12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăSportIncearca oceanul cu degetul

Incearca oceanul cu degetul

In cea de-a cincea intâlnire cu SUA, din istoria acestei competitii, românii ar putea iesi cam sifonati.


De astazi si pâna duminica, echipa de Cupa Davis a României va incerca sa faca fata puternicei reprezentative a Statelor Unite, in primul tur al Grupei Mondiale a competitiei. Confruntarea cu americanii se anunta a fi cel mai dificil moment din ultima perioada pentru Hanescu, Pavel si compania, despre care se poate spune ca incearca oceanul cu degetul.


Americanii au de partea lor toate atuurile: traditia meciurilor directe, avantajul terenului propriu, suprafata rapida, forma de moment si valoarea superioara a jucatorilor, lucru care te duce cu gândul la faptul ca tricolorii ar putea iesi cam sifonati din intâlnirea de pe malul Pacificului, de la La Jolla Beach&Tennis Club.


Tricolorii trag sperante la simplu


Patrick McEnroe, capitanul nejucator al americanilor, ii are la dispozitie pe Andy Roddick (nr. 3 ATP) si James Blake (nr. 20 ATP), in timp ce la dublu va miza pe cel mai bun cuplu din lume, Bob si Mike Bryan. Ca atare, un rezultat bun pentru tricolori poate veni numai din confruntarile de la simplu, unde se mizeaza pe experienta lui Pavel si pe forma de moment a lui Hanescu. De acest lucru este constient si Florin Segarceanu, capitanul echipei, care, in functie de rezultatele din prima zi, ii va odihni pe cei doi in proba de dublu.


„La tragerea la sorti (programata aseara – n.r.), Segarceanu ii va anunta pe Pavel si Hanescu ca fiind titularii unei echipe fictive de dublu. Daca vom sta bine dupa primele intâlniri de simplu, la dublu va intra un cuplu mai odihnit, sa-i spunem, Sabau – Tecau sau Hanescu – Tecau, pentru a ne pastra fortele proaspete in ultima zi, deoarece sanse sa obtinem o victorie in fata fratilor Bryan sunt foarte mici“, a spus Alexe Bardan, vicepresedinte al Federatiei Române de Tenis.


Americanii ne privesc de sus


Chiar daca Patrick McEnroe a fost rezervat in declaratii, preferând sa se arate precaut inaintea confruntarii cu România, americanii se vad deja invingatori. Eliminati anul trecut de Croatia, yankeii nu au decât varianta victoriei intr-o competitie in care nu au mai triumfat din 1995. „România are un cuplu de jucatori experimentati, in special Pavel, care a disputat multe meciuri in Cupa Davis. Hanescu a avut un an 2005 foarte bun, deci ne asteapta un joc greu“, a spus McEnroe.


SUA mizeaza insa pe cel mai bun jucator al sau, Andy Roddick, un specialist al suprafetelor rapide. Câstigator la US Open in 2003 si de doua ori finalist la Wimbledon (2004, 2005), unde a pierdut in fata lui Federer, Roddick isi pune baza in serviciul sau nimicitor, care are o medie de 220 km/h si care, pe o suprafata rapida, este extrem de greu de returnat. In aceasta competitie, americanul are la activ 17 victorii si doar sase infrângeri.


Românii vor sa urmeze exemplul Croatiei


Daca americanii par a avea toate avantajele de partea lor, românii mizeaza pe un singur lucru: ambitia tipic balcanica. „Asa stateau lucrurile si anul trecut, când americanii au jucat cu croatii si au fost invinsi chiar la ei acasa. De ce nu am face si noi la fel? Si noi suntem balcanici si suntem la fel de ambitiosi“, a tinut sa precizeze Andrei Pavel, care, daca va prinde o zi buna, poate da peste cap socotelile gazdelor.


La rândul sau, Victor Hanescu, cel mai bine cotat tenisman român al momentului, este increzator in sansele sale, chiar daca in acest an nu a câstigat nici un meci. Daca nu va aparea nimic neprevazut, primul sau adversar va fi al doilea jucator ca valoare al americanilor, James Blake. „Am mai jucat cu el si tin minte ca a fost un meci echilibrat, am pierdut in trei seturi. Sper ca acum sa-l inving, ma simt intr-o forma buna. Daca eu voi reusi sa aduc primul punct, probabil ca presiunea va apasa pe umerii lui Roddick si astfel vor creste sansele lui Andrei Pavel“, a mentionat Hanescu.


Cupa Davis, Grupa Mondiala Programul intâlnirilor din primul tur


La sfârsitul acestei saptamâni vor avea loc partidele din primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis. Iata programul celorlalte sapte dispute, care vor incepe astazi si se vor incheia duminica:


Austria – Croatia (Graz – zgura, in sala)


Austria: Jurgen Melzer, Stefan Koubek, Julian Knowle, Alexander Peya; capitan: Thomas Muster.


Croatia: Ivan Ljubicic, Mario Ancic, Ivan Cerovic, Marin Cilic; capitan: Ivan Ljubicic.


Argentina – Suedia (Buenos Aires – zgura, aer liber)


Argentina: David Nalbandian, Juan Ignacio Chela, Agustin Calleri, Jose Acasuso; capitan: Alberto Mancini.


Suedia: Jonas Bjorkman, Robin Soderling, Thomas Johansson, Simon Aspelin; capitan: Mats Wilander.


Belarus – Spania (Minsk – teren sintetic, in sala)


Belarus: Max Mirnii, Vladimir Volcikov, Serghei Tarasevici, Aleksandr Burii; capitan: Dimitri Tatur.


Spania: Tommy Robredo, David Ferrer, Fernando Verdasco, Feliciano Lopez; capitan: Emilio Sanchez.


Elvetia – Australia (Geneva – zgura, in sala)


Elvetia: George Bastl, Michael Lammer, Yves Allegro, Stanislas Wawrinka; capitan: Severin Luthi.


Australia: Wayne Arthurs, Peter Luczak, Chris Guccione, Paul Hanley; capitan: John Fitzgerald.


Germania – Franta (Halle – suprafata dura, in sala)


Germania: Tommy Haas, Nicolas Kiefer, Alexander Waske, Rainer Schuettler; capitan: Patrik Kuhnen.


Franta: Richard Gasquet, Sebastien Grosjean, Arnaud Clement, Michael Llodra; capitan: Guy Forget.


Olanda – Rusia (Amsterdam – teren sintetic, in sala)


Olanda: Raemon Sluiter, Peter Wessels, Melle Van Gemerden, John Van Lottum; capitan: Tjerk Bogtstra.


Rusia: Nikolai Davydenko, Dmitri Tursunov, Mihail Iujnii, Igor Andreev; capitan: Samil Tarpisev.


Chile – Slovacia (Rancagua – zgura, aer liber)


Chile: Fernando Gonzalez, Nicolas Massu, Adrian Garcia, Paul Capdeville; capitan: Hans Gildemeister.


Slovacia: Dominik Hrbaty, Victor Bruthans, Michal Mertinak, Lukas Lacko; capitan: Tibot Toth.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS