– Cum comentati situatia Universitatii?
– Retrogradarea a fost un soc extrem de neplacut, nu numai pentru Craiova, ci pentru intreg fotbalul românesc. Disparitia Universitatii Craiova de pe harta fotbalului românesc este o pierdere colosala, pe care, cum sa spun, nici nu putem s-o estimam. Fara Craiova, campionatul nostru divizionar A este categoric mai slab. Noi stim ce insemnau, de-a lungul anilor, derbiurile campionatului cu Universitatea, fie ca se jucau la Craiova, fie in Bucuresti. Este un fapt foarte clar pentru toata lumea fotbalistica. O mare parte din cariera mea de antrenor mi-am legat-o de Universitatea, am avut satisfactii in Craiova, de aceea sufar si nu-mi explic aceasta cadere.
– Care credeti ca sint cauzele acestei rusinoase retrogradari?
– Din Capitala nu pot face o radiografie completa a ceea ce s-a intimplat la Craiova, iar adevarul il cunoasteti voi, cei care sinteti acolo. Este insa inadmisibil ca la acest club de traditie sa nu existe o minte limpede, o personalitate care sa coordoneze toate problemele financiare si cele tehnice.
„Craiova nu a avut un manageriat bun“
– La Craiova nici bani n-au fost suficienti!
– Altii, cu bani mai putini, s-au mentinut, dar Craiova a cazut. Cred ca principala problema care a dus la aceasta umilire a Universitatii a fost lipsa de manageriat. La Craiova s-au petrecut multe evenimente care nu au intarit echipa si clubul, ci, dimpotriva, au slabit Universitatea. Au fost multe schimbari de antrenori, iar fiecare tehnician care a venit a incercat lucruri originale cu orice pret, modificind lotul samd. Toate aceste lucruri, coroborate cu cele petrecute la nivel de conducere, au fost socuri cu repercusiunile cunoscute.
– Ce ziceti de viitor?
– Nu este usor. Acum sint sceptic in privinta repromovarii, dar pina la debutul ligii a doua mai este timp, asa ca… De ce afirm asta? Nu vreau sa supar pe nimeni, dar modul in care s-a pornit la drum la Universitatea nu este unul profesionist. Nu mi se pare o strategie clara, evidenta. La ora actuala, citim doar declaratii din partea noului patron. Cum sa spun, auzim lucruri greu de crezut! Noul patron vorbeste de reorganizarea clubului, de performantele viitoare, de buget etc., la un mod exagerat de optimist, ca sa-i spun altfel. Sa vedem daca ele vor prinde viata.
„Stinga nu are calificare de antrenor principal“
– Care-i situatia antrenorului Ovidiu Stinga?
– Ovidiu este absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Craiova, adica a dobindit astfel si calificarea de antrenor de fotbal, categoria a III-a. Nu are o licenta de antrenor UEFA, deoarece nu s-a prezentat la Scoala de Antrenori din România pentru aceasta problema. Ovidiu Stinga poate sta pe banca tehnica a Universitatii in acest sezon de Divizia B, dar nu in calitate de antrenor principal. Statutul antrenorului prevede ca, pentru a fi principal la Divizia B, trebuie sa aiba minimum categoria a II-a sau licenta A UEFA, iar Stinga nu le are si nu poate semna contract de antrenor principal. El ar face bine sa urmeze cursuri in vederea obtinerii licentelor A si PRO in România sau in alta tara. Fac o paranteza: Stinga a facut o afirmatie rautacioasa despre antrenorii români, cum ca acestia ar fi slabi, ca nu mai stiu ce… Ca atare, el poate sa faca aceste cursuri si in alta tara, dar sa le faca daca vrea sa intre in corpul de antrenori tineri din România de care fotbalul actual isi leaga multe sperante.