14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMircea Lucescu l-a santajat pe Hagi pentru a renunta la Stiinta

Mircea Lucescu l-a santajat pe Hagi pentru a renunta la Stiinta

„Regele“ a dorit sincer sa joace la Universitatea, dar Nicu Ceausescu si Mircea Lucescu l-au determinat sa ajunga la Sportul Studentesc.


Gica Hagi sarbatoreste astazi cea de-a 42-a aniversare. El a debutat in Divizia A in 1982, fiind la Farul, iar in 1983, Corneliu Stroe a demarat actiunea de transferare la Universitatea, Gica si tatal lui, Iancu Hagi, fiind de acord cu propunerea Craiovei. Hagi era coleg la „Luceafarul“ cu Sandoi, iar Stroe l-a contactat pe Gica prin Sandoi, cei doi tineri fotbalisti fiind cazati in Bucuresti, la un camin de liceu. In iunie 1983, dupa ultima proba a examenului de bacalaureat sustinut in Capitala, Stroe i-a adus pe Hagi si Sandoi in Craiova cu masina personala, iar in Banie i s-a facut oferta lui Hagi de a veni la Universitatea Craiova, ca fotbalist si student. Hagi a fost sincer si i-a spus presedintelui oltean faptul ca mai semnase pentru inca doua cluburi, Sportul si Steaua, precizând ca pentru Steaua a semnat fara sa stie ca era cererea de transfer in Ghencea. „Când am fost recrutat pentru satisfacerea stagiului militar, m-au pus sa semnez mai multe hârtii, una fiind si acea cerere de transfer, dar asta am aflat ulterior“, i-a explicat Hagi lui Stroe.


Hagi si Ilie Barbulescu au reusit la Facultatea de Stiinte Economice din Craiova


Gica a ramas in Craiova sa faca meditatii pentru admitere, dar nu a semnat cererea de transfer pentru Universitatea decât dupa ce tatal sau, Iancu Hagi, contactat de Stroe, l-a indemnat. Hagi si alt fotbalist adus in Banie in acea vara din 1983, Ilie Barbulescu (FC Olt), au sustinut examen de admitere la Facultatea de Stiinte Economice si au fost declarati admisi. Au fost, ca de obicei, sesizari, lucrarile celor doi fotbalisti au fost recorectate, dar totul s-a rezolvat cu bine, ei fiind admisi. Corneliu Stroe a explicat ce s-a petrecut atunci: „Când Hagi mi-a spus ca a semnat pentru inca doua cluburi, eu l-am linistit, precizându-i ca in cazul reusitei lui la facultate in Craiova, cursuri de zi, el va fi inatacabil deoarece regulamentul este clar, adica in anul I nu se pot efectua transferuri de la o institutie de invatamânt la alta. Dupa ce Hagi a fost admis la facultate, am depus la FRF actele de transfer ale lui Hagi, dar fara acordul Farului“. Tot atunci, Mircea Lucescu l-a selectionat pe Hagi in echipa nationala si Gica a plecat intr-un turneu de pregatire in Olanda, perioada in care România a sustinut un meci amical, al Oslo, cu Norvegia, 0-0, meci in care a debutat Hagi, iar pentru Ilie Barbulescu era al doilea meci in echipa reprezentativa. Cum Universitatea se afla in acea perioada in pregatiri in Olanda, Stroe s-a dus la Oslo si s-a reintâlnit acolo cu Hagi. Stroe puncteaza: „Hagi, putin speriat si foarte jenat, mi-a spus ca nu mai poate veni la Craiova, precizându-mi ca trebuie sa mearga la Sportul! Hagi a fost sincer cu mine, explicându-mi: «Asa m-a sfatuit Mircea Lucescu. De fapt, Lucescu mi-a spus ca, daca nu ma prezint la Sportul, ma scoate din echipa nationala, riscând sa fiu si suspendat». Cu alte cuvinte, Hagi a fost amenintat, santajat. Am ajuns la Craiova si am fost imediat chemat de primul-secretar de atunci al Doljului, Ion Radu, in birou fiind si primarul Craiovei, Marin Lungu. Si Ion Radu mi-a spus urmatoarele: «Cornele, tu n-ai gasit alti jucatori sa aduci la Universitatea decât pe Hagi si Ilie Barbulescu? M-a sunat Nicusor Ceausescu si mi-a spus ca el a dat Farului cu un an in urma (1982) doi jucatori de la Sportul, Burchel si Lala, pentru Hagi. Pentru Ilie Barbulescu, ma suna in fiecare zi tovarasul Lica Barbulescu de la FC Olt, Lica fiind cumnatul tovarasului Nicolae Ceausescu, si imi spune ca retrage echipa FC Olt din campionat daca il iei pe Ilie Barbulescu la Craiova! Cornele, uite cum sta situatia: in 24 de ore, Hagi si Barbulescu sa nu mai fie pe teritoriul Doljului». Cei doi nici nu erau in Craiova, Hagi se afla la Constanta, iar Barbulescu la Pitesti, urmând sa ajunga la Craiova“.


Hagi nu a cerut bani de la Universitatea


Ce s-a intâmplat mai departe? Din ordinul printisorului Nicu Ceausescu, o comisie de la Ministerul Invatamântului s-a deplasat la Craiova si a luat dosarul de admitere al studentului Gheorghe Hagi si cu aprobarea expresa, dar nelegala, a ministrului invatamântului de atunci, Teoreanu, l-a transferat pe studentul Hagi de la FSE Craiova la ASE Bucuresti! „Si astfel, cu japca, impotriva tuturor regulamentelor, studentul Hagi a fost transferat la ASE, apoi Sportul Studentesc, echipa lui Nicusor Ceausescu, a obtinut acordul Farului si fotbalistul Hagi a fost transferat in Regie, jucând pentru Sportul Studentesc. Hagi nu este cu nimic vinovat de toata aceasta tevatura. El a vrut sincer sa joace la Universitatea. Când a semnat cererea de transfer pentru Universitatea nu i-am dat nici un leu deoarece n-au ridicat nici o pretentie financiara nici el, nici taica-su, Iancu Hagi“, a completat Corneliu Stroe, care zilele trecute si-a trecut in palmares al doilea doctorat, in economie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS