13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportHutupan si Elisei, in topul mondial

Hutupan si Elisei, in topul mondial

Cele doua handbaliste tricolore, alese si in echipa ideala a CM, sunt considerate de federatia internationala unul dintre motivele renasterii nationalei României.


Prestatia nationalei feminine de handbal la CM din Rusia, unde a obtinut titlul de vicecampioana mondiala, nu avea cum sa ramâna fara urmari. Portarul Luminita Hutupan-Dinu si extrema stânga Valentina Elisei-Ardean, considerate cele mai bune jucatoare ale turneului final de anul trecut, pe posturile lor, se afla si printre sportivele nominalizate de federatia internationala la titlul de cea mai buna handbalista a anului 2005. Federatia Internationala de Handbal a dat ieri publicitatii propunerile pentru titlul de cea mai buna jucatoare si cel mai bun jucator pe 2005, trofeu care va fi decernat in urma voturilor acordate pe site-ul IHF.


Pe lista propunerilor feminine se afla si cele doua jucatoare române alese in decembrie si in echipa lumii, dupa incheierea CM de la Sankt Petersburg: Luminita Hutupan, care joaca la clubul sloven Krim Electa Ljubljana, si extrema stânga Valentina Elisei, care evolueaza in prezent la formatia din Serbia-Muntenegru, Knjaz Milos.


Cele doua jucatoare sunt bine vazute de federatia internationala. „Uneori apara ca si cum ar veni de pe alta planeta“, se arata in caracterizarea facuta de IHF portarului României, in timp ce despre Elisei se spune ca este o handbalista pe care si-ar dori-o orice antrenor, care stie sa marcheze si din pozitie centrala. Pe site-ul federatiei internationale se mai precizeaza ca evolutiile bune ale celor doua handbaliste tricolore reprezinta unul dintre motivele renasterii echipei nationale a României.


Companie selecta


Luminita Hutupan si Valentina Elisei se afla intr-o companie selecta, celelalte jucatoare nominalizate la titlul de cea mai buna handbalista in 2005 fiind olandeza Pearl van der Wissel (GOG Gudme), germanca Grit Jurack (HK Viborg), rusoaica Ludmila Bodnieva (Krim Electa Ljubljana) si sud-coreeanca Sun-Hee Woo (Samcheok City Hall).


La masculin, nominalizatii sunt Sterbik Arpad (Serbia-Muntenegru), Mirza Dzomba, Ivano Balici (ambii Croatia), Wissen Hmam (Tunisia), Eduard Kokcearov (Rusia), Mateo Garralda (Spania) si David Juricek (Cehia).


In 2004, laureatii IHF au fost pivotul Ungariei, Anita Kulcsar, care si-a pierdut viata in luna ianuarie 2005 intr-un accident de masina, si portarul german Fritz Henning.


Federatia Internationala a mai mentionat ca asteapta cât mai multe voturi pe propriul site, www.ihf.info, si ca sunt binevenite orice alte propuneri din partea iubitorilor handbalului la titlul de cea mai buna jucatoare si cel mai bun jucator pe anul 2005.


Valentina Elisei a ales Oltchimul


Cea mai buna extrema stânga a Mondialului de handbal din Rusia, Valentina Elisei-Ardean, a fost cea mai curtata jucatoare româna in intersezon. Componenta a formatiei sârbe Knaz Milos, cu care este angrenata in Liga Campionilor, Elisei a avut de ales intre echipe puternice din Europa si formatii din campionatul intern, lidera Ligii Nationale, Rulmentul Brasov, Oltchim Vâlcea sau Astral Câlnau fiind interesate de serviciile sale.


In cele din urma, Valentina Elisei-Ardean a ales Oltchimul, ea semnând, luni seara, un contract pentru doua sezoane, care va intra in vigoare in vara, cu gruparea vâlceana. „Presedintele Ioan Gavrilescu a fost plecat in Serbia, unde a negociat cu Elisei, si suntem fericiti ca pâna la urma cea mai buna extrema stânga din lume a acceptat sa joace la Oltchim incepând din vara. Dupa Ionela Gâlca, am reusit sa aducem inca o piesa in colierul de argint de la Vâlcea“, a declarat presedintele sectiei de handbal a clubului Oltchim, Andrei Luca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS