10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Cu Stiinta pâna la moarte!“

„Cu Stiinta pâna la moarte!“

Cel mai cunoscut suporter din Bailesti al Universitatii traieste viata in alb-albastru si, chiar daca echipa sa favorita trece printr-o situatie grea in prezent, este convins ca in viitorul apropiat juvetii se vor lua din nou de piept cu „granzii“ Diviziei A.


Este unic pentru ca si-a vopsit casa in alb-albastru si traieste cu Universitatea Craiova in suflet de când s-a nascut. Aproape ca nu este om in Bailesti care sa nu-l cunosca pe „Gigel suporteru’“, pe numele sau Gheorghe Firan. Are 34 de ani, o sotie, Ileana, cu care este casatorit de 11 ani, si un baietel, Lari, de noua ani, care ii calca pe urme. „Microbul l-am luat din familie. Tatal meu, Oprea Firan, a fost, in anii ’80, colaborator la ziarul Inainte. Scria si pe sport. Ma lua cu el la toate meciurile Craiovei. De la noua-zece ani merg pe stadion si am vazut partidele memorabile ale Craiovei Maxima, cu exceptia uneia, cea cu Kaiserlautern. Trebuia sa mergem cu trenul atunci la Craiova. Un prieten de-al tatalui meu s-a oferit sa ne duca el cu masina, pentru ca mai apoi sa aflu ca nu mai am loc in respectiva masina. Am fost foarte afectat. Toata noaptea nu dormisem de emotii. Chiar am dat ceasul inainte ca sa vina mai repede ora când sa plecam spre Craiova. Aveam 12 ani, dar acea intâmplare nefericita pentru mine m-a ambitionat si mai mult si mi-am jurat sa fiu mereu alaturi de Universitatea. Am trait clipe de neuitat ca suporter al Stiintei. La acea vreme aveam si ce sa vedem. Jucatori valorosi, adversari puternici, faze de toata frumusetea. Simteai ca traiesti. Astazi, ma duc la stadion cu fiul meu si trebuie sa vedem pe FC Caracal sau Unirea Urziceni. Sunt convins insa ca roata se va intoarce si vom avea nume mari pe stadionul «Ion Oblemenco»“, isi incepe povestea Gheorghe Firan, in timp ce rasfoieste unul dintre albumele cu poze ce amintesc de perioada de glorie a Craiovei Maxima si nu numai. „Aici, la stema, am stat la meciul cu Bordeaux“, spune barbatul de astazi, prezentând o fotografie lipita cu prenadez care infatiseaza o faza din acel meci de referinta, la care regretatul si inegalabilul Amza Pellea povestea cu umor ca si-a pierdut caciula in momentul in care oltenii au exultat la golul doi al juvetilor.


Cu sotia gravida pe stadion


Alaturi, fiul sau, Lari, imbracat in treningul Universitatii, priveste curios, dar cu admiratie spre fotografii. Gheorghe Firan spera ca acesta sa-i calce pe urme. Si-a dorit sa aiba un baiat ahtiat dupa Universitatea de când s-a casatorit. „Daca era sa fac 15 fete si tot nu m-as fi oprit pâna nu faceam un baiat“, spune hotarât suporterul oltean, aducându-si aminte de un moment inedit din viata sa, pe când Lari se pregatea sa vina pe lume: „Mi-au zis prietenii ca daca vreau atât de mult sa am un copil caruia sa-i placa fotbalul, sa iau nevasta si sa merg la stadion. Asa am facut. Mi-aduc si acum aminte, era la un meci cu Steaua. Sotia era insarcinata in luna a opta, dar nu a avut incotro. A trebuit sa ma urmeze“. De altfel, Ileana, sotia lui „Gigel suporteru’“, a stiut de la inceput cu cine isi uneste destinul. „Când m-a cerut in casatorie, mi-a spus ca mai iubeste pe cineva…. Pe Universitatea Craiova. M-a intrebat daca accept si mi-a pus in vedere sa nu fac galagie atunci când pleaca la meciuri sau daca va cheltui bani pentru acest hobby al sau. Am acceptat si nu au fost niciodata probleme din aceasta cauza“, recunoaste femeia.


„Mititelu raspunde pentru ce face“


La fel ca toti cei care iubesc Stiinta, Gheorghe Firan este convins ca Universitatea Craiova va promova la finele acestui sezon. „Am ajuns sa ne fie frica de FC Caracal si Unirea Urziceni! Pai, ce mai zicem când vom juca impotriva echipelor puternice din Capitala. Nici nu vreau sa ma gândesc la faptul ca la anul am putea juca tot la matineu. Daca echipa asta este lasata trei-patru ani sa joace fara sa plece jucatorii, nu se mai atinge nimeni de noi, batem tot Bucurestiul“, spune optimist „Gigel suporteru’“. Acesta crede ca intreaga responsabilitate cade pe umerii lui Mititelu, dar a facut un apel la toti cei care iubesc aceasta echipa sa o sprijine pentru a reveni in Divizia A: „Il inteleg pe Mititelu si il apreciez. E fanatic si ar face orice pentru a conduce Stiinta. Mi-e frica insa sa nu fie Staicu in spatele lui. Pâna una-alta insa, acestea sunt doar zvonuri, iar Mititelu trebuie lasat in pace. A promis ca echipa va promova si poate face ce vrea pâna la vara, pentru ca oricum el va raspunde, daca, Doamne fereste, se rateaza acest obiectiv“.


Ciuca, rege de Bailesti


Ca toti bailestenii, Firan are deja un favorit in echipa Universitatii, iar acesta nu putea fi decât un jucator originar din orasul lui Amza Pellea. Este vorba de capitanul alb-albastrilor, Madalin Ciuca. „Sunt coleg la CFR cu mama jucatorului si i-am transmis ca, daca anul asta echipa nu promoveaza, nu mai are ce cauta in Bailesti. Toti il iubim ca pe un rege, iar el si Universitatea Craiova trebuie sa ajunga departe. Tin foarte mult la el, de aceea mi-am pus pe display-ul telefonului poza cu el, iar dupa meciul cu Petrolul l-am pupat de nici pe nevasta mea nu cred ca am pupat-o mai de multe ori intr-o singura zi decât pe el“, spune suporterul oltean. De fapt, pe peretele din sufragerie, alaturi de stema si posterele Universitatii, poza cu Madalin Ciuca sta la loc de cinste. Ca si a fiului sau, Lari, caruia Gheorghe Firan ii doreste sa ajunga fotbalist la Universitatea sau macar unul dintre sutele de mii de suporteri care tresar ori de câte ori spun Universitatea Craiova.


Sigla lui Dinamo pe capacul WC-ului


Pentru a se afla in mediul sau, Gheorghe Firan a decis sa-si „stilizeze“ micutul apartament cu doua camere. Astfel, zidurile, chiar si cele din baie, au fost vopsite in doua culori, alb si albastru. Pe holul de la intrare si-a inscriptionat „Universitatea Craiova“ si „Campioana unei mari iubiri“. Semnul de pe usa de la baie aduce in scena marea rivala a Stiintei, Dinamo Bucuresti. Sigla echipei Dinamo se gaseste pe usa baii, dar si pe capacul de la WC. Imediat vine si explicatia: „Nu vreau sa-mi aduc aminte de «câini» decât când merg la toaleta“. Oalele in care gateste Ileana Firan sunt albastre, iar in sufragerie, mobila si soba de teracota sunt tot albastre. Pe unul dintre pereti sta la loc de cinste stema inramata a Stiintei, inconjurata de postere cu echipa Universitatii din ultimii ani.


„Mai bine Netoiu, decât Staicu“


Nu e greu sa observi ca toti jucatorii care au plecat la Dinamo poarta o banda neagra pe piept. „Le-am pus doliu, asa cum au pus si ei doliu Universitatii si au ingropat-o in Divizia B“, spune fanul oltean. Apoi, tirul acestuia se indreapta spre Dinel Staicu. „De fapt, Staicu a ingropat Stiinta. Am auzit ca ar vrea sa revina la Universitatea. Pai, decât sa vina Staicu mai bine s-ar intoarce Netoiu, care a facut mai putin rau Craiovei decât militianul de Staicu. Nu stiu de ce Marius Mitran, baiatul asta pus director executiv adjunct la Craiova, nu a vorbit si despre Dinel Staicu atunci când a spus ca vrea sa redea Universitatii identitatea pierduta in perioada in care patroni au fost Paunescu si Netoiu. Pai, din câte stiu eu, cea mai buna echipa si cele mai bune rezultate de dupa Revolutie le-am avut in timpul lui Paunescu. Nu stiu de ce n-a pomenit si de Staicu, pentru ca asta este cel care a distrus Craiova. Si de aceea ii aprind lumânari si sa aiba parte de binele pe care i l-a facut el Craiovei“, rabufneste bailesteanul, framâtându-si nervos mâinile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII