13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportGimnastica romaneasca a triumfat la Olimpiada

Gimnastica romaneasca a triumfat la Olimpiada

Dupa medalia de aur cucerita in concursul olimpic pe echipe si dupa aurul Monicai Rosu, la sarituri, gimnastica feminina romaneasca a mai cucerit luni seara patru medalii: doua de aur, la birna si sol, una de argint, la sol, si una de bronz, la birna. Prin aceste succese ale fetelor, Romania si-a confirmat suprematia in gimnastica, sport in care a obtinut tot timpul rezultate deosebite, drumul fiind deschis de performantele Nadiei Comaneci la JO de la Montreal – 1976.

Seara magica de luni a fost completata si cu bronzul reusit de Marian Dragulescu, la sarituri, care a adus a patra medalie pentru gimnastica masculina, dupa argintul de la sol (Marian Dragulescu) si cel de la cal cu minere (Marius Urzica), si bronzul din concursul pe echipe.

Catalina Ponor, tripla campioana olimpica

Cea mai buna gimnasta a JO a fost, fara indoiala, Catalina Ponor, chiar daca ea nu a participat in concursul de individual compus, cel care ar trebui sa dea masura acestui calificativ. Luni seara, Catalina s-a impus atit la sol, cit si la birna, devenind tripla campioana olimpica, la ambele aparate pe podium urcind inca o romanca. La sol, Ponor a fost notata cu 9,750, locul doi fiind ocupat de Dana Sofronie (inlocuitoarea Oanei Ban, accidentata) cu 9,562, bronzul revenindu-i spaniolei Patricia Moreno, cu nota 9,487.

Miscarile gratioase ale Catalinei au iesit in evidenta si la „puntea suspinelor“, exercitiul sau fara greseala, notat cu 9,787, aducindu-i un nou aur. Pe podium au mai urcat Carly Patterson (SUA), cu 9,775, urmata de o alta romanca, Alexandra Eremia, cu 9,700.

Chiar daca nu a luat nici o medalie la individual compus, se poate spune ca gimnastica feminina romaneasca a triumfat si la Atena in fata eternelor rivale, SUA si Rusia, tari care, la marile competitii, s-au dovedit mult prea mici pentru Romania. In ultimii ani, gimnastica romaneasca a obtinut, pe echipe, cinci titluri mondiale, patru europene si doua olimpice.

Nici gimnastica masculina nu s-a facut de ris la aceasta Olimpiada, obtinind patru medalii, doua de argint si doua de bronz, ultima, luni seara, prin Marian Dragulescu – bronz la sarituri.

Gimnastul roman a fost insa aproape de o performanta mult mai buna, pe care a ratat-o pe mina lui, media sa, 9,612, fiind determinata de a doua saritura, pentru care a fost notat cu 9,325, din cauza aterizarii gresite. Prima saritura a lui Marian a uimit pe toata lumea, arbitrii acordindu-i cea mai mare nota din tot concursul olimpic de gimnastica, 9,900. Aurul i-a revenit spaniolului Gervasio Deferr (9,737), iar argintul, letonului Evgheni Sapronenko (9,706).

Sintem pe locul opt in clasamentul pe medalii

Dupa zece zile de intreceri olimpice la Atena, Romania se afla pe locul opt in clasamentul natiunilor participante, cele opt medalii de aur, patru de argint si patru de bronz facind ca tara noastra sa depaseasca Ucraina, Marea Britanie, Rusia, Coreea de Sud sau Grecia. Ierarhia este dominata de Statele Unite, cu 23 de medalii de aur, 26 de argint si 17 de bronz, americanii fiind urmati de China (23-15-12), Japonia (15-8-9), Australia (13-9-13), Franta (9-7-9), Germania (8-10-11) si Italia (8-6-7).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS