10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSport„Seici“ peste nisipul insângerat

„Seici“ peste nisipul insângerat

Motociclistul Andy Caldecott si doi copii, de zece, respectiv 12 ani, au fost victimele din acest an ale celei mai dure competitii auto-moto din lume.


Raliul Dakar, editia 2006, s-a incheiat ieri. Si in acest an, cea mai dura competitie auto-moto din lume a fost plina de evenimente nefericite, trei persoane pierzându-si viata. La inceputul saptamânii trecute (luni – n.r.), motociclistul australian Andy Caldecott a decedat pe loc dupa ce a cazut in timpul parcurgerii unei probe speciale. Vineri, echipajul leton format din Maris Saukans si Andris Dambis a accidentat mortal un baiat de zece ani, iar sâmbata un copil de 12 ani a decedat dupa ce a fost lovit de un camion de asistenta, in Senegal. Acest ultim incident a avut loc la kilometrul 200, al penultimei etape a Raliului Dakar, intre localitatile Tambacounda si Dakar. Speriati de tot mai desele accidente mortale, organizatorii Raliului Dakar au hotarât ca ultima etapa, a 15-a, sa nu fie cronometrata, pilotii trebuind sa parcurga aceasta runda doar pentru a ajunge la Lac Rose, unde a avut loc festivitatea de premiere.


Alphand a profitat de ghinionul lui Peterhansel


Profitând de accidentul suferit de Stephane Peterhansel (Mitsubishi) in runda a 12-a, francezul Luc Alphand (Mitsubishi), câstigatorul Cupei Mondiale de schi din 1997, s-a impus la clasa auto, cu timpul total de 53 de ore, 47 de minute si 32 de secunde. Campionul de anul trecut, Peterhansel, s-a lovit de un copac la km 278 al etapei a 12-a si a pierdut foarte mult timp, terminând aceasta editie a Raliului Dakar pe pozitia a 4-a, la trei ore, 20 de minute si 24 de secunde in urma liderului.


Locul secund in ierarhia finala a Raliului Dakar 2006 a fost ocupat de sud-africanul Giniel de Villiers (Volkswagen), la 17 minute si 53 de secunde de primul loc, in timp ce pe ultima treapta a podiumului a urcat spaniolul Nani Roma (Mitsubishi), la o ora, 50 de minute si 38 de secunde de Alphand.


Coma, cel mai rapid „centaur“


In competitia „centaurilor“ s-au desfasurat doar 13 din cele 15 etape programate initial, o runda fiind anulata dupa moartea motociclistului australian Andy Caldecott, in timp ce cursa de ieri, din jurul orasului Dakar, nu a fost cronometrata. Cel mai rapid motociclist s-a dovedit a fi in acest an spaniolul Marc Coma (KTM), care a fost cronometrat cu timpul total de 55 de ore, 27 de minute si 17 secunde.


Pe locul secund s-a situat campionul de anul trecut, francezul Cyril Despres (KTM), la o ora, 13 minute si 29 de secunde in urma liderului. Sa remarcam ca Despres a reusit sa duca la bun sfârsit aceasta competitie, desi in etapa a 6-a a suferit un accident destul de grav, el dislocându-si clavicula dupa ce s-a dat peste cap cu motocicleta.


Locul al treilea in ierarhia generala a clasei moto a fost ocupat de italianul Giovanni Sala (KTM), care a terminat competitia la doua ore, 29 de minute si 48 de secunde in urma lui Coma.


Ceaghin nu a avut emotii


Absenta din competitie a camioanelor DAF conduse de Hans Bekx, Gerard De Rooy, Jan De Rooy, Marcel Van Vliet si Hugo Duisters, care au fost excluse, i-a facilitat victoria finala rusului Vladimir Ceaghin (Kamaz). Ceaghin a fost cronometrat cu timpul total de 71 de ore, 22 de minute si 16 secunde, fiind urmat in ierarhia generala de olandezul Hans Stacey (MAN; la doua ore, 21 de minute si noua secunde de lider) si de campionul de anul trecut, Firdaus Kabirov (Kamaz; la trei ore, cinci minute si 52 de secunde).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS