16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăSportMutu a fost audiat de procurori

Mutu a fost audiat de procurori

„Briliantul“ a fost implicat in morisca ilegalitatilor din Serie A, dupa ce a fost achizitionat in mod suspect de Juventus Torino de la Chelsea Londra.


Anchetatorii care se ocupa de cazul meciurilor trucate si al traficarii de jucatori din campionatul italian continua sa strânga probe in fiecare zi, scandalul din Serie A fiind departe de a se stinge. In morisca ilegalitatilor din fotbalul italian a fost implicat si Adrian Mutu, acesta fiind in vizorul procuraturii italiene in calitate de martor, dupa ce a fost achizitionat in mod suspect de Juventus Torino de la Chelsea Londra, prin intermediul societatii de impresariat GEA, detinuta de fiul lui Luciano Moggi.


Conform presei italiene, Adrian Mutu a fost nevoit sa plece joi dupa-amiaza din cantonamentul actualei sale echipe, Fiorentina, pentru a da declaratii procurorilor din Roma cu privire la modul in care opera GEA. Dupa un interogatoriu de câteva ore, Mutu a plecat spre Trentino, unde Fiorentina va disputa un meci de pregatire.


Societatea de impresariat GEA, cu care Mutu a semnat un contract de colaborare imediat dupa ce a fost dat afara de Chelsea, este acuzata ca detine un adevarat monopol pe piata transferurilor din Italia, puterea sa imensa ducând la conflicte de interese investigate acum de procurori.


Facturi false la transferul lui Mutu


Cotidianul La Stampa a dezvaluit in urma cu câteva luni ca fostul director general al clubului Juventus Torino, Luciano Moggi, a folosit facturi false la transferul lui Adrian Mutu la clubul din Torino. Se pare ca Moggi a folosit facturi emise de o societate inexistenta din Londra, condusa de Francesca Romana Dolazza si Massimo Bassoli, ambii fiind retinuti in urma cu câteva zile in urma incasarii mai multor milioane de euro din contributiile publice.


Dolazza si Bassoli garantau facturi emise de societati inexistente cu sediul in afara Italiei, fraudând fiscul si umflând sumele. Moggi a apelat la cei doi in cazuri de achizitii complicate de jucatori, asa cum a fost si la transferul lui Mutu.


Moggi l-a transferat pe Mutu la Juventus dupa ce internationalul român a fost dat afara de Chelsea Londra, in urma unui control pozitiv cu cocaina. Moggi i-a oferit cinci ani de contract „Briliantului“, desi acesta fusese suspendat timp de sapte luni si nu putea evolua decât incepând cu finalul lunii mai 2005. Fostul director general al torinezilor a prezentat mai multe facturi fictive la club, prin care a câstigat milioane de euro, justificând costurile sustinerii „operatiunii Mutu“.


Livorno, implicata in achizitionarea „Briliantului“


La sfârsitul lunii mai, presedintele clubului Livorno, Aldo Spinelli, a fost audiat la Procuratura din Roma de magistratii Luca Palamara si Maria Cristina Palaia, in cazul transferului lui Adrian Mutu. La iesirea de la audieri, Spinelli a spus ca transferul românului la gruparea Juventus Torino, prin intermediul clubului Livorno, este perfect legal.


„Au vrut sa elucideze de ce am ajutat clubul Juventus in transferul lui Mutu. A fost o simpla favoare in schimbul careia nu am primit nici macar un ban. Il cunosc pe Moggi de 20 de ani si am incercat sa-l ajut. Transferul lui Mutu a fost perfect legal“, a spus Spinelli.


Juventus nu putea sa-l achizitioneze la momentul respesctiv pe Mutu, deoarece avea toate locurile de extracomunitari ocupate. Pentru a putea sa-l aduca pe român, Luciano Moggi a folosit un tertip, transferându-l intr-o prima faza la Livorno, care avea un loc de extracomunitar liber. Dupa ce a ajuns la Livorno, Mutu a putut fi achizitionat de Juventus, deoarece regulamentul Federatiei Italiene de Fotbal ii permitea clubului torinez sa transfere jucatori extracomunitari numai de la cluburi italiene.


Piturca vrea sa discute cu Mutu


Selectionerul tricolorilor, Victor Piturca, a spus ca spera ca Adrian Mutu si Bogdan Lobont sa nu fie afectati de scandalul din Italia. „Nu este prea bine, nici pentru ei, nici pentru echipa nationala, ca Mutu si Lobont vor juca in esalonul secund. Dar in Italia a doua divizie este foarte puternica si poate le va da o motivatie in plus sa se concentreze mai mult“, afirma Piturca.


In privinta relatiei sale cu „Briliantul“, Piturca a spus ca vrea sa aiba inca o discutie lamuritoare cu atacantul inaintea primei convocari. „Eu sper ca din ceea ce s-a intâmplat in America Mutu sa fi inteles ceva. Daca nu a inteles, e foarte grav. Pe mine nu ma intereseaza decât sa se supuna regulilor de grup“, a precizat Piturca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS