19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportStiinta bagata in faliment

Stiinta bagata in faliment

Tribunalul Dolj a admis cererea formulata de firma SC EURO EXPO SRL din Târgu Mures având ca obiect deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului clubului oltean, care poate face insa recurs in termen de zece zile.


In octombrie 1999, firma SC EURO EXPO SRL din Târgu Mures incheia un contract pe trei ani cu Universitatea Craiova prin care se obliga sa livreze gruparii oltene echipament Joma in valoare totala de 120.000 de dolari. Contractul s-a derulat bine pâna in vara anului 2000, când, din cauza ca patronul echipei de la acea vreme, George Ilinca, ramasese cu o restanta de 28.000 de dolari, reprezentatul Joma, Teodor Luca, a decis sistarea livrarilor.


Pentru ca incercarile reprezentantilor firmei de echipament sportiv de a rezolva pe cale amiabila situatia au esuat, managerul general Teodor Luca a decis sa actioneze clubul Universitatea Craiova in instanta. Acesta nu a tinut cont ca la cârma echipei au ajuns intre timp Gigi Netoiu, Dinel Staicu si apoi Adrian Mititelu. In anul 2001, distribuitorul Joma a obtinut o hotarâre la Tribunalul Târgu Mures prin care Universitatea Craiova se obliga sa plateasca pretul echipamentului livrat plus penalitatile aferente in valoare totala de sase miliarde de lei vechi.


Dupa mai mult de patru ani, perioada in care a incercat in zadar sa-si recupereze banii, Teodor Luca a decis sa ceara instantei Tribunalului Dolj declansarea procedurii de reorganizare judiciara si falimentul clubului Universitatea Craiova.


Premiera in România


Prin sentinta nr. 89, data miercuri, 15 februarie 2006, Tribunalul Dolj a certificat ca „a fost respinsa contestatia debitoarei SC UNIVSTIINŢA FOTBAL CRAIOVA SA“ si ca „a fost admisa cererea formulata de creditorul SC EURO EXPO SRL cu sediul in Târgu Mures, având ca obiect deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului“. In plus, s-a dispus „indisponibilizarea actiunilor / partilor sociale detinute de debitor de catre administratorii sociali si mentionarea interdictiei de instrainare, fara acordul judecatorului sindic, sub actiunea nulitatii, in registrele speciale de evidenta sau in conturile inregistrate electronic“.


„Din acest moment, Universitatea Craiova nu mai are dreptul sa-si administreze bunurile din patrimoniu. S-a ales un administrator judiciar, SC NICK IMPEX SRL, iar pâna pe 19 aprilie toti creditorii pot sa vina sa anunte ce datorii are clubul fata de ei. Este pentru prima data când, datorita neexecutarii de buna voie a debitului, un club de fotbal intra in stare de lichidare judiciara“, a declarat avocatul firmei din Târgu Mures.


Mititelu face recurs


Contactat telefonic, Mititelu s-a aratat surprins de decizia instantei. „Este o mare prostie. Nu ma asteptam la o asemenea sentinta. Intrarea in reorganizare judiciara si falimentarea unei societati se pot face doar atunci când aceasta este in imposibilitatea de a face plati. Eu pot dovedi cu acte ca am rulat 78 de miliarde de lei pe SC Univstiinta Fotbal Craiova SA si ca am in contul acestei societati alte 11 miliarde de lei. In plus, exista acte prin care firma de la Târgu Mures s-a judecat cu Dinel Staicu, pe când acesta era patron la Universitatea, iar instanta a decis ca datoriile nu apartineau acestuia, motiv pentru care nu a putut fi executat silit“, a declarat Mititelu.


Actualul patron al Universitatii a mai spus ca nu are emotii la judecarea recursului pe care il va face in aceste zile: „Nu-mi fac nici un fel de problema, pentru ca voi demonstra ca s-a facut o greseala“.


Plângere la CSM


Printr-un comunicat de presa, Clubul de fotbal Universitatea Craiova a facut urmatoarea precizare: „Debitul invocat de SC EURO EXPO SRL Târgu Mures nu este datorat de SC Univstiinta Fotbal Craiova SA, societate care patroneaza clubul de fotbal Universitatea Craiova, aceasta fiind infiintata in anul 2002, in baza Legii nr. 31/1990, si nu poate raspunde pentru datorii acumulate in perioada 1996-2003“.


In plus, oficialii olteni considera „aberanta“ decizia magistratului Tamara Olteanu din cadrul Tribunalului Dolj, anuntând ca vor inainta o plângere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), „pentru a instiinta acest for in legatura cu decizia in afara legii data de judecatorul in cauza“, care, conform aceluiasi comunicat, ar putea fi actionat in justitie „pentru prejudicierea imaginii clubului de fotbal Universitatea Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII