22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportOvidiu Stinga l-a avut antrenor pe Nicolo Napoli

Ovidiu Stinga l-a avut antrenor pe Nicolo Napoli

Alungat in 2004 de Staicu dupa doar trei meciuri oficiale, italianul Napoli (foto dreapta) pare a fi pe punctul de a reveni la Craiova, el antrenând ultima oara in „Dilettanti“, liga a V-a.


Conform comunicatului oficial al clubului Universitatea, antrenorul Ovidiu Stinga – suspendat pentru primele doua etape din acest campionat – ar fi renuntat din proprie initiativa la functia de antrenor principal. El ar urma sa indeplineasca functia de manager general al gruparii oltene, cu rol activ la club, dar nu exista confirmarea oficiala ca „olandezul“ a si acceptat. Ieri, Stinga n-a raspuns la telefon. Ce s-a intâmplat in aceasta vara? Stinga a fost atacat dur de un „suporter“ sau „cititor“ chiar in ziarul al carui fondator este finantatorul Mititelu si a fost extrem de afectat de acea scrisoare, a ratat sustinerea licentei la Facultatea de Educatie Fizica si Sport Craiova din cauza programului incarcat al echipei, iar achizitiile marete promise s-au rezumat la tineri de perspectiva si la câtiva australieni de valoare modesta pentru obiectivele anuntate de finantator. Apoi, perioada de pregatire precompetitionala nu s-a desfasurat conform planului stabilit de antrenor si aprobat initial de patron. A fost scurtat stagiul din Austria, iar meciurile tari de pregatire anuntate cu mult tam-tam ca fiind programate prin Germania si Olanda s-au desfasurat la… Caracal si Târgu Jiu. Colac peste pupaza, rezultatele acestor amicale, in care Stinga a fost obligat sa testeze fel de fel de australieni trimisi de la Antipozi de un om aflat pe lista Consiliului Director al Universitatii, n-au fost incurajatoare. In amicale nu conteaza rezultatul, dar nici jocul echipei nu a multumit. Bomboana pe coliva, cum se spune, a fost meciul oficial cu FC Vaslui, din prima etapa a campionatului. A fost doar 0-0, iar oltenii, cu Stinga in tribuna, suspendat, au jucat mediocru. Dupa acest semiesec, Stinga a clacat psihic. Nu stim ce discutii au fost intre el si imprevizibilul patron Mititelu, dar cunoastem finalul: Stinga a renuntat!


„Olandezul“ a renuntat si la postura de jucator


In afara de functia de antrenor principal, Stinga a renuntat si la postura de jucator. El a debutat in Divizia A in sezonul fast 1990/1991 – eventul Universitatii, Sorin Cirtu fiind cel care l-a aruncat in focul Diviziei A intr-un meci Universitatea – Corvinul 8-1, in noiembrie 1990. A fost unicul meci al lui Stinga in acea editie in care oltenii au câstigat titlul.


In campionatul primei ligi din România, el a contabilizat 160 de partide, marcând 34 de goluri. Cu exceptia editiei 2001/2002, in care a evoluat la Dinamo (18 meciuri/nici un gol), restul partidelor le-a jucat pentru Universitatea, in sapte campionate.


Oficialii Universitatii vor anunta saptamâna viitoare noul antrenor principal, un strain. Conducatorii olteni au deja trei variante, urmând a alege intre doi tehnicieni italieni si unul din Olanda. Mititelu a demarat inca de la inceputul acestei saptamâni alegerea inlocuitorului lui Stinga, iar singurul nume pe care l-ar fi dezvaluit ar fi cel al lui Napoli, desi nimeni n-a confirmat oficial acest lucru.


Napoli a câstigat Cupa UEFA


Italianul Nicolo Napoli, originar din Palermo, unde s-a nascut pe 7 februarie 1962, a debutat in Serie A la Juventus, pe 29 septembrie 1987, intr-un meci de campionat Juventus – Pescara 3-1. El a debutat in fotbal in campionatul 1980/1981, la Messina, in C2 (liga a patra), echipa unde a ramas pâna la finele sezonului 1982/1983. Traseul fotbalistului Napoli, fundas, a fost apoi urmatorul: Cavese (liga a doua, 1983/1984), Benevento (C1, liga a treia, din octombrie 1983), iarasi Messina (1984/1985 – 1987/1988), cu care a promovat din C1 in B, in 1986. Din returul sezonului 1987/1988 a jucat pentru Juventus, aici cunoscând cele mai mari satisfactii din cariera de fotbalist. A evoluat la Juve pâna la sfârsitul sezonului ’90/’91, timp in care a cucerit Cupa Italiei si Cupa UEFA, trofee obtinute in vara lui 1990. Napoli si-a incheiat cariera de jucator in Serie A la Cagliari (1991 -1996).


 


Stinga l-a avut tehnician pe Napoli


 


In sezonul 2003 / 2004, Universitatea Craiova a inregistrat un record: a fost singura echipa din prima liga care a folosit cinci antrenori principali! Este vorba de: Sorin Cirtu (etapele 1-7), Gheorghe Ciurea (etapa 8), Pavel Badea (etapele 9-15), in tur. Oficialii de atunci ai oltenilor l-au adus in iarna pe italianul Nicolo Napoli, dar acesta a fost pastrat doar in primele trei meciuri ale returului, etapele 16-18, fiind inlocuit cu Mircea Rednic (etapele 19-30). Atunci, dupa acele trei meciuri din returul 2003/2004, Nicolo Napoli a fost retrogradat la o grupa de copii, iar Napoli, desi s-a prezentat la noul loc de munca, a dat in judecata clubul din Craiova, considerându-se nedreptatit. A cochetat si cu FC Caracal, dar in cele din urma a parasit, dezgustat, România. Universitatea a terminat campionatul 2003/2004 pe locul IV.


Italianul a antrenat pe US Orbassano


Conform presei on line din Italia, Napoli a fost in aceasta vara reconfirmat antrenor principal la echipa din Orbassano, oras aflat in regiunea Piemonte, lânga Torino. In ultimii ani, US Orbassano a fost protagonista unor fuziuni si schimbari la nivelul conducerii, schimbându-si totodata si denumirea de mai multe ori. In ultimii trei ani, echipa a evoluat in Serie D, campionatul interregional (liga a V-a, „Dilettanti“), iar in aceasta vara a obtinut dreptul de a juca in play-off-ul pentru accederea in Serie C2 (liga a IV-a) si US Orbassano a promovat in C2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII