34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportJandarmii vor sa faca pace cu ultrasii

Jandarmii vor sa faca pace cu ultrasii

In speranta combaterii violentei in sport, in special a incidentelor de pe terenurile de fotbal, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Dolj a pornit o campanie de informare cu privire la normele legale care reglementeaza organizarea si desfasurarea competitiilor.


Intr-o lume in care pâna si cei mai aprigi dusmani au devenit, pentru o perioada mai mare sau mai mica, prieteni, exista doua categorii de oameni care nu s-au inteles si poate nu se vor intelege niciodata: jandarmul si suporterul patimas. Primul are de partea sa legea, celalalt pasiunea pentru echipa de suflet si dorinta de a-si exprima sentimentele. De multe ori s-a ajuns la conflicte, unele au lasat chiar urme serioase in cele doua tabere si de putine ori cele doua parti au reusit sa ajunga la un compromis.


In cazurile in care apar conflictele, suporterii acuza de fiecare data excesul de zel al jandarmilor, care ar duce la degenerarea situatiei, in timp ce raspunsul acestora este de fiecare data acelasi: nu ne-am facut decât datoria.


Pentru ca fanii sa inteleaga mai bine acest fenomen si pentru a schimba imaginea institutiei in ochii iubitorilor de fotbal, in special, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Dolj a initiat o campanie de informare publica privind normele legale care reglementeaza organizarea si desfasurarea competitiilor sportive, aspecte privind prevenirea si combaterea violentei in sport.


Stop luptei intre suporteri si fortele de ordine


Printr-un comunicat trimis la redactie, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Dolj a tinut sa faca unele precizari legate de modul in care institutia trebuie sa-si exercite atributiile si de noile norme intrate in vigoare, care prevad sanctiuni aspre pentru suporterii indisciplinati.


Premisele care au stat la baza acestei campanii sunt „debutul sezonului competitional de fotbal 2006 – 2007, insuficienta cunoastere a actelor normative care stau la baza organizarii si desfasurarii competitiilor sportive, a normelor de convietuire sociala, existenta unor incidente in care au fost implicati suporteri ai Universitatii Craiova, atât la meciurile sustinute de echipa pe stadionul «Ion Oblemenco», cât si pe timpul deplasarilor, perceptia, uneori eronata, a rolului Jandarmeriei privind asigurarea masurilor de ordine cu ocazia manifestarilor sportive“.


„Sezonul competitional precedent a fost marcat de o serie de incidente, cu prilejul desfasurarii manifestarilor sportive, in special cele de fotbal, care au condus la confruntari intre suporterii echipelor, precum si intre acestia si jandarmi. Acestea au dus la vatamari corporale in rândul partilor implicate, pagube materiale insemnate, precum si la impresia ca stadioanele au devenit din locuri de desfasurare a unor competitii sportive locuri de eliberare a unor tensiuni, de rezolvare a unor rivalitati si alte aspecte care nu au nici o legatura cu spectacolul sportiv, «arene de lupta» intre suporteri si fortele de ordine“, se arata in comunicat.


Universitatea, penalizata cu 280 de milioane de lei


Pe parcursul sezonului petrecut in Divizia B, clubul Universitatea Craiova a fost penalizat cu amenzi in valoare totala de 280 de milioane de lei vechi din cauza incidentelor provocate de suporterii olteni. Indiferent ca s-au petrecut in deplasare, cum s-a intâmplat la Corabia si Motru, sau acasa (confruntarea cu Petrolul Ploiesti), incidentele au creat un prejudiciu de imagine gruparii oltene, care, pe lânga amenzile de rigoare, a mai trebuit sa joace cu tribunele goale sau pe teren neutru. De fiecare data, suporterii au acuzat ca totul a pornit de la lucruri minore, fie un tricou cu Steaua in preajma galeriei, fie imnul echipei din Ghencea auzit in boxele stadionului, fie ca au fost provocati, in timp ce oamenii legii, in loc sa aplaneze conflictul, mai mult au inrautatit lucrurile.


Fanii Universitatii au avut si un motiv intemeiat sa acuze Jandarmeria, la ultimul meci din liga secunda, cu Dinamo II, când micuta galerie olteana a fost atacata din toate partile de suporterii „câinilor rosii“, inainte de intrarea in stadion, fiind pur si simplu macelarita. Ultrasii dinamovisti si-au continuat „misiunea“ si in tribune, sub privirile neputincioase ale câtorva jandarmi, care nu au avut puterea sa reactioneze pentru a stopa conflictul.


Ce si-a propus Jandarmeria


Inspectoratul Judetean de Jandarmi Dolj isi propune, prin intermediul mass-media, sa prezinte, cu explicatiile necesare, cele mai importante prevederi ale OG nr. 11 / 26.01.2006, subliniind ca de respectarea cu strictete a prevederilor sale depinde desfasurarea in conditii de maxima siguranta a competitiilor sportive. Prin aceasta se urmareste, in principal, prevenirea actelor de violenta savârsite pe stadioane, formarea convingerii ca spatiile de desfasurare a competitiilor sportive sunt spatii de spectacol civilizat, nu „arene de lupta“, iar jandarmii sunt insarcinati cu asigurarea respectarii legii, apararea ordinii si linistii publice, a vietii si integritatii persoanelor.


Material realizat cu ajutorul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU