14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportUEFA este amenintata de puciul esticilor

UEFA este amenintata de puciul esticilor

Occidentalii se tem ca tarile din fostul bloc comunist au un pact secret pentru a-si impune favoritii la conducerea forului fotbalistic european.


Cel de-al 31-lea Congres ordinar al UEFA a inceput aseara, in incinta Centrului de Congrese din orasul german Dusseldorf, cu alocutiunile formale, acestora urmându-le conferirea mai multor distinctii ale forului fotbalistic european. Astazi se va alege noul presedinte al UEFA, candidatii fiind Lennart Johansson (Suedia, presedintele UEFA din 1990) si Michel Platini (Franta), precum si sase membri pentru locuri vacante in Comitetul Executiv al UEFA.


Presedintele Federatiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, prezent la Dusseldorf, alaturi de directorul general Ioan Lupescu si de secretarul general Adalbert Kassai, va candida pentru unul dintre cele sase locuri vacante in Comitetul Executiv al UEFA. Voturile vor fi exprimate de delegatii celor 52 de federatii nationale afiliate la UEFA.


Mircea Sandu trebuie sa intruneasca minimum 27 de voturi pentru a deveni membru in Comitetul Executiv al UEFA inca din primul tur de scrutin. Pentru a fi declarat ales in noul Comitet Executiv, un candidat trebuie sa intruneasca majoritatea absoluta a voturilor exprimate si validate, adica 27 de voturi, in cazul in care toate cele 52 de federatii nationale vor fi prezente si daca voturile lor vor fi considerate valabile. Daca, dupa primul tur de scrutin, cele sase locuri nu vor fi completate, se va organiza cel de-al doilea tur de scrutin, in care, pentru completarea celorlalte locuri, va fi aplicat principiul majoritatii simple.


Pentru aceste sase locuri (mandatul fiind pentru perioada 2007-2011) candideaza, in afara presedintelui FRF, urmatorii oficiali: Senes Erzik (Turcia), Angel Maria Villar Llona (Spania), Eggert Magnusson (Islanda), Joseph Mifsud (Malta), Giangiorgio Spiess (Elvetia) – tuturor le-a expirat mandatul si candideaza pentru realegeri, Gilberto Parca Madail (Portugalia), Grigori Surkis (Ucraina), Rakhat Aliev (Kazahstan), Tomas Gea (Andorra), Frantisek Laurinec (Slovacia), Liutauras Varanavicius (Lituania) si Vlatko Markovici (Croatia). Potrivit presei internationale, Markovici s-a retras din cursa.


Europa fotbalistica se poate divide


Presa occidentala a scris in ultima vreme ca tarile din fostul bloc comunist au un pact secret pentru a-si vota cei patru candidati – Grigori Surkis (Ucrania), Frantisek Laurinec (Slovacia), Mircea Sandu (România) si Liutauras Varanavicius (Lituania) – in Comitetul Executiv al UEFA.


„Europa fotbalistica se poate divide serios la alegerile pentru presedintia UEFA. Nu daca va fi reales Lennart Johansson sau daca va fi invingator Michel Platini, ci pentru ca tarile din fostul bloc estic, cu influenta fostei URSS si cu aliati precum Turcia, Israel sau Cipru, vor sa dea o adevarata lovitura de stat pentru ca toti cei patru reprezentanti ai lor sa intre in Comitetul Executiv al UEFA si sa limiteze puterea granzilor“, a scris cotidianul iberic El Mundo Deportivo.


Sursa citata mentioneaza ca, dupa ce isi vor vota cei patru candidati, aceste tari isi vor uni voturile pentru ca vicepresedintele federatiei turce Senes Erzik sa fie reales ca membru al CE. Marele prejudiciat, conform El Mundo Deportivo, va fi portughezul Gilberto Parca Madail, dar ar putea fi si Angel Maria Villar, chiar daca oficialul spaniol are relatii foarte bune cu federatiile din Europa de Est.


„In ultimele ore, la Dusseldorf, Lennart Johansson, sprijinit, printre altii, de Angel Villar si de Franz Beckenbauer, a dus un serios contraatac in fata lui Platini, utilizând toate armele posibile. Reuniunile se succed si voturile, verbale, se schimba foarte usor, la fel ca si promisiunile candidatilor. Este aproape egalitate, desi Platini are un avantaj suficient pentru victorie, datorita sprijinului important al lui Joseph Blatter, presedintele FIFA, si al blocului estic“, a notat El Mundo Deportivo.


Publicatia spaniola a remarcat ca englezul Geoffrey Thompson a fost nevoit sa reziste presiunii marilor echipe din Premier League, care ar prefera sa-l mentina pe Lennart Johansson in fruntea UEFA si sa aiba patru echipe in Liga Campionilor si nu trei, asa cum vrea Platini. De asemenea, El Mundo Deportivo a anuntat ca Federatia Italiana de Fotbal a decis sa-l sprijine pe Lennart Johansson, in contextul in care votul italienilor nu era cunoscut pâna in prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS