20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăSportOrdonanta privind combaterea violentei in sport

Ordonanta privind combaterea violentei in sport

Pe baza recomandarilor Rezolutiei Consiliului Uniunii Europene din 17 noiembrie 2003, a fost emisa OG nr. 11 / 26.01.2006, pentru prevenirea si combaterea violentei in sport, act adoptat in scopul stoparii acestui fenomen in apropierea si in locurile de desfasurare a competitiile sportive, aprobata prin Legea 299/2006.


„Acest act normativ stabileste cadrul si normele privind organizarea si desfasurarea competitiilor, obligatiile organizatorilor, spectatorilor, sanctiunile aplicate pentru nerespectarea prevederilor acestuia, alte dispozitii. Un capitol separat reglementeaza modul in care se dispune si aplica sanctiunea complementara privind interzicerea accesului pe stadion“, este explicatia Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj.


Conform OG nr. 11/2006, privind prevenirea si combaterea violentei in sport, „organizatorii competitiilor si jocurilor sportive si fortele de ordine angrenate au obligatia sa asigure spectatorilor, jucatorilor si oficialilor protectie si securitate si sa ia toate masurile pentru prevenirea si inlaturarea oricaror incidente ce s-ar produce pe traseele de afluire / defluire si in interiorul locurilor de desfasurare a competitiilor si jocurilor sportive, inainte, in timpul si dupa terminarea competitiei sau jocului“.


Delimitarea responsabilitatilor


Actul normativ delimiteaza clar responsabilitatile, in acest sens atribuind politiei si jandarmeriei misiunea de asigurare a ordinii publice pe traseele de deplasare catre stadioane, sali si alte locuri destinate desfasurarii competitiilor si jocurilor sportive, precum si in mod exclusiv Jandarmeriei, asigurarea ordinii publice in zona stadioanelor, salilor de sport si a altor locuri destinate desfasurarii competitiilor si jocurilor sportive, pâna la perimetrul zonei delimitate de portile, unde se controleaza biletele de acces si se executa controlul corporal preventiv si al bagajelor.


Raspunderea pentru asigurarea ordinii si securitatii participantilor in interiorul locurilor de desfasurare a competitiilor si jocurilor sportive – stadioane, sali de sport, patinoare, terenuri de sport si alte spatii destinate activitatilor sportive – revine organizatorilor.


In consecinta, Jandarmeriei sau altor forte cu care aceasta poate coopera le revine, prin lege, numai obligatia de a asigura ordinea publica in zona locurilor de desfasurare a competitiilor sportive, pe traseele de deplasare catre acestea, raspunderea pentru asigurarea masurilor de ordine in incinta stadioanelor salilor de sport, altor locuri de desfasurare a competitiilor si jocurilor sportive revenind organizatorilor.


In acest sens, organizatorii pot incheia contracte de prestari servicii cu structuri specializate ale Ministerului Administratiei si Internelor sau cu societati de paza si protectie private, care sa asigure ordinea in incinta stadioanelor, salilor de sport etc.


Material realizat cu ajutorul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS