17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGrecii din intreaga lume au sarbatorit victoria de la Euro 2004

Grecii din intreaga lume au sarbatorit victoria de la Euro 2004

Intreaga Grecie a fost cuprinsa de o imensa bucurie o data cu fluierul final care a marcat victoria echipei nationale in fata Portugaliei in finala Campionatului European de fotbal, prima din istoria sa la o competitie de asemenea anvergura. La Atena, euforia victoriei a fost simtita in tot orasul, dar in special in piata din fata primariei, unde aproximativ 2.000 de persoane, care au urmarit meciul pe un ecran urias, au sarit in sus si au inceput sa tipe de bucurie. Un strigat puternic s-a facut auzit, de asemenea, in momentul in care capitanul echipei Greciei, Theodoris Zagorakis, a ridicat Cupa „Henri-Delaunay“.

„Ridic-o, ridic-o, nu mai putem astepta“, cintau in cor zeci de tineri. Dupa primele minute de la finalul meciului, zeci de masini au invadat arterele din centrul orasului cu semnalizatoarele blocate, cu drapelul elen in vint, indreptindu-se spre Piata „Omonia“, locul traditional al festivitatilor sportive. „Grecia este cea mai buna, acum ii vrem pe brazilieni“, a scandat un grup de tineri suporteri infasurati in drapelul national. „Am cistigat. Este o mare victorie si o mare publicitate pentru tara noastra inaintea Jocurilor Olimpice. Grecii pot fi mindri si ii pot privi pe ceilalti europeni in ochi, fara complexe“, a spus unul dintre suporteri.

La Heraklion, in Creta, pe stadionul unde au asistat la o reuniune internationala de atletism, spectatorii au urmarit meciul pe un ecran urias si au patruns pe pista pentru a saluta victoria. La Salonic, marea metropola din nordul tarii, locuitorii s-au adunat in jurul Farului de la malul marii, in timp ce sirenele vaselor care circulau in zona se faceau auzite. La Patras, marele port din vestul tarii, mii de persoane de toate virstele, agitind sute de drapele, s-au adunat in centrul orasului scandind „Hellas, Hellas“ (Grecia, Grecia – n.r.). De asemenea, posturile de televiziune au transmis in direct sarbatoarea populara din toate celelalte mari orase, la Kozani, Rodos, Volos, Kavala si Xanthi.

Dupa ce a adresat „un mare bravo“ membrilor echipei elene, primul ministru Costas Caramanlis, care s-a aflat la Lisabona, a declarat postului national de televiziune ca „victoria este cel mai bun pasaport pentru viitoarele Jocuri Olimpice“, care se vor desfasura in perioada 13-29 august la Atena. Echipa Greciei urma sa fie primita triumfal luni seara pe stadionul de marmura, din centrul capitalei, unde s-au desfasurat primele Jocuri moderne, in 1896.

Comunitatea elena din Australia a iesit pe strazi

Mii de greci au invadat si strazile din Melbourne, al treilea oras cu cea mai mare comunitate elena din lume, pentru a sarbatori victoria echipei lor nationale. Suporterii au luat cu asalt orasul, dansind si cintind, in timp ce focurile de artificii luminau cerul metropolei australiene. Comunitatea elena din Australia numara aproximativ 600.000 de persoane, stabilite in special la Melbourne si Sydney.

Si la Stockholm, in centrul orasului, fanii greci au sarbatorit cu mult zgomot victoria surpriza a Greciei in finala Euro 2004. In Suedia, o tara foarte riguroasa in privinta respectarii legilor, zeci de masini cu pasageri iesiti pe ferestre si agitind drapele circulau cu viteza pe principalele artere ale capitalei, ignorind culoarea rosie a semafoarelor si urcind pe trotuare, cu claxoanele blocate. „Vom petrece toata noaptea“, striga un suporter grec al carui chip era pictat in culorile albastru si alb. In Canada, in cartierele elene din Toronto si Montreal, o explozie de bucurie a salutat, de asemenea, duminica, victoria Greciei la Campionatul European de fotbal.

Si la Bucuresti, sute de suporteri eleni au sarbatorit in noaptea de duminica spre luni victoria echipei lor nationale in finala Euro 2004. „Aceasta victorie ne face cu atit mai bucurosi cu cit este mai surprinzatoare. La inceputul campionatului, noi nici macar nu visam la ea“, a recunoscut Yannis, unul dintre miile de greci care locuiesc la Bucuresti. Pentru un alt suporter, „Grecia merita sa fie campioana Europei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS