973, am eliminat-o pe Fiorentina“


Despre acei ani, „Motoreta Mobra“, cum i se spunea lui Mitica Marcu, a afirmat: „Ca fotbalist, cea mai frumoasa perioada am avut-o, indiscutabil, la Universitatea. Am ajuns la Craiova in 1972, Ion Dobritoiu m-a adus, la echipa fiind cei doi Constantin, Cernaianu si Otet. Dupa ce s-a ratat titlul in 1973, in urmatoarea editie, ’73/’74, acesta a poposit in vitrina clubului din Banie, fiind o reusita istorica pentru olteni. Ani frumosi… Universitatea juca pe atunci in cupele europene. In toamna lui 1973, am eliminat celebra Fiorentina din Cupa UEFA. Am fost apoi partas la prima Cupa a României, cea din 1977, când noi am invins Steaua. In fine, pacat ca acea perioada, acea generatie care a cucerit primul titlu, a cam fost uitata. Acea realizare din 1974 a deschis drumul Universitatii spre celelalte performante ale echipei oltene, a creat brandul de care se vorbeste atât de mult acum. Eu am tricoul de campion din 1974, dar cred ca o sa-l dau Fan clubului Blue Lions din Bucuresti, mentorul acestuia, George Ciuca, adunând in Capitala multe trofee ale oltenilor, desi initial nu am vrut sa il donez celor din Bucuresti. Pacat ca in Craiova, acolo unde s-a scris istoria Stiintei, nu exista un interes concret pentru Universitatea. Nici acum nu este prea târziu, chiar daca, dintre noi, cei care am cucerit titlul din 1974, nu mai sunt in viata destul de multi: Oblemenco, Strimbeanu, Deselnicu, Balan, Manta si tatal lui Cristi Chivu, Mircea Chivu“.


Mitica implineste 57 de ani pe 9 aprilie


Dumitru Marcu este nascut pe 9 aprilie 1950, la Draghiceni (Olt). A inceput sa joace fotbal la CFR Caracal, in 1965. Remarcat pentru calitatile sale deosebite de extrema stânga, viteza, dribling, a fost transferat la Steaua in 1970, in Ghencea debutând astfel in Divizia A. Are in palmares (cu Steaua) Cupa României din 1971, dar in finala cupei nu a fost titularizat. Din primavara lui 1972 a trecut la Universitatea Craiova, devenind titular de drept si contribuind la realizarea unor performante ale oltenilor: câstigarea primului titlu al Stiintei, cel din 1974, si a primei Cupe a României, din 1977, apoi si Cupa din 1978. A mai jucat la Mecanica Fina Bucuresti, din nou la Steaua, iar cariera si-a incheiat-o la Gloria Buzau, uimind prin vivacitatea sa in teren la o vârsta, 36 – 37 ani, la care altii isi incheiasera de mult cariera de fotbalist. In prezent este director tehnic la Jiul Petrosani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU