23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Prima liga nu-i ca Divizia B!“

„Prima liga nu-i ca Divizia B!“

Selectionerul României a laudat parcursul bun al oltenilor in Divizia B, dar avertizeaza ca datele problemei sunt cu totul altele in Divizia A.


– Ati plecat de la Cupa Mondiala 2006 din Germania deoarece s-a intors acasa si Olanda, fiind eliminata in optimi?


– Nu neaparat pentru asta, desi, intr-adevar, Olanda a fost adversarul pe care am vrut sa-l urmaresc „live“, iar motivul este cunoscut de lumea fotbalistica. Reamintesc, România se afla intr-o grupa preliminara pentru CE 2008 cu Olanda si altele. Astfel, la actuala editie a Cupei Mondiale am fost direct interesat sa urmaresc meciurile nationalei batavilor. Si am vazut in grupa C, grupa Olandei, meciurile viitorului nostru adversar din preliminariile CE. Mergând in Germania, adica la fata locului, pentru a-i urmari pe batavi, am pierdut alte partide interesante de la actuala editie a CM, mai ales ca in faza grupelor au fost trei meciuri pe zi. Si mi-am dat seama ca e mai bine sa stai in fata televizorului si sa vezi toate meciurile. Este insa adevarat ca altceva este sa vezi pe viu un meci de fotbal.


„Olanda este cea mai valoroasa din grupa noastra“


– Cu Olanda ne vom bate acum pentru accederea la CE 2008. Credeti ca avem sanse?


– Din grupa noastra, vor accede doua echipe la turneul final al CE 2008. Olanda? Nu cred ca spun o noutate afirmând ca este o echipa extrem de valoroasa, cu jucatori valorosi. Selectionerul batavilor are de unde sa aleaga… Trebuie sa recunoastem ca din grupa noastra, alcatuita din Albania, Belarus, Bulgaria, Luxemburg, Olanda, Slovenia, România, nationala Tarii Lalelelor este cea mai valoroasa. A demonstrat-o si practic, chiar impotriva noastra, in preliminariile pentru Cupa Mondiala ce doar s-a incheiat. Si, cum spuneam, antrenorul Olandei are de unde sa aleaga.


„Izvorul nu este mare in România“


– Selectionerul Piturca are de unde alege? Credeti ca pentru campania EURO 2008 veti gasi si alti jucatori noi pentru nationala?


– E mai putin probabil… Ne vom baza pe jucatorii pe care ii avem acum la dispozitie, desi, din spate, cum se spune, ar mai putea sa sara jucatori. Adevarul este insa unul: izvorul nu este unul asa de mare.


– Campionatul românesc ar putea totusi sa va ajute?


– Sper ca da! De exemplu, doua echipe românesti, Steaua si Rapid, au ajuns destul de sus in editia 2005/2006 a Cupei UEFA, chiar daca aceasta competitie europeana intercluburi nu a fost prea mult bagata in seama de cluburile mari din Europa. Cele doua formatii românesti, jucatorii acestora au demonstrat ca au potential. Insa nu se compara una cu alta, ca sa spun asa.


– Adica?


– Alt nivel este la echipa reprezentativa, adica valoarea este foarte mare. Cu alte cuvinte, la nationala vorbim de un nivel foarte inalt. Atunci când te bati cu nationale care dispun de jucatori foarte valorosi, este foarte greu.


– Ipotetic vorbind, pâna unde credeti ca ar fi putut ajunge nationala României la Cupa Mondiala din Germania?


– Nu stiu… Depinde in ce grupa ar fi cazut. Daca, de exemplu, ar fi fost in grupa cu Olanda, Argentina, Coasta de Fildes si Serbia-Muntenegru, ar fi fost probabil foarte greu sa ne calificam in optimile de finala. Daca am fi fost in alte grupe, cred ca am fi avut sanse de accedere in optimi. Mai departe, iarasi depindea de adversarul pe care l-am fi intâlnit in optimi s.a.m.d. Au fost echipe, cum ar fi Ucraina, pe care România ar fi putut s-o depaseasca si in faza optimilor. Este insa o discutie ipotetica, asa ca…


– Vi se pare o mare surpriza faptul ca Brazila si Germania nu au ajuns sa joace finala mare a Cupei Mondiale 2006?


– Pentru mine, o mare surpriza a fost aceea ca Brazilia si Argentina n-au ajuns nici in semifinalele CM. Lotul Braziliei era extrem de valoros, iar eu i-am considerat pe brazilieni, la inceput, principalii favoriti la câstigarea acestei editii a Campionatului Mondial. Am si declarat asta, dar am inceput sa ma indoiesc chiar dupa primele amicale ale Braziliei premergatoare Cupei Mondiale din Germania. Si inca un amanunt important: starea de spirit care domina lotul Braziliei si care, din pacate, s-a si adeverit. Argentina? Dupa parerea mea, Argentina a avut cel mai bun joc la acest CM, dar a fost eliminata de Germania, din sferturi, pe nedrept. Gazdele acestei Cupe Mondiale au ajuns pâna in finala mica printr-un angajament fizic extraordinar si printr-o pregatire formidabila a jocului. Germania nu a avut insa jucatori valorosi pentru a ajunge in finala mare.


„M-am inselat in vara lui 2005“


– Ce sanse ii acordati Universitatii Craiova in acest campionat, unul in care lupta pentru accederea in Cupele Europene, cât si pentru evitarea ultimelor patru locuri, retrogradabile, denota ca va fi un campionat foarte aprig? Cu alte cuvinte, cum vedeti rolul Craiovei?


– Nu pot sa fac comentarii, nu prea imi pot da seama de situatia reala de la Universitatea.


Spun asta deoarece in vara anului trecut, dupa retrogradare, aveam unele rezerve in privinta revenirii in Divizia A cu acea lejeritate de care a dat apoi dovada in seria a II-a a Diviziei B. Ziceam atunci, inainte de inceperea meciurilor din Divizia B, ca Universitatea 2005 nu are in lot multi jucatori experimentati… Si Craiova a reusit un parcurs foarte bun in Divizia B!


– Acum?


– Se schimba total datele problemei in Divizia A, va fi cu totul altceva, mai greu. Prima liga nu-i ca Divizia B! Cum spuneam insa, nu pot face acum prea multe comentarii. Sa asteptam sa inceapa campionatul. Pâna nu vad primele meciuri ale Universitatii din actuala editie a Diviziei A nu pot sa-mi dau seama de valoarea Stiintei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII