12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Mi-am dorit sa ajung la Universitatea“

„Mi-am dorit sa ajung la Universitatea“

Adrian Ilie poate fi considerat, pe buna dreptate, cel mai bun produs al fotbalului craiovean in activitate. Cu peste 50 de meciuri in tricoul reprezentativei Romaniei, pentru care a marcat goluri importante, cu participari la doua Campionate Europene si un turneu final mondial, cu o perioada de exceptie la Valencia, cind s-a facut cunoscut in intreaga lume, „Cobra“, dupa cum l-a denumit antrenorul Claudio Ranieri, a avut, din pacate, mai mereu probleme cu accidentarile. Asa se explica fluctuatiile sale in evolutii, care l-au pus uneori intr-un con de umbra.

Ilie mai are in palmares si doua finale de Liga Campionilor (1998 si 1999), ambele pierdute cu Valencia, dar si doua titluri de campion, cu formatia spaniola si cu Galatasaray. Spre finalul „erei Iordanescu“ a fost trecut pe linie moarta, dar atacantul oltean spera sa revina in centrul atentiei o data cu instalarea lui Piturca la echipa nationala.

In prezent, evolueaza la formatia elvetiana FC Zürich, intr-un campionat mai slab cotat decit cele cu care era obisnuit, motiv pentru care Adrian Ilie s-a acomodat destul de repede, devenind unul dintre cei mai apreciati fotbalisti din Tara cantoanelor. Treptat, „Cobra“ a reusit sa-si recapete forma care l-a facut celebru, pe linga cele opt goluri marcate el fiind considerat si cel mai bun pasator al echipei sale.

Aflat la hotelul sau din Poiana Brasov, unde si-a petrecut sarbatorile de iarna alaturi de familie si prieteni, Ilie a acceptat cu amabilitate sa discute telefonic cu reporterul GdS.

– Cum a fost pentru tine anul recent incheiat?

– Nu chiar atit de bun, am avut o perioada de incertitudine, dar acum sint in Elvetia si ma simt foarte bine. Am contract pina in vara si sper, dupa cum am vorbit cu conducatorii, sa-l prelungesc cu un an. Deocamdata stau foarte bine acolo, am marcat opt goluri dintre care patru in cupa si sint considerat cel mai productiv jucator din echipa.

– Chiar daca nu esti tot timpul titular?

– Nu se pune problema daca sint titular sau nu. Am ajuns la aceasta echipa nepregatit, am acuzat si o stare de oboseala la inceput si nu puteam juca meci de meci din primul minut. Am fost introdus pe parcurs si a fost mai bine asa.

– In prezent, care este starea ta de sanatate?

– Nu mai am nici un fel de probleme. Sint sanatos si sper sa o tin tot anul asa. Este foarte important pentru mine sa nu mai apara accidentari, pentru ca am deja o virsta si o eventuala iesire din circuit m-ar costa enorm.

– Vei veni la Nationala acum, cind atrenor este Victor Piturca?

– Nu am spus niciodata ca am renuntat la echipa nationala. Daca voi fi chemat voi veni cu cea mai mare placere. Daca voi juca, bine, daca nu, asta e, dar eu voi raspunde afirmativ la orice convocare.

– Te gindesti la banderola de capitan?

– Nu stiu de unde a aparut ideea asta! Mai intii sa fiu convocat. Totusi, daca voi fi chemat la echipa nationala, cred ca sint altii in masura sa poarte banderola de capitan.

– Mai avem sanse de calificare la Mondialele din Germania?

– De ce nu? Am pierdut doua puncte in Armenia, dar nu si calificarea. Daca incepem bine meciurile din primavara, invingem Olanda si apoi nu mai facem greseli, avem sanse sa ne luptam macar pentru locul secund din grupa.

– Am inteles ca vrei sa marchezi golul victoriei cu Olanda.

– Iti dai seama ca mi-as dori o revenire cit mai buna pentru mine. Dar, pina la urma, nu conteaza cine va marca, important este sa scoatem un rezultat favorabil.

– Consideri trecerea ta in campionatul elvetian un pas inapoi?

– Nu cred ca se poate spune asta. Eu am venit dupa o perioada de pauza cauzata si de o accidentare, iar in Elvetia m-am acomodat destul de bine. Sigur, nu poti sa compari competitia de aici cu cea din Spania sau chiar cu campionatul Turciei, unde am evoluat, dar se joaca un fotbal de buna calitate. Dupa cum am mai spus, vreau sa continuu la Zürich si apoi vom mai vedea. Nu zic ca nu m-ar tenta si alte campionate, cum ar fi, spre exemplu, cel spaniol sau englez, dar momentan trebuie sa joc cit mai bine in Elvetia si sa fiu ferit de accidentari. Am 30 de ani, insa pot sa mai evoluez citiva ani buni la un nivel ridicat.

„Voi juca numai afara“

– Iti doresti sa revii in campionatul intern spre finalul carierei?

– Nici nu se pune problema. Cit timp voi fi sanatos si voi putea sa joc o voi face numai afara. Indiferent de ce oferte voi primi din tara.

– De Craiova ce mai sti? Universitatea a terminat turul pe ultimul loc.

– Eu am mai urmarit meciuri din Romania, am vorbit cu prieteni din tara, asa ca pot spune ca sint la curent cu noutatile. La Craiova stiu ca lucrurile nu prea merg bine, adica tot timpul sint discutii si nu se inteleg de loc. Stiu ca a vrut sa se implice primaria, dupa care a renuntat. La Craiova mereu au fost probleme. Sper sa se rezolve ceva pina la urma.

– Regreti ca nu ai evoluat la Universitatea?

– Sincer sa fiu inainte am regretat. Pe vremea cind evoluam la Electroputere mi-as fi dorit sa ajung la Universitatea. Nu s-a intimplat insa asa, iar dupa ce am parasit Bania nu m-am mai gindit la asta.

– Ce astepti de la acest an?

– Sa fiu sanatos, sa-mi prelungesc contractul la Zürich si in rest nimic, pentru ca totul imi merge bine.

– Prin Craiova cind mai treci?

– Cred ca in vara, pina atunci nu am timp. Mi-am petrecut sarbatorile de iarna alaturi de familie si prieteni la Poiana Brasov si ma voi intoarce in Elvetia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS