Acasă Sport Londra va gazdui Jocurile Olimpice din 2012

Londra va gazdui Jocurile Olimpice din 2012

-

Londra, capitala Regatului Unit al Marii Britanii, va organiza Jocurile Olimpice de vara din 2012, a anuntat ieri, la Singapore, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Jacques Rogge. Dintre orasele candidate la organizarea acestei competitii, au fost eliminate pe rind Moscova – in primul tur, New York – in turul doi, Madrid – in turul trei si Paris – in finala.


„Comitetul International Olimpic a atribuit Jocurile Olimpice de vara din 2012 orasului Londra“, a spus presedintele CIO, Jacques Rogge, la Singapore, unde cele cinci orase candidate si-au prezentat pentru ultima data dosarele in fata celor 113 membri ai CIO.


Anuntul desemnarii Londrei ca gazda a Jocurilor Olimpice de vara din 2012 a fost primit cu strigate de bucurie de peste 10.000 de londonezi, care au fost in Trafalgar Square, in inima capitalei, unde au urmarit in direct, pe un ecran urias, alegerea orasului lor.


Capitala Angliei va fi primul oras din lume care va organiza Jocurile Olimpice de vara pentru a treia oara, dupa 1908 si 1948. In schimb, capitala Frantei a inregistrat ieri al treilea esec in obtinerea organizarii Jocurilor Olimpice, dupa cele din 1992 (atribuite Barcelonei) si cele din 2008 (atribuite Beijingului).


Strategia foarte ofensiva si mediatizata a Londrei pe linga membrii CIO a avut astfel cistig de cauza in fata lobby-ului discret al Parisului. Ultimele ore de campanie au fost pline de atacuri si intepaturi din partea celor doua favorite, presedintele francez Jacques Chirac si primul ministru britanic Tony Blair, ambii prezenti la Singapore, fiind nevoiti sa faca eforturi pentru ca lupta dintre cele doua orase sa se mentina in cadrul unei competitii sportive.


Teroristii pusesera ochii pe Moscova si pe New York


Printre motivele care au stat la baza eliminarii Moscovei inca din primul tur se numara si amenintarile cu atentate care au fost facute de liderul radical cecen Samil Basaiev. Intr-un comunicat difuzat ieri, Basaiev a anuntat ca va comite mai multe atentate la Moscova, in 2012, in cazul in care capitala rusa va organiza Jocurile Olimpice. „Nimeni nu va putea garanta securitatea sportivilor, daca unitatile noastre vor lovi“, a avertizat Samil Basaiev, intr-un comunicat difuzat pe site-ul cecen kavkazcenter.com. „Faptul ca am detonat bombe la Moscova si ca o vom face si in continuare ar trebui sa fie clar pentru toata lumea“, a adaugat liderul separatist, care a revendicat mai multe atentate si luari de ostatici in Rusia, in ultimii ani. „Jocurile Olimpice ne intereseaza putin. Oamenii nostri au cu totul alte probleme. Mai mult, doar Allah stie ce se va intimpla in 2012 si daca Rusia va mai exista“, a adaugat Basaiev, precizind ca Moscova este „o zona pentru operatiunile legitime ale mujahedinilor“.


De asemenea, si in cazul orasului New York amenintarile teroristilor au cintarit destul de mult in luarea deciziei CIO de a nu alege acest oras pentru organizarea JO 2012.


Deceptie la Madrid


Deceptia a cuprins spaniolii care s-au aflat ieri in Plaza Mayor din Madrid, unde au asistat in direct pe un ecran urias la eliminarea capitalei lor din cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012. Un puternic „No!“ intrerupt de fluieraturi a umplut aceasta piata din inima istorica a capitalei spaniole. O tinara imbracata intr-un tricou rosu pictat cu taurul emblematic al Spaniei a cazut in genunchi cu ochii in lacrimi. Dupa anuntul eliminarii Madridului, piata a inceput sa se goleasca incet-incet.


Orasele gazda ale Olimpiadelor de vara


Iata care sint orasele-gazda ale Jocurilor Olimpice de vara, in perioada moderna: 1896: Atena, 1900: Paris, 1904: St. Louis, 1908: Londra, 1912: Stockholm, 1920: Anvers, 1924: Paris, 1928: Amsterdam, 1932: Los Angeles, 1936: Berlin, 1948: Londra, 1952: Helsinki, 1956: Melbourne, 1960: Roma, 1964: Tokyo, 1968: Ciudad de Mexico, 1972: Munchen, 1976: Montreal, 1980: Moscova, 1984: Los Angeles, 1988: Seul, 1992: Barcelona, 1996: Atlanta, 2000: Sydney, 2004: Atena, 2008: Beijing, 2012: Londra.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscopul de weekend

Berbec Unele crize de furie şi iritabilitate pot pune la pământ înţelegerile, negocierile de ordin financiar. Vă arătați croit prea dintr-o bucată...

Bancul zilei

Un polițist oprește un student pe stradă pentru a-i verifica actele: Așa, văd că nu lucrăm….Așa este.Înseamnă că trândăvim...