14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPresedintele se alege astazi

Presedintele se alege astazi

Pe ordinea de zi a celui de-al 31-lea Congres ordinar al UEFA figureaza, astazi, raportul directorului general al UEFA, raportul financiar al UEFA, amendamentele la Statutul UEFA, propunerea Federatiei Scotiene (sustinuta de Federatiile din Letonia, Irlanda si Suedia) de a se intocmi un studiu de fezabilitate, menit sa sporeasca numarul echipelor calificate la turneele finale ale Campionatului European de seniori de la 16 la 24, si raportul UEFA cu privire la Programul HatTrick. In jurul orei 11.30, delegatii isi vor exprima votul in ceea ce priveste alegerea noului presedinte al UEFA, candidatii fiind Lennart Johansson si Michel Platini. Intre orele 11.45 – 12.00 ar trebui sa inceapa alegerile pentru cele sase locuri vacante ale Comitetului Executiv.


Dupa incheierea acestui scrutin, sunt programate ultimele alegeri pentru desemnarea celor patru reprezentanti europeni in Comitetul Executiv al FIFA, actualul mandat al acestora expirând la Congresul FIFA, care va avea loc la Zürich, intre 29 si 31 mai. Presedintele UEFA ocupa automat unul dintre cele trei locuri europene de vicepresedinte, al doilea post este detinut de scotianul David H. Will, in calitate de reprezentant al celor patru federatii nationale britanice (Anglia, Scotia, Irlanda de Nord si Tara Galilor), acestea urmând sa-si aleaga noul reprezentant. Cea de-a treia pozitie de vicepresedinte este ocupata de Angel Maria Villar Llona, care candideaza pentru un nou mandat. In fine, pentru postul de membru (germanul Gerhard Mayer-Vorfelder se afla la sfârsit de mandat si nu mai candideaza) si-au depus candidaturile Angel Maria Villar Llona (in cazul in care nu va fi ales vicepresedinte) si germanul Franz Beckenbauer.


Votul va fi secret


Alegerile pentru functia de presedinte al UEFA pot ajunge pâna la tragerea la sorti, in cazul in care candidatii nu vor fi departajati dupa trei tururi. Votul se desfasoara cu buletin secret, depus intr-o urna. Fiecare presedinte din cele 52 de federatii ce fac parte din UEFA dispune de un vot.


O majoritate absoluta este necesara pentru o alegere din primul tur. In cazul in care candidatii nu pot fi departajati, atunci vor fi organizate al doilea si chiar al treilea tur. Daca nici dupa aceste tururi candidatii nu vor fi departajati, atunci se va trece la tragerea la sorti.


In acest an, doi candidati se confrunta pentru functia de presedinte: francezul Michel Platini, de 51 de ani, si presedintele in exercitiu, suedezul Lennart Johansson, de 77 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS