23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăSportVictorie asteptata cinci ani!

Victorie asteptata cinci ani!

Dupa promovarea in Divizia A, oltenii n-au reusit sa se impuna in fata lui Dinamo decât in ultima etapa a campionatului ’68/’69.


Stiinta a promovat in Divizia A in 1964, an in care Dinamo câstiga al treilea sau titlu. In prima editie de campionat in prima liga, 1964/1965, oltenii au avut un debut in „inalta societate“ destul de dezastruos, salvându-se de la retrogradare in extremis. In penultima runda, oltenii se aflau pe ultimul loc, dar in ultima etapa, intr-un meci decisiv, au invins Progresul, cu 2-0, si astfel s-au salvat, clasându-se pe locul 11. Dinamo a câstigat si in 1965 campionatul, „câinii“ de atunci invingându-i pe olteni in ambele partide. Campionii ii aveau in formatie, printre altii, pe Pircalab, Mircea Lucescu si fratii Nunweiller.


Dinamo ne-a umilit in ’65/66: 8-0!


In urmatorul campionat, 1965/1966, oltenii s-au clasat pe locul VIII, titlul ducându-se in provincie, la Ploiesti. In acea editie, Dinamo a surclasat, in Bucuresti, Stiinta cu 8-0! Umilinta aceasta s-a uitat destul de repede deoarece, peste câteva etape, oltenii au invins pe Steaua, cu 2-1, pe „Tineretului“! Militarii aveau in palmares sapte titluri nationale. A fost prima victorie a Stiintei (de când a promovat in Divizia A) asupra stelistilor.


A urmat un campionat important pentru destinul oltenilor, 1966/1967. Inceputul a fost anevoios: Dinamo – Stiinta 4-1. Au urmau insa meciuri bune si oltenii au terminat turul pe primul loc! Cu o etapa inainte de finalul turului, echipa si-a schimbat denumirea din Stiinta in Universitatea. Cu Oblemenco in mare forma, Universitatea a incheiat campionatul pe locul III, iar „tunarul“ Oblemenco a câstigat primul sau titlu de golgheter al României, cu 17 goluri marcate. Din pacate, nici in acest campionat oltenii n-au reusit sa bifeze vreo victorie in meciurile cu Dinamo. Dupa aceasta medalie de bronz, in campionatul urmator, 1967/1968, Universitatea abia a scapat de retrogradare (locul 11)! In acea editie, cu Dinamo am pierdut acasa, iar in Bucuresti am terminat la egalitate. In istoria fotbalului oltenesc, acel sezon ramâne insemnat prin faptul ca s-a inaugurat stadionul „Central“.


Velea: „Oltenii trebuie sa intre pe teren supermotivati!“


La inceputul campionatul editiei 1968/1969, conducerea clubului i-a numit antrenori pe Stefan Coidum si Vasile Frinculescu, cei doi venind de la Petrosani. Campionatul l-a câstigat UTA, Universitatea clasându-se pe locul VII. In istoria clubului „alb-albastru“, aceasta editie ramâne importanta pentru faptul ca abia atunci oltenii au reusit sa invinga pe Dinamo. In tur, la Bucuresti, Dinamo, cu Bazil Marian antrenor, ne-a invins cu 5-0!


In ultima etapa a campionatului acelei editii, la Craiova, pe noul stadion „Central“, Universitatea a câstigat cu 1-0, prin golul marcat de Decebal Neagu (’17). „A fost o partida de exceptie“, au scris cronicarii vremii. Era 15 iunie 1969. Prima victorie a Universitatii asupra lui Dinamo a fost obtinuta de: Oprea – Niculescu, Deselnicu, I. Popa, Vela – Strimbeanu, Ivan – Martinovici, Neagu, Oblemenco, Circiumarescu (Balan). La Dinamo au jucat, printre altii: Lucescu, Dumitrache, Dinu, Boc, Fratila, Salceanu, C. Popa.


Ion Velea, fostul jucator al Universitatii, a spus: „Dinamo avea nume grele in echipa, ei se bateau cu UTA pentru campionat. Meciul a avut o incarcatura extraordinara, dar l-am câstigat noi, oltenii cu multe inimi! Când joci cu Dinamo, trebuie sa joci cu o ambitie iesita din comun. Bafta oltenilor de acum in meciul de mâine (astazi-n.r.). Oltenii trebuie sa intre pe teren supermotivati, asa cum am fost si noi atunci. Doar joaca cu dusmanul de-o viata al Universitatii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS