17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportVatanen, „doborât“ de Peterhansel

Vatanen, „doborât“ de Peterhansel

Pilotul francez a obtinut luni a 51-a victorie de etapa si este foarte aproape de a câstiga inca un titlu.


Etapa a 9-a a Raliului Dakar 2006, care a fost marcata de decesul motociclistului australian Andy Caldecott, a fost câstigata, la clasa auto, de francezul Stephane Peterhansel (Mitsubishi). Aceasta runda s-a desfasurat intre localitatile Nouakchott si Kiffa, pe un traseu de 874 de kilometri, care a fost alcatuit dintr-o proba speciala de 599 de kilometri si doua tronsoane de legatura de 30, respectiv 245 de kilometri.


Peterhansel a fost cronometrat cu timpul de sapte ore, 55 de minute si 48 de secunde si a obtinut in aceasta runda a 51-a victorie de etapa la Dakar, doborând astfel recordul detinut de Ari Vatanen. Pilotul francez, dublul detinator al titlului, l-a devansat in etapa de luni pe compatriotul sau Luc Alphand (Mitsubishi), cu opt minute si 44 de secunde, si pe sud-africanul Giniel De Villiers (Volkswagen), cu 28 de minute.


In clasamentul general, lider se mentine Peterhansel, cu un avans de noua minute si 16 secunde in fata lui Alphand si cu 54 de minute si 16 secunde in fata lui Villiers.


Esteve Pujol s-a accidentat grav


La clasa moto, etapa a 9-a a fost câstigata de francezul Cyril Despres (KTM), campionul en-titre fiind cronometrat in sapte ore, 55 de minute si 48 de secunde. Despres a fost urmat, la patru minute si sapte secunde, de spaniolul Marc Coma (KTM) si, la sapte minute, de portughezul Helder Rodrigues (Yamaha). In clasamentul general, lider este Coma, care este urmat, la 22 de minute si 47 de secunde, de Despres si, la 53 de minute si patru secunde, de Sala.


Pe lânga australianul Andy Caldecott, care a decedat, alt motociclist a avut probleme serioase in aceasta runda. Este vorba despre spaniolul Isidre Esteve Pujol, care a abandonat, desi inaintea startului in aceasta etapa se situa pe locul doi in clasamentul general la moto. Pujol a suferit doua cazaturi, la kilometrul 316 si la kilometrul 346, el fiind transportat la Nouakchott cu elicopterul. Organizatorii Raliului Dakar au declarat ca Pujol s-a accidentat destul de serios, insa viata nu-i este pusa in pericol.


Ceaghin si-a revenit


Dupa ce in rundele sapte si opt a lasat-o mai usor, terminând pe locurile sase, respectiv trei, rusul Vladimir Ceaghin (Kamaz) a câstigat etapa a 9-a intr-o maniera categorica. El a terminat cursa autocamioanelor in zece ore, sapte minute si 41 de secunde, fiind urmat la 33 de minute si 44 de secunde de brazilianul De Azevedo (Tatra) si la o ora, sapte minute si 43 de secunde de cehul Macik (Liaz). Ceaghin conduce autoritar clasamentul general, având un avans de trei ore, 40 de minute si 50 de secunde fata de compatriotul sau Kabirov (Kamaz) si de trei ore, 54 de minute si 26 de secunde fata de olandezul Stacey (MAN).


Respect pentru Andy


Etapa a 10-a a Raliului Dakar 2006, lunga de 333 de kilometri, dintre care 283 de kilometri de proba speciala, programata ieri, intre localitatile Kiffa, in Mauritania, si Kayes, in Mali, a fost neutralizata pentru motociclisti, in semn de omagiu pentru australianul Andy Caldecott (KTM), care a decedat luni.


„Impreuna cu echipele, pilotii si conducerea cursei, noi am decis sa neutralizam cursa la clasa moto pentru marti (ieri – n.r.)“, a precizat Etienne Lavigne, directorul competitiei. In consecinta, nu a existat nici un sector cronometrat pentru motociclete, care au parcurs totusi acest traseu. In schimb, programul a ramas nemodificat la auto si camioane.


Reamintim, motociclistul australian Andy Caldecott (KTM), de 41 de ani, a incetat din viata luni, dupa ce a cazut la kilometrul 250 din etapa a 9-a a Raliului Dakar 2006, disputata intre Nouakchott si Kiffa, in Mauritania. Caldecott este al 23-lea concurent sau membru al caravanei din Raliul Dakar care a murit de la infiintarea competitiei, in urma cu 28 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS