20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăSport„Conspiratie criminala“ impotriva lui Fischer?

„Conspiratie criminala“ impotriva lui Fischer?

Americanul Bobby Fischer, fost campion mondial de sah, detinut in Japonia pentru tentativa de parasire a tarii cu un pasaport invalid, a fost transferat miercuri intr-o inchisoare pentru infractiuni de lunga durata. Autoritatile japoneze de imigratie l-au trimis pe Fischer, de 61 de ani, la centrul de detentie din Ushiku, unde va ramine o perioada nedeterminata.

In fotografiile publicate de presa japoneza, Bobby Fischer apare imbracat in blugi, haina neagra si sandale. SUA l-au trecut pe Fischer pe o lista de persoane cautate din 1992, cind, in pofida unei interdictii de a calatori in Iugoslavia dictata prin sanctiunile ONU, sahistul a intrat in aceasta tara pentru a juca un meci impotriva fostului sau rival rus Boris Spasski, pentru o bursa de citeva milioane de dolari.

In mai multe mesaje scrise, Fischer a calificat actuala sa detentie ca o „conspiratie criminala“ pentru confiscarea si distrugerea pasaportului sau si si-a exprimat dorinta de a renunta la cetatenia americana.

Pe 13 iulie, dupa ce a petrecut aproape trei luni in Japonia, Fischer a vrut sa se intoarca in Filipine cind a fost retinut de autoritatile de imigrare japoneze pe Aeroportul din Tokyo-Narita, pentru detinerea unui pasaport pe care SUA l-a anulat de anul trecut. Fischer se bucura de sprijinul unui grup de simpatizanti si al unui avocat din Japonia care solicita ca legendarul sahist sa fie recunoscut de Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU ca un apatrid care poate primi azil intr-o terta tara.

Bobby Fischer s-a nascut in 1943, din tata german si mama elvetiana. A invatat sahul la opt ani, iar la 13 ani a devenit campionul SUA. In 1972, la Helsinki, Bobby Fischer a cistigat titlul mondial, invingindu-l pe rusul Boris Spasski. Considerat cel mai valoros jucator de sah din toate timpurile, americanul si-a mentinut coroana pina in 1975. In acel an, Fischer a solicitat Federatiei Internationale de Sah schimbarea sistemului de desfasurare a Campionatului Mondial. In urma refuzului forului mondial, el nu s-a prezentat la meciul cu rusul Anatoli Karpov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS