11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Otet si Oblemenco, taticii mei...“

„Otet si Oblemenco, taticii mei…“

Nascut la Teliuc, Aurel Ticleanu a fost legitimat prima oara la Metalurgistul Sadu (Divizia C) si imediat curtat de „Poli“ Timisoara, FC Arges si Jiul Petrosani, dar a ajuns la Craiova.


Conform declaratiilor lui Ticleanu, regretatul antrenor Otet l-a convins pe tatal lui Aurel sa semneze pentru Universitatea.


„Otet i-a promis tatalui meu ca el va deveni al doilea tata pentru mine pe toata perioada sederii mele la Craiova… Ca un tata pentru mine a devenit mai apoi si Nelu Oblemenco.“


Debutul oficial al lui Ticleanu s-a produs intr-un meci de Cupa României, iar in campionat a jucat pentru prima data intr-o partida al oltenilor la Hunedoara, in 1976, antrenor fiind Teasca. Hunedoara era orasul copilariei lui Aurel, acolo unde a inceput practic sa joace fotbal. In primele clase de la Scoala generala nr.7 din Hunedoara, Ticleanu a fost coleg cu Misa Klein. A jucat pentru Universitatea pina in 1985. Dupa finala Cupei din 1985, Steaua – Universitatea 2-1, in care Ticleanu nu a fost oprit in lot, a urmat inlaturarea antrenorului oltenilor de atunci, Florin Halagian. La sedinta de analiza, lui Costica Stefanescu i s-a propus sa fie antrenor principal, iar secund, Ticleanu. „Chiose“ a refuzat si apoi, dezamagit ca prea multe persoane din conducerea clubului oltean i-au intors spatele, a ales sa se transfere la Sportul Studentesc (a jucat intre 85-89). Cariera si-a incheiat-o in Cipru (89-91), la Olympiakos Nicosia, transferul in Insula Afroditei fiindu-i facilitat de o legenda a Stiintei, Constantin Cernaianu, antrenorul care a cucerit primul titlu al oltenilor, editia 73/74.


Ispitit de antrenorat, a debutat in Divizia B (UTA), iar apoi a pregatit, in 12 ani, 12 echipe. A fost in Maroc (MAS La Fes), Bangladesh (echipa nationala), Albania (Dinamo Tirana si Lujnia), iar ultima oara, 2004, tot in Maroc, la Hassania Agadir. In prezent este fara angajament.


Ca palmares: 42 de selectii in echipa nationala, doua goluri; participant la CE din Franta, in 1984; campion cu Universitatea in 1980 si in 1981, cistigator al Cupei României in 1977, 1978, 1981 si 1983; semifinalist al Cupei UEFA in 1983; 338 jocuri in Divizia A/46 de goluri.


Astazi, Aurel Ticleanu, cetatean de onoare al municipiului Craiova si al orasului Sadu, implineste 46 de ani, iar in numarul de duminica al GdS veti putea lectura un interviu inedit cu „Chiose“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS