22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEto'o, regele Africii

Eto’o, regele Africii

Atacantul camerunez de la FC Barcelona, Samuel Eto’o, a fost desemnat pentru a doua oara consecutiv fotbalistul african al anului 2004 de catre Confederatia africana de fotbal, intr-o festivitate desfasurata la Durban (Africa de Sud). Camerunezul si-a insusit din nou acest titlu, desi se credea ca pentru 2004 trofeul va reveni mijlocasului nigerian Augustine „Jay Jay“ Okocha (Bolton), desemnat cel mai bun jucator la Cupa Africii pe Natiuni din Tunisia.


Eto’o are 23 ani si este actualul lider al clasamentului golgheterilor campionatului spaniol de fotbal, „Pichichi“, cu 17 goluri. Atacantul nu a putut sa primeasca personal trofeul, el participind marti seara la meciul de caritate pentru victimele valurilor tsunami din Asia, partida disputata la Barcelona.


Ronaldinho, coechipierul lui Eto’o la „Barca“, a afirmat recent ca „Samuel Eto’o este fara discutie atacantul cel mai periculos din Primera Division si face deoseori diferenta cind Barca joaca in compania unor cluburi mari“.


Eto’o este al patrulea jucator, dupa ghanezul Abedi „Pele“” Ayew, liberianul George Weah si senegalezul El Hadji Diouf, care este desemnat cel mai bun jucator african doi ani la rind.


Eto’o si-a inceput cariera la clubul camerunez Union Douala, dupa care a plecat in Spania, unde a jucat pentru Real Madrid, Leganes (Segunda Division) si Mallorca, inainte de a se transfera la Barcelona. El a facut parte din echipa cameruneza victorioasa in Cupa Africii in 2002, precum si din selectionata medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000.


Tunisia, cea mai buna selectionata


Marti, in cadrul aceleiasi festivitati, la Durban, Nigeria a primit in total cinci trofee, dintre care trei pentru clubul Enyimba Aba, care a cistigat pentru al doilea an consecutiv Liga Campionilor Africii, pentru cel mai bun club, cel mai bun antrenor, Okey Emordi, si cel mai bun jucator din Liga Campionilor Africii, Vincent Enyeama. Ceilalti nigerieni recompensati sint Obafemi Martins (Inter Milano), considerat „Speranta anului“ si jucatoarea africana a anului 2004, Perpetua Nkwocha.


Tunisianul Ali Boumnijel a primit distinctia pentru cel mai bun portar, iar echipa nationala a Tunisiei, cistigatoarea Cupei Africii pe natiuni in 2003, a fost considerata cea mai buna selectionata.


In sfirsit, a fost apreciata munca depusa de comitetul sud-african de candidatura la organizarea Cupei Mondiale de fotbal 2010, fiind desemnat organismul cel mai performant din fotbalul african, si au mai fost premiate trei legende ale continentului: Pierre Kalala (Republica Democratica Congo), Mahmoud al-Khatib (Egipt) si George Weah (Liberia).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS