17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportNegrila: „Acum sunt doar inginer“

Negrila: „Acum sunt doar inginer“

„Negoro“, cel mai bun fundas dreapta din nationala anilor ’80, a abandonat recent cariera de antrenor, preferând sa lucreze ca inginer la Sectia de Termoficare Craiova. Astazi implineste 52 de ani.


„Vest-germanii numesc Universitatea Craiova Uzina Krupp a Rasaritului (…) Crainicul lor (al televiziunii vest-germane) il invoca pe Dumnezeu si anunta uimit: «Domnilor, noi stiam ca diavolul se numeste Balaci, Camataru sau Ţicleanu si, iata, apare sub numele sau adevarat, se numeste Negrila… »“. Asa scria maestrul Fanus Neagu in martie 1983, dupa eliminarea titratei echipe germane FC Kaiserslautern din Cupele Europene de catre Universitatea. In sferturile de finala ale Cupei UEFA, oltenii au pierdut, in meciul tur, cu 2-3 in Germania, dar in retur, la Craiova, Negrila a inscris golul calificarii in minutul 82, 1-0, Universitatea calificându-se in semifinalele Cupei UEFA, editia ’82/’83.


Prin eliminarea lui Briegel si a celorlalti, „Craiova Maxima“ a realizat atunci doua premiere pentru fotbalul nostru: a fost prima echipa româneasca de club calificata intr-o semifinala de cupa europeana si pentru prima oara o formatie din România elimina o reprezentanta a fotbalului vest-german.


Negrila a fost remarcat la Gighera de un stomatolog


Lui Negrila i s-a spus „Negoro“, uneori si „Cioara“. Este oltean get-beget, nascut la Gighera, pe 23 iulie 1954. Un fost international, Vasile Alexandru, fotbalist la Universitatea Cluj si Dinamo, a fost repartizat la Gighera ca medic stomatolog. Negrila locuia in Gighera cu parintii, iar Vasile Alexandru l-a remarcat pe „Negoro“ la un meci amical din comuna in care jucau cei mai in vârsta, old boys, cu cei mai tineri, printre acestia aflându-se si Negrila.


Dupa partida, fostul international i-a spus lui Negrila: „Ţarane, te duc la Craiova, ai talent de fotbalist!“. Asa a ajuns „taranul“ Negrila la oras, iar la Universitatea Craiova l-au vazut antrenorii Gica Nutescu si Stefan Coidum, fiind imediat oprit la Centrul de copii si juniori al Stiintei. A locuit un timp la un unchi, fratele tatalui, care era seful cizmarilor din Craiova.


„Am jucat 14 ani la Craiova, am refuzat si pe Steaua!“


La inceput, a jucat mijlocas dreapta, dar la un meci din deplasare, la Cluj, antrenorul Gica Scaesteanu l-a bagat fundas dreapta.


„Si pe acest post am ramas toata viata mea de fotbalist!“, marturiseste Negrila. Dupa rodajul la juniori si la echipa de tineret, in ultima etapa a Diviziei A din campionatul 1973/1974, antrenorii Cernaianu (principal) si Otet (secund) au decis sa-l titularizeze pe Negrila chiar din primul minut al acelei partide istorice, Petrolul – Universitatea 0-0. Urmare acestui rezultat, Petrolul a retrogradat, iar Universitatea a câstigat primul titlu national din istorie. „Negoro“ a jucat excelent, imbracând astfel, chiar la debut, tricoul de campion!


A ramas la Universitatea 14 ani, intre 1974 – 1988, desi a avut posibilitatea sa plece la multe echipe, mai ales la cele din Capitala. Negrila isi aminteste: „Am avut posibilitatea sa plec la Steaua, dar n-am vrut. Eu si raposatul Zoli Crisan nu am facut armata, iar Steaua ne-a dorit pe amândoi. Ca sa scapam de incorporare, am stat amândoi ascunsi la Titi Deliu… Ce vreau sa spun? N-am vrut sa insel aceasta echipa! Si n-am inselat-o. Am jucat 14 ani neintrerupti la Universitatea!“. Negrila si-a incheiat cariera fotbalistica la Jiul Petrosani, fiind chemat acolo de antrenorul Constantin Otet, numit antrenor principal al Jiului in 1988.


Ca antrenor, Negrila are câteva performante notabile, cum ar fi: event cu Universitatea in 1990/1991 (ca secund al lui Sorin Cirtu), promovarea Constructorului in Divizia B in 1993. Ultima oara, in sezonul trecut, a fost antrenor principal interimar la FC Caracal, acolo unde joaca de doi ani fiul sau, Alexandru Marius Negrila.


„Negoro“: „ Acum sunt liber de contract, cum se spune, n-am mai dorit sa continuu cu FC Caracal. De ce? Simplu, nu vreau sa-mi parasesc actualul loc de munca, inginer la Sectia de Termoficare Craiova. Am 42 de asociatii de locatari in subordinea mea… Am invatat multe, ma ocup de facturare, subventii, ma descurc foarte bine“.


„Universitatea trebuie sa plece bine, sa bata Vasluiul!“


Despre echipa- fanion a oltenilor, revenita in prima liga, Nicolae Negrila a afirmat: „Voi veni sa vad meciurile in acest sezon deoarece Universitatea a revenit acolo unde-i este locul. Este o editie importanta, cu bataie mare la vârf, dar si pentru subsolul clasamentului, la retrogradare. Universitatea nu are un program usor. Sper ca baietii sa plece bine din prima, adica sa bata pe Vaslui. Si bafta in continuare! Pacat ca nu este inca refacut Ciuca. Este o pierdere pentru acest inceput, Ciuca este un fundas foarte bun, l-am avut si eu, ca antrenor, la Extensiv, asa cum i-am avut si pe Velcovici si Saceanu.


Pe Dananae l-am avut la Resita. Cum spuneam, campionatul se anunta fierbinte. Cred ca pe lânga echipele din Bucuresti, un cuvânt important il vor si altele, din provincie. Timisoara? Cred ca Sorin Cirtu va face treaba buna acolo, are si lot valoros si sper ca el sa se bata cu cei din Bucuresti. Vorbim numai de Steaua, Dinamo, Rapid… Sa mai vina si o echipa din provincie, sa le dea peste nas! De ce nu Universitatea?! Din pacate, de la eventul câstigat de Universitatea in urma cu 15 ani, nici o echipa din provincie nu a mai scos capul, ca sa zic asa. Fata de atunci, fotbalul craiovean este intr-un regres. Au disparut echipe, precum Extensiv, Constructorul, Jiul IEELIF, iar Universitatea II si «Gica Popescu» au ajuns in judet. Ce sa zic? Daca oamenii de afaceri din Craiova si primaria nu se implica, asta e!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII