17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Nu m-am gindit nici o clipa la abandon“

„Nu m-am gindit nici o clipa la abandon“

România a ocupat locul 30 in clasamentul final pe medalii al Campionatelor Mondiale de atletism de la Helsinki, la egalitate cu Japonia si Portugalia. Sportivii români au obtinut in Finlanda doua medalii de bronz, prin Marian Oprea la triplusalt si prin Constantina Dita-Tomescu (foto), la maraton. Intrebat daca este multumit de rezultatele de la CM, presedintele Federatiei Române de Atletism, Ilie Floroiu, a raspuns: „Da si nu. Da, pentru medalii, si nu, pentru ca ne asteptam la mai mult de la unii sportivi. Vom analiza care au fost cauzele si vom anunta ulterior concluziile la care am ajuns“.


Pe primele trei pozitii ale ierarhiei CM de atletism s-au situat Statele Unite, cu 14 medalii de aur, opt de argint si trei de bronz, Rusia (sapte de aur, opt de argint, cinci de bronz) si Etiopia (trei de aur, patru de argint, doua de bronz).


„Cind alergam pe panta ma durea spatele“


Imediat dupa cursa de la Helsinki, sportiva din Gorj Constantina Dita-Tomescu a spus ca medalia de bronz pe care a cucerit-o, prima din cariera sa, este ca una de aur pentru ea. „Faptul ca am obtinut o medalie la Campionatele Mondiale este ceva minunat. Doream sa termin intre primele cinci sau sase, dar medalia de bronz este ca una de aur pentru mine. Este prima mea medalie, este mai mult decit ma asteptam“, a spus gorjeanca.


Atleta a precizat ca ar fi dorit sa parcurga cei 42 de kilometri in mai putin de doua ore si 23 de minute, pentru a obtine cea mai buna performanta personala, insa traseul a fost prea dificil. „Am avut probleme in special in zonele de panta, la coborire, deoarece ma durea foarte tare spatele. Pe la kilometrul 25, am realizat ca Paula Radcliffe se distanta si mi-a luat ceva timp sa inteleg de ce. Era partea de coborire de pe panta. Cind alergam in jos pe panta ma durea spatele, ceea ce le-a permis lui Radcliffe si Ndereba sa se distanteze putin“, a adaugat Tomescu.


Constantina Dita-Tomescu, care are 34 de ani, sustine ca in timpul maratonului de la Helsinki nu s-a gindit nici o data sa abandoneze. „Nu m-am gindit nici un moment la abandon, pentru ca m-am pregatit foarte mult pentru aceasta competitie. Medalia cintareste foarte mult, fiind prima la individual pentru mine la un campionat mondial. La km 35, la punctul de alimentare, sotul meu mi-a spus ce avans aveam, dar ca sa ma asigur ca medalia este a mea ma uitam tot timpul in spate, mai ales ca ma simteam si putin obosita“, a afirmat sportiva.


„Sper ca va veni si medalia de aur“


Constantina Dita-Tomescu considera ca delegatia României ar fi putut cistiga mai multe medalii la CM de la Helsinki, daca ar fi participat si atletele Maria Cioncan si Ionela Tirlea. Atleta, care spune ca alearga in jur de 6.000 km pe an, a adaugat ca este posibil sa participe la CM de semimaraton de la Edmonton si apoi la maratonul de la Chicago. „Sa speram ca la viitoarele Campionate Mondiale va veni si medalia de aur“, a spus gorjeanca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS